Σάββατο 27 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
Στο στόχαστρο οι λαοί
Συνελήφθη αλλά εκτελέστηκε τελικά ο Χακ;

ΤΖΑΜΠΑΛ ΣΕΡΑΪ - ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Με εξαιρετικά συνοπτικές διαδικασίες, οι Ταλιμπάν εκτέλεσαν ένα από τα ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης και πολέμαρχο της φυλής Παστούν, τον Αμπντούλ Χακ, λίγες ώρες μετά τη σύλληψή του εντός του Αφγανιστάν.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι Ταλιμπάν. «Οι Ταλιμπάν εκτέλεσαν τον Χακ και δύο άλλους Αφγανούς», δήλωσε ο Αμπντούλ Χέματ Χάναν, επικεφαλής του πρακτορείου ειδήσεων Μπαχτάρ και πρόσθεσε πως αυτό έγινε «με βάση την ετυμηγορία των Ουλεμάδων ότι όποιος βοηθάει τις Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζει το θάνατο».

Ο Χακ συνελήφθη χτες το πρωί, την ώρα που προσπαθούσε να διαφύγει προς το Πακιστάν υπό την κάλυψη αμερικανικών ελικοπτέρων, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς. Ο Χάναν επισήμανε πως ο Χακ είχε μαζί του δορυφορικό τηλέφωνο και δολάρια που σκόπευε να μοιράσει σε Αφγανούς, ενώ στα έγγραφα που βρέθηκαν επάνω του υπάρχουν ονόματα των συνεργατών του. Τέλος, ο υπουργός Πληροφόρησης των Ταλιμπάν, Αμίρ Μουτάκι είπε ότι τα πτώματα του Χακ και των δύο συνεργατών του, των Χάτζι Νταουράν και Ιζατουλάχ, θα παραδοθούν στις οικογένειές τους.

Ωστόσο, μέλη της οικογένειάς του σε δηλώσεις τους προς τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία δήλωναν χτες, ότι ο Χακ δεν έχει εκτελεστεί αλλά αντίθετα ζει και μάλιστα έχει μεταφερθεί σε απόρρητο μέρος στη βορειοδυτική πόλη Τζαλαλαμπάντ.

Νεκρός ή ζωντανός ο Αμπντούλ Χακ που είχε περάσει κρυφά στο Αφγανιστάν στις 21 Οκτωβρίου, αφήνοντας το Κουβέιτ όπου είχε αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια, μάλλον δεν πρόκειται να ολοκληρώσει τα σχέδιά του. Ο Χακ, που προέρχεται από φυλή των Παστούν, είναι ήρωας του πολέμου των Αφγανών μουτζαχεντίν εναντίον των «σοβιετικών δυνάμεων κατοχής» (1979-1989) και σύμφωνα με τις πληροφορίες εισήλθε στο Αφγανιστάν με δύναμη εκατό ανδρών για να διαπραγματευτεί με τους αρχηγούς των φυλών Παστούν και «μετριοπαθή στοιχεία» από τις τάξεις των Ταλιμπάν, αφού ήταν από τις ηγετικές μορφές της προσπάθειας συσπείρωσης των διαφόρων ομάδων της αφγανικής αντιπολίτευσης γύρω από τον έκπτωτο βασιλιά Ζάχερ Σαχ, για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρείας βάσης σε περίπτωση ανατροπής των Ταλιμπάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ