Σάββατο 27 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Φουντώνουν οι διαμαρτυρίες και η οργή

Αν και κατώτερες των προσδοκιών των διοργανωτών, οι χτεσινές διαδηλώσεις των ισλαμιστών ήταν οι μεγαλύτερες των τελευταίων βδομάδων

Από τη συγκέντρωση στο Καράτσι

Associated Press

Από τη συγκέντρωση στο Καράτσι
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ-ΚΑΡΑΤΣΙ-ΠΕΣΑΒΑΡ.-

Μικρότερες των προσδοκιών των ισλαμιστικών οργανώσεων, που μιλούσαν για «διαδηλώσεις μεγαλύτερες του ενός εκατομμυρίου», ήταν, τελικά, οι χτεσινές συγκεντρώσεις μετά την παραδοσιακή προσευχή της Παρασκευής. Παρ' όλα αυτά, ήταν οι μαζικότερες διαδηλώσεις όλων των τελευταίων ημερών, προκαλώντας σε πολλούς αναλυτές τη σκέψη ότι ακόμη και αν δεν απειλείται η εξουσία του Περβέζ Μουσαράφ, σαφώς κάθε ώρα που περνά καθιστά πιο δύσκολο το έργο του. Υπό αυτές τις συνθήκες αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον η σημερινή μέρα, καθώς σήμερα τα ξημερώματα γνωστοποίησαν ότι θα περάσουν στο Αφγανιστάν οι χιλιάδες ένοπλοι εθελοντές, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του θρησκευτικού ηγέτη Σόφι Μοχάμαντ, της οργάνωσης «Τεχρίκ Νιφάζ Σχαριάτ Μοχαμαντί Μαλακάντ», και έχουν συγκεντρωθεί στη θρησκευτική του σχολή στο Μεντάν, λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Η μεγαλύτερη διαδήλωση από την 11η του Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε, χτες, στο Καράτσι, όπου δεκάδες χιλιάδες μέλη και οπαδοί ισλαμιστικών οργανώσεων και κομμάτων εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους Ταλιμπάν, στον Οσάμα μπιν Λάντεν αλλά και την οργή τους κατά των ΗΠΑ και της πακιστανικής ηγεσίας. Αμερικανικές σημαίες πυρπολήθηκαν, όπως και ομοιώματα του Προέδρου Μπους, ενώ οι ομιλητές, ανάμεσα στους οποίους και ο μουλάς Σαμί ουλ Χακ, επικεφαλής του Πακιστανο-Αφγανικού Συμβουλίου Αμυνας, που εκπροσωπεί 35 ισλαμιστικές οργανώσεις, κάλεσε τον στρατηγό Περβέζ Μουσαράφ να παραιτηθεί, αλλιώς «ο στρατός και ο λαός θα τον ανατρέψουν».

Παρά τη μαχητικότητα και το πάθος που χαρακτήρισε τη διαδήλωση, οι συγκεντρωμένοι διαλύθηκαν χωρίς να προκληθούν επεισόδια, ενώ οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας ξεπερνούσαν τις 5.000. Ανάλογη διαδήλωση, με τη συμμετοχή επίσης χιλιάδων ισλαμιστών, πραγματοποιήθηκε στο στάδιο της Κουέτα, ενώ μικρής εμβέλειας επεισόδια σημειώθηκαν στη διαδήλωση που έγινε στη Λαχώρη.

Βράζει η επαρχία του Μπαλουχιστάν

Ετοιμοι να περάσουν τα σύνορα του Αφγανιστάν, σήμερα τα ξημερώματα, δήλωναν οι ένοπλοι εθελοντές που συνέχιζαν να καταφτάνουν και χτες στη θρησκευτική σχολή του κληρικού Σόφι Μοχάμαντ, στην πόλη Μεντάν, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Πεσαβάρ. Οι πληροφορίες για τον αριθμό των εθελοντών δεν είναι σαφείς αλλά σύμφωνα με τον Μοχάμαντ ξεπερνούν τις 10.000 και ήδη έχει προγραμματιστεί να διασχίσουν τα σύνορα για να πολεμήσουν στο πλευρό των Ταλιμπάν, σήμερα το πρωί. Η πακιστανική ηγεσία, που έχει δώσει εντολή να ενισχυθούν τα σύνορα με το Αφγανιστάν της επαρχίας του Μπαλουχιστάν, προειδοποιούσε ότι «θα αντιμετωπίσει με σκληρότητα και αποφασιστικότητα όποιους βλάπτουν τα εθνικά συμφέροντα». Εξίσου αποφασισμένοι δηλώνουν, όμως, και οι ένοπλοι εθελοντές, που υπογραμμίζουν ότι «δε θα διστάσουν απέναντι σε οποιονδήποτε τους εμποδίσει να πολεμήσουν κατά των ΗΠΑ».

Στην επαρχία του Μπαλουχιστάν, και ιδιαίτερα στις περιοχές κοντά στα σύνορα, κυριαρχεί ο πληθυσμός των Παστούνς. Οι αντιδράσεις ήταν εξαιρετικά έντονες από την έναρξη των επιχειρήσεων και τα μέτρα ασφαλείας της αστυνομίας, του στρατού, της συνοριακής φρουράς και των παραστρατιωτικών οργανώσεων, που πρόσκεινται στον Μουσαράφ, είναι ασφυκτικά.

Εντούτοις, όπως υπογράμμιζαν διπλωμάτες, αναλυτές αλλά και δημοσιογράφοι, η περιοχή είναι ημιαυτόνομη, ο πληθυσμός οπλοφορεί και μάλιστα ο ανταποκριτής της βρετανικής «Guardian», επικαλούμενος καλά πληροφορημένες πηγές, υποστήριζε ότι είναι μεγάλος, αν και αδιευκρίνιστος, ο αριθμός των μαχητών Ταλιμπάν που έχουν εισέλθει στην επαρχία. Η εφημερίδα τονίζει ότι, τουλάχιστον, 2 νοσοκομεία της επαρχίας νοσηλεύουν δωρεάν τους τραυματίες μαχητές, ότι καθημερινοί είναι οι έρανοι που συγκεντρώνουν μεγάλα χρηματικά ποσά και ότι δεκάδες Πακιστανοί εθελοντές περνούν καθημερινά τα σύνορα. «Το Μπαλουχιστάν είναι εξαιρετικά πολύτιμο για τους Ταλιμπάν και η αλήθεια είναι ότι βρίσκεται, σχεδόν, υπό τον πλήρη έλεγχό τους», καταλήγει το δημοσίευμα.

Την ίδια στιγμή, μια άλλη βρετανική εφημερίδα, η «Telegraph», επικαλούμενη Αμερικανούς διπλωμάτες και μυστικούς πράκτορες, υποστηρίζει ότι η Ουάσιγκτον είναι «εξαιρετικά δυσαρεστημένη από την ανικανότητα των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών - ISI - να υλοποιήσουν τη δέσμευσή τους για διάσπαση στο εσωτερικό των Ταλιμπάν». Η εφημερίδα αναφέρει ως δεδομένες τις συνομιλίες δύο στελεχών των Ταλιμπάν με την ISI, του υπουργού Εξωτερικών Μουατακίλ και του υπουργού Συνοριακών Υποθέσεων Χακανί, οι οποίες δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της ISI προς τις ΗΠΑ ότι «είναι θέμα χρόνου το ρήγμα εντός των Ταλιμπάν εξαιτίας των εξαιρετικά στενών δεσμών μαζί τους».

Ανοιξε ο δρόμος της ιαπωνικής βοήθειας

Την άρση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Πακιστάν και της Ινδίας ανακοίνωσε, χτες, και ο Ιάπωνας υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιασούο Φουκούντα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την παροχή οικονομικής βοήθειας, κατ' αρχάς προς το Πακιστάν. Ο Φουκούντα αναφέρθηκε, κυρίως, στην πακιστανική ηγεσία, υπογραμμίζοντας ότι «στόχος της άρσης είναι να ενισχυθεί για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα σοβαρά εσωτερικά προβλήματα, καθώς είναι πολύ σημαντική η συμβολή του στην αντιτρομοκρατική εκστρατεία». Οι κυρώσεις είχαν επιβληθεί μετά τις πυρηνικές δοκιμές των δύο χωρών, το 1998, και ο Ιάπωνας αξιωματούχος τόνισε ότι θα επανεπιβληθούν σε περίπτωση ενίσχυσης του πυρηνικού οπλοστασίου των δύο χωρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ