Σάββατο 27 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Σταδιακή αποχώρηση» υπόσχεται το Ισραήλ...

Αρματα μάχης του ισραηλινού στρατού στη Βηθλεέμ. Για «σταδιακή αποχώρηση», έκανε λόγο χτες η κυβέρνηση Σαρόν

Associated Press

Αρματα μάχης του ισραηλινού στρατού στη Βηθλεέμ. Για «σταδιακή αποχώρηση», έκανε λόγο χτες η κυβέρνηση Σαρόν
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΒΗΘΛΕΕΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Τρεις ένοπλους Παλαιστίνιους που «επιχειρούσαν να εισβάλουν σε εβραϊκό οικισμό», σκότωσαν χθες Ισραηλινοί στρατιώτες, σύμφωνα με το CNN και ισραηλινά ΜΜΕ. Την ευθύνη για την απόπειρα εισβολής στον οικισμό Ντουγκίτ ανέλαβαν οι ταξιαρχίες Ιζεντίν Ελ Κασάμ, που αποτελούν τη στρατιωτική πτέρυγα της οργάνωσης Χαμάς. Η νέα σύγκρουση, που συνέβη μόλις μερικές ώρες μετά την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να αποφασίσει μια «αποχώρηση κατά φάσεις» από τις 6 παλαιστινιακές πόλεις που ανακατέλαβε την περασμένη βδομάδα, θέτει νέες αμφιβολίες για το χρονοδιάγραμμα της «αποχώρησης» αυτής, προϋπόθεση για την οποία είναι να «επικρατήσει ηρεμία», σύμφωνα με την κυβέρνηση Σαρόν.

Χθες βράδυ επρόκειτο να υπάρξει μια τριμερής συνάντηση με συμμετοχή Ισραηλινών, Παλαιστίνιων και Αμερικανών αξιωματούχων για μια «διαπραγμάτευση» των όρων της αποχώρησης, όπως είπε ο Ρα'ανάν Γκισίν, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν.

Βεβαίως, η απόφαση της κυβέρνησης του Ισραήλ απέχει πολύ από την αμερικανική επιθυμία να αποχωρήσουν από τις έξι πόλεις των αυτόνομων - την περιοχή Α - «αμέσως», όπως την έχει εκφράσει τουλάχιστον τρεις φορές τη βδομάδα που πέρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ. Μια βδομάδα κατά την οποία πάνω από 40 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν...

Χθες επίσης, αναφέρθηκαν τρεις εκρήξεις όλμων σε ισραηλινό έδαφος - τα βλήματα προήλθαν από τη Λωρίδα της Γάζας. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Νωρίτερα, ένας Βεδουίνος ισραηλινής υπηκοότητας έπεφτε νεκρός από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών, αφού αρνήθηκε να σταματήσει όταν τον φώναξαν. Επίσης, το πρωί της Παρασκευής, ένα επίλεκτο μέλος της Δύναμης 17 σκοτώθηκε στο προσφυγικό στρατόπεδο της Αϊντα, κοντά στη Βηθλεέμ.

Οι συνολικά πέντε νέοι θάνατοι της χθεσινής μέρας δεν αναιρούσαν την πρόθεση της ισραηλινής κυβέρνησης να αρχίσει την απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεών της από τα παλαιστινιακά Αυτόνομα «το συντομότερο», για να ικανοποιηθεί η αμερικανική κυβέρνηση και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αυτή τη βδομάδα κάλεσε «για την άμεση απόσυρση» των στρατιωτών του από τα Αυτόνομα. Σύμφωνα με την εφημερίδα Χα'αρέτζ, η αποχώρηση ενδέχεται να αρχίσει σήμερα (Σάββατο) το βράδυ, από τη Ναμπλούς και τη Ραμάλα, και κατόπιν τη Βηθλεέμ. Ωστόσο, αυτή η αποχώρηση των αρμάτων μάχης και των στρατευμάτων επρόκειτο να είναι σταδιακή, καθώς ο Σαρόν και οι συν αυτώ θέλουν να «διατηρήσουν την πίεση στην Παλαιστινιακή Αρχή για να σταματήσει τις επιθέσεις των τρομοκρατών». Ισραηλινές πηγές έλεγαν ότι οι Αμερικανοί πρέπει να πιέσουν τον Γιάσερ Αραφάτ να «συλλάβει περισσότερους τρομοκράτες», εξισώνοντας τη στρατιωτική παρουσία στα Αυτόνομα με την αμερικανική πίεση.

Και οι Αμερικανοί συνέχισαν να πιέζουν, προσπαθώντας ασφαλώς να τηρήσουν κάποιες «ισορροπίες»: Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλάισερ δήλωσε πως «ο Πρόεδρος (Τζορτζ Ουόκερ Μπους) συνεχίζει να καλεί το Ισραήλ να μειώσει τις εντάσεις, να αποσύρει τις δυνάμεις του από τις ελεγχόμενες από τους Παλαιστίνιους περιοχές και να αυτοσυγκρατηθεί. Επίσης, ο Πρόεδρος συνεχίζει να καλεί τον Πρόεδρο Αραφάτ να κάνει μια 100% προσπάθεια να μειώσει τη βία στη Μέση Ανατολή και να φέρει στη Δικαιοσύνη τους υπεύθυνους για τη δολοφονία του Ισραηλινού υπουργού Τουρισμού Ρεχάβαμ Ζε'εβί».

Εκπρόσωποι ισραηλινών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων έθεταν στο μεταξύ χθες το θέμα των «αχρείαστων και απαράδεκτων» τακτικών του ισραηλινού στρατού στις επιθέσεις τους στα παλαιστινιακά εδάφη: Οτι έπληξαν αμάχους, χτύπησαν νοσοκομεία και σχολεία, διέκοψαν την κυκλοφορία, εμποδίζοντας και τα ασθενοφόρα να προσεγγίσουν έγκαιρα το χωριό Μπέιτ Ρίμα. Ο στρατός έκανε λόγο για επιχειρήσεις με σκοπό «να υπάρξει ασφάλεια για τους Ισραηλινούς πολίτες», ακολουθώντας πολιτική διαψεύσεων για τα όσα διέπραξαν οι άνδρες του... Οσο για την επισήμανση του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή ότι πρέπει να σταματήσουν οι «στοχευμένες δολοφονίες», μάλλον απευθυνόταν σε ώτα μη ακουόντων...

Από την άλλη πλευρά, οι Αμερικανοί «διέρρεαν» πληροφορίες, κατά τις οποίες η Παλαιστινιακή Αρχή έχει προχωρήσει σε κάπου 73 συλλήψεις Παλαιστινίων υπόπτων ως ενεχόμενων στη δολοφονία του Ζε'εβί και άλλες επιθέσεις κατά του Ισραήλ, εκφράζοντας «ικανοποίηση» για το ότι ο Αραφάτ«σταμάτησε νέες επιθέσεις αυτοκτονίας που προετοιμάζονταν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ