ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Οχτώβρη 2001
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
Σφοδρές αντιδράσεις για την ανάλγητη απόφαση

Η ΠΟΕΔΗΝ, ο ΙΣΑ, οι συνταξιουχικές οργανώσεις και πλήθος άλλων συνδικαλιστικών φορέων εκφράζουν την αντίθεσή τους στα απογευματινά ιατρεία

Στιγμιότυπο από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία
Στιγμιότυπο από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία
Γενικεύονται οι αντιδράσεις για την ανάλγητη απόφαση της κυβέρνησης να καθιερώσει δυσβάσταχτο χαράτσι τα απογεύματα στα δημόσια νοσοκομεία, με επισκέψεις που φτάνουν μέχρι και 44.000 δραχμές, στο όνομα, δήθεν, της απαλλαγής των ασθενών απ' το βραχνά της λίστας και την επιλογή του γιατρού.

Συνδικαλιστικές και επιστημονικές οργανώσεις ευρέος φάσματος, ακόμη και ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες, διαπιστώνουν ότι η απόφαση αυτή οδηγεί σε εμπορευματοποίηση της Υγείας και πλήττει πρωτίστως τους ασθενείς καθώς και τους επαγγελματίες της Υγείας, τόσο εκείνους που απασχολούνται στα δημόσια νοσοκομεία όσο και τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς.

Οι αντιδράσεις αυτές ανατρέπουν το επιχείρημα που είχε προβάλει κατά κόρον μέχρι τώρα ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, ότι η επιχειρούμενη δήθεν μεταρρύθμιση του ΕΣΥ έχει την έγκριση της κοινωνίας.

Η ΠΟΕΔΗΝ

Τη ριζική διαφωνία της στη λειτουργία των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων στα νοσοκομεία από γιατρούς του ΕΣΥ εκφράζει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), επισημαίνοντας ότι το συγκεκριμένο μέτρο αποτελούσε ένα από τα έξι κορυφαία σημεία αντίθεσης της Ομοσπονδίας στο νόμο 2889/2001.

Το μέτρο αυτό εμπορευματοποιεί το αγαθό της υγείας και καταργεί ένα από τα κορυφαία δικαιώματα του πολίτη, της ισότιμης πρόσβασης στις υπηρεσίες Υγείας, τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ και υπογραμμίζει ότι δημιουργεί πολίτες δύο ταχυτήτων: Αυτούς που θα έχουν να πληρώσουν τις επισκέψεις και εκείνους που θα προσέρχονται στα υποβαθμισμένα δωρεάν πρωινά τακτικά ιατρεία, τα οποία θα στελεχώσουν κυρίως οι ειδικευόμενοι γιατροί», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ.


Η ΠΟΕΔΗΝ υπογραμμίζει μιαν άλλη σημαντική πλευρά: «Αυτή η λειτουργία θα συμβάλει στην αύξηση τιμών των ιατρικών επισκέψεων γιατί οι τιμές που προσδιορίζει είναι σε πολλές περιπτώσεις ανώτερες από τις τιμές αγοράς. Θα οδηγήσει σε λεηλασία των υγειονομικών- φαρμακευτικών υλικών για την εξυπηρέτηση της ιδιωτικής πελατείας των γιατρών. Η πελατειακή σχέση των γιατρών με τους απογευματινούς πελάτες τους θα καταστρατηγήσει τις λίστες προτεραιότητας για εργαστηριακές εξετάσεις, για πρόσβαση στην υψηλή τεχνολογία, για εισαγωγή στα χειρουργεία, σε βάρος των πολιτών που δεν προσέρχονται στα ιδιωτικά ιατρεία».

Τέλος, η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα υποδομής και χώρων για την ανάπτυξη των απογευματινών ιατρείων και ότι οι 2.726 δραχμές ανά ώρα για το νοσηλευτικό προσωπικό δεν αποτελεί κανένα κίνητρο για τη στελέχωσή τους.

Ο ΙΣΑ

Την αντίθεσή του εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), επισημαίνοντας ότι με τον τρόπο αυτό αλλοιώνεται σαφώς ο δημόσιος χαρακτήρας τους, ενώ η πολιτεία υποκριτικά και αυθαίρετα μετακυλίει το κόστος των οικονομικών υποχρεώσεων και αδικιών της, σε βάρος των νοσοκομειακών γιατρών, στα θυλάκια των Ελλήνων ασφαλισμένων.

Η ατυχής αυτή κυβερνητική έμπνευση, τονίζει ο ΙΣΑ, εξωθεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς σε νόμιμη πλέον άσκηση ιδιωτικού επαγγέλματος και θα έχει ως αποτέλεσμα την πελατοποίηση του νοσοκομειακού αρρώστου, τη μετατροπή των κρατικών νοσοκομείων σε χώρους άσκησης ιδιωτικής ιατρικής με δαπάνες και υποδομή του δημοσίου, τη δημιουργία πολιτών και γιατρών πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, καθώς και την ενίσχυση του αθέμιτου ανταγωνισμού εναντίον των γιατρών που ασκούν την ιατρική ιδιωτικά.

Τέλος, ο ΙΣΑ καλεί την κυβέρνηση να παύσει να στρουθοκαμηλίζει ανακοινώνοντας παχυλές ιατρικές αμοιβές, τις οποίες όμως θα καταβάλλουν εξ ιδίων οι πολίτες, ενώ αυτή η ίδια προσφέρει για τους ασφαλισμένους των Ταμείων ιατρική αμοιβή δυο χιλιάδων δραχμών, ευτελίζοντας έτσι κάθε έννοια δικαίου και επίσης κάθε έννοια ισονομίας και αξιοπρέπειας των γιατρών και ασφαλισμένων.

Επίσης, η Ενωση Εξωνοσοκομειακών Γιατρών Αττικής καταδικάζει τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις. «Το μεγάλο θύμα για μια ακόμη φορά είναι ο ασθενής και ασφαλισμένος και ο ελευθεροεπαγγελματίας γιατρός», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Οργή συνταξιούχων

Την έντονη διαμαρτυρία της για την άθλια κατάσταση, που διαμορφώνεται στον τομέα της Υγείας, εκφράζει η Συντονιστική Επιτροπή Συνεργαζόμενων Ομοσπονδιών Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΝΑΤ, ΕΛΤΑ, ΤΑΕ και Δημοσίου.

«Ετσι ανοίγεται διάπλατα ο δρόμος για τη νέα λεηλασία στις τσέπες εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων και συνταξιούχων, ως και τη χαριστική βολή στα ασφαλιστικά μας ταμεία, που ήδη τα έχουν κυριολεκτικά λεηλατήσει, όταν τα χρέη της πολιτείας έφτασαν σε τρομακτικά επίπεδα, που καθιστούν προβληματική τη λειτουργία τους, στο βαθμό που αντιμετωπίζουν πρόβλημα καταβολής των συντάξεων», τονίζουν οι Ομοσπονδίες των συνταξιούχων και σημειώνουν ότι αυτή η απόφαση αποτελεί τον προπομπό για την εμπορευματοποίηση συνολικά της Υγείας.

Η υγεία του λαού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το συνταξιοδοτικό και την πολιτική πρόνοιας, υπογραμμίζουν οι Ομοσπονδίες και τονίζουν ότι η «απάντηση στη γενικευμένη επίθεση της κυβέρνησης, ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα, που κατακτήθηκαν με αγώνες, θα είναι οι μαζικοί ενωτικοί αγώνες του λαού μας μέσα από το μεγάλο λαϊκό δημοκρατικό μέτωπο αντίστασης συνταξιούχων- εργαζομένων σε όλο το φάσμα της παραγωγικής διαδικασίας».

Το Συντονιστικό Σωματείων

«Οι εργαζόμενοι, ο λαός συνολικότερα, καλούνται να πληρώσουν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και στον τομέα της Υγείας με τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων. Καλείται η εργατική τάξη να πληρώνει χαράτσι μέχρι και 45.000 δρχ. καθώς επίσης και τα ασφαλιστικά ταμεία, επιδεινώνοντας έστι την ήδη δύσκολη θέση των εργαζομένων με την πολιτική λιτότητας αλλά και των ασφαλιστικών ταμείων», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Σωματείων-Συνδικάτων και Συνδικαλιστών Αθήνας.

Και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Η κυβέρνηση προωθεί τις αντιδραστικές αλλαγές στην Υγεία με στόχο συνολικότερες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση. Η εμπορευματοποίηση του συστήματος Υγείας, οι περικοπές των κοινωνικών πόρων και η μεταφορά τους στον πολεμικο-ΝΑΤΟικό προϋπολογισμό οδηγούν ευθέως στη δημιουργία ιδιωτικών επιχειρήσεων στην Υγεία, που ήδη ξεφυτρώνουν παντού. Μ' αυτόν τον τρόπο το μεγάλο κεφάλαιο αποκομίζει τεράστια κέρδη».

Το Συντονιστικό καλεί την εργατική τάξη και τα σωματεία να αντιδράσουν για να «αναπτυχθεί η πάλη για τη διεκδίκηση ενός δημόσιου δωρεάν συστήματος Υγείας με στόχο την πρόληψη, τις υγιεινές και ασφαλείς συνθήκες δουλιάς, την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας. Να αναπτυχθεί η πάλη για την κατάργηση κάθε μορφής ιδιωτικοποίησης και επιχειρηματικής δράσης».

Οικοδόμοι και λογιστές

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι δυναμιτίζονται εκ νέου τα θεμέλια της Κοινωνικής Ασφάλισης και τονίζει: «Η μόνη δύναμη που μπορεί να τους σταματήσει είναι η ταξική πάλη, η κοινή δράση της εργατικής τάξης με όλα τα λαϊκά στρώματα ενάντια στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι η δυσβάσταχτη επιβάρυνση θα μετακυληθεί στα ασφαλιστικά ταμεία και τονίζει: «Οι εργαζόμενοι δε θα εγκλωβιστούν στις ανούσιες αντιπαραθέσεις και δε θα ανεχτούν την κατεδάφιση του συστήματος Υγείας».


ΝΙΚΑΙΑ
Το νοσοκομείο σε οριακή κατάσταση

Αόριστες υποσχέσεις πήραν οι γιατροί απ' τον υφυπουργό Υγείας Εκτ. Νασιώκα

Δημόσια και δωρεάν υγεία, απαιτούσαν τα πανό στην πρόσοψη του Κρατικού της Νίκαιας
Δημόσια και δωρεάν υγεία, απαιτούσαν τα πανό στην πρόσοψη του Κρατικού της Νίκαιας
«Η κυβέρνηση έχει βάλει στα νοσοκομεία οικονομική θηλιά. Στο νοσοκομείο της Νίκαιας μπορεί να μην τίθεται άμεσος κίνδυνος για τη ζωή των ασθενών. Είναι, όμως, υπαρκτός ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Η υποβάθμιση του δημόσιου τομέα υγείας θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών κάθε περιοχής που εξυπηρετείται από τα κρατικά νοσοκομεία. Οι εργαζόμενοι πληρώνουν, ήδη, παρά πολλές εισφορές και είναι απαράδεκτο να αναγκάζονται να πληρώνουν και στα απογευματινά ιατρεία, στα ιδιωτικά κέντρα, στις ιδιωτικές ασφαλιστικές».

Με τα λόγια αυτά, οι γιατροί της πενταμελούς Επιτροπής της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) του Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας έδωσαν το στίγμα της οριακής κατάστασης, στην οποία έχει περιέλθει το νοσοκομείο τους, αλλά και τη γενικότερη κατάσταση που διαμορφώνεται συνολικά στο δημόσιο σύστημα υγείας. Η οριακή κατάσταση στο Κρατικό της Νίκαιας οφείλεται στην περιοριστική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Χτες οι γιατροί του νοσοκομείου πραγματοποίησαν τετράωρη στάση εργασίας, ενώ συνεχίστηκε και η αναστολή της λειτουργίας των τακτικών χειρουργείων, λόγω της έλλειψης ορθοπεδικών και άλλων αναλώσιμων ειδών.

Τα κύρια προβλήματα του νοσοκομείου, όπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου της πενταμελούς της ΕΙΝΑΠ, είναι οι τεράστιες ελλείψεις, κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού, η έλλειψη βασικών υλικών για την πραγματοποίηση επεμβάσεων, αλλά και η κακή κτιριακή κατάσταση. Με βάση τον παλιό οργανισμό του νοσοκομείου, που προέβλεπε 450 κλίνες, στο νοσοκομείο θα έπρεπε να εργάζονται 840 νοσηλευτές. Σήμερα, στο νοσοκομείο που έχει αναπτύξει 730 κλίνες υπηρετούν 690 νοσηλευτές, μεγάλος αριθμός των οποίων, όπως κατήγγειλαν οι γιατροί, διορίζονται σαν νοσηλευτές και εργάζονται σε άλλες θέσεις.

Ασχημη όμως είναι και η κτιριακή κατάσταση. Κτίρια, που έχουν υποστεί ζημιές από το σεισμό του 1999, δεν έχουν ακόμα επισκευαστεί, ενώ υπάρχουν στο νοσοκομείο θάλαμοι 24 κλινών! Ιδιαίτερο είναι το πρόβλημα και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), ο χώρος του οποίου είναι εντελώς ακατάλληλος για την αντιμετώπιση των ασθενών. Το νέο ΤΕΠ, που θεμελιώθηκε το 1998 και έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2001, βρίσκεται ακόμα στα θεμέλια τα οποία έχουν πλημμυρίσει.

«Η ελλιπής κρατική χρηματοδότηση για την υγεία οδηγεί σε τραγικές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού και εξοπλισμού, στην άθλια κτιριακή κατάσταση, στις χαμηλές αμοιβές των εργαζομένων που στηρίζουν με την υπερπροσπάθειά τους το νοσοκομείο», επισήμανε, απ' την πλευρά του, ο Στ. Τσούκαλος, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Ταυτόχρονα, εξέφρασε την αντίθεση των γιατρών στη λειτουργία των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία: «Το κυρίαρχο ζήτημα είναι ποιος θα πληρώνει για τις υπηρεσίες αυτές. Αρνούμαστε στο να πληρώνει ο ασθενής με επιπλέον επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού».

Συνάντηση χωρίς αποτέλεσμα

Πάντως, στη συνάντηση που είχαν χθες το μεσημέρι οι γιατροί του νοσοκομείου με τον υφυπουργό Υγείας Εκ. Νασιώκα, δε δόθηκε ουσιαστική απάντηση σε κανένα από τα προβλήματα. Για το ζήτημα της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, παρέπεμψε τους γιατρούς σε κάποιες προσλήψεις που θα γίνουν μετά από πολλούς μήνες και οι οποίες δεν καλύπτουν, ούτως ή άλλως, τις ανάγκες, ενώ για την κατασκευή του νέου ΤΕΠ παραδέχτηκε ότι έχουν υπάρξει καθυστερήσεις, οι οποίες, μάλιστα, δημιουργούν τον κίνδυνο να μη χρηματοδοτηθεί το έργο από το Γ` ΚΠΣ. Τέλος, στο ζήτημα των ορθοπεδικών υλικών ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία του υπουργείου με τους προμηθευτές των υλικών, ώστε προσωρινά να συνεχιστεί η τροφοδοσία των νοσοκομείων.

  • Τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα των γιατρών του νοσοκομείου, εκφράζουν, με ανακοίνωσή τους, οι συνταξιούχοι ΙΚΑ και Επικουρικών Ταμείων Νίκαιας και Κορυδαλλού «Ο Προμηθέας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ