Σάββατο 27 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΗΠΑ
Ανθρακας... τους βγαίνει το σενάριο

Οι άνθρωποι με τις στολές ραντίζουν τις ταχυδρομικές θυρίδες

Associated Press

Οι άνθρωποι με τις στολές ραντίζουν τις ταχυδρομικές θυρίδες
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Μετά από έναν περίπου μήνα ανθρακο-λογίας και ανθρακο-πανικού, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλέισερ ανακοίνωσε πως ο άνθρακας που περιείχε η επιστολή προς τον επικεφαλής της Γερουσίας, Τομ Ντασλ, δεν ήταν τελικώς τόσο εξεζητημένης επεξεργασίας, όσο... είχε αρχικά γνωστοποιηθεί! Ετσι, το σενάριο που είχε κατασκευαστεί γύρω από τον άνθρακα ιρακινής, ή ρωσικής καταγωγής, φαίνεται πως έχει αρχίσει να καταρρέει και από τα πλέον επίσημα χείλη της κυβέρνησης του Τζορτζ Ουόκερ Μπους... Ετσι, οι υπόνοιες πλέον δεν εστιάζονται ως επί το πλείστον στο συνήθες ύποπτο Ιράκ... αλλά σε πολλούς άλλους παράγοντες. Γιατί; Μα επειδή, όπως δήλωσε χτες χαρακτηριστικά ο κ. Φλέισερ, το συγκεκριμένο τύπο άνθρακα «θα μπορούσε να φτιάξει οποιοσδήποτε με ντοκτορά μικροβιολογίας σε κάποιο καλά εξοπλισμένο εργαστήριο»!

Βέβαια, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου - είτε για λόγους «γοήτρου», είτε για να «συντηρείται» έστω και στοιχειωδώς η λίστα με τους συνήθεις ύποπτους - δεν παρέλειψε να αφήσει και μία αιχμή «για κάποιες ξένες χώρες που υποθάλπουν την τρομοκρατία», δηλώνοντας επί λέξει: «Η ανάλυση δείχνει ότι, ενώ δεν μπορούμε να αποκλείσουμε πως ο άνθρακας προήλθε από μια ξένη χώρα ή από τις ΗΠΑ, ο τρόπος που παρασκευάστηκε δείχνει επίσης ότι θα μπορούσε να έχει γίνει από κάποιον μικροβιολόγο, που διαθέτει την κατάλληλη εμπειρία και τις γνώσεις. Θα μπορούσε να έχει παρασκευαστεί σε ένα πολύ καλά εξοπλισμένο εργαστήριο... Η ποιότητα, λοιπόν, αυτού του άνθρακα φανερώνει ότι θα μπορούσε να έχει παρασκευαστεί από πολλούς ανθρώπους και κάτι τέτοιο δεν αποκλείει την πιθανότητα, η παρασκευή του να έγινε στις ΗΠΑ».

Θα πρέπει σ' αυτό το σημείο να θυμηθούμε πως προ των δηλώσεων Φλέιτσερ είχαν προηγηθεί επί ένα 48ωρο τα δημοσιεύματα αμερικανικών και βρετανικών εφημερίδων, που έλεγαν (πιο συγκεκριμένα απ' τον Φλέισερ) πως ο άνθρακας που περιείχε η επιστολή προς τον γερουσιαστή Ντασλ θα μπορούσε να είχε φτιαχτεί στις ΗΠΑ, ακόμη και απ' τον αμερικανικό στρατό...

Μπους: «Θύματα ενός απαράμιλλου πολέμου»

Για πρώτη φορά, και λίγο πριν κλείσει μία βδομάδα απ' το θάνατο των δύο ταχυδρόμων, του 47χρονου Τζόζεφ Κέρσιν και του 55χρονου Τόμας Μόρις από πνευμονικής μορφής άνθρακα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε σ' αυτές τις περιπτώσεις, εκφράζοντας τη λύπη του για τις απώλειές τους, λέγοντας πως σημειώθηκαν «στη γραμμή του καθήκοντος».

«Οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι χάθηκαν στη γραμμή του καθήκοντος σε έναν πόλεμο δύο μετώπων... Οι επιθέσεις με άνθρακα μέσω των ταχυδρομικών υπηρεσιών μας είναι δείγματα ενός απαράμιλλου πολέμου», είπε ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους.

Ωρα νωρίτερα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Ντικ Τσένι, δήλωνε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να μη γνωρίζουν ποιος βρίσκεται πίσω από τις αποστολές επιστολών με άνθρακα, που έχουν θορυβήσει τους Αμερικανούς. Εξέφρασε, εντούτοις, την πρόβλεψη πως οι δράστες θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν...

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε πως ακόμη ένας εργαζόμενος σε ταχυδρομικό κέντρο της Ουάσιγκτον προσβλήθηκε από, πνευμονικής μορφής, άνθρακα και ήδη υποβάλλεται σε ειδική θεραπεία, και εκπρόσωπος της CIA ανακοίνωσε πως βρέθηκαν ίχνη άνθρακα «διόλου επικίνδυνου» σε ταχυδρομικό κέντρο του στρατού στη Βιρτζίνια. Αντίθετα, η πρότερη είδηση πως ένας εργαζόμενος στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Ποστ» είχε προσβληθεί από άνθρακα διαψεύστηκε, καθώς οι ιατρικές εξετάσεις ήταν αρνητικές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ