Σάββατο 27 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΥΓΕΙΑ
ΝΙΚΑΙΑ
Το νοσοκομείο σε οριακή κατάσταση

Αόριστες υποσχέσεις πήραν οι γιατροί απ' τον υφυπουργό Υγείας Εκτ. Νασιώκα

Δημόσια και δωρεάν υγεία, απαιτούσαν τα πανό στην πρόσοψη του Κρατικού της Νίκαιας
Δημόσια και δωρεάν υγεία, απαιτούσαν τα πανό στην πρόσοψη του Κρατικού της Νίκαιας
«Η κυβέρνηση έχει βάλει στα νοσοκομεία οικονομική θηλιά. Στο νοσοκομείο της Νίκαιας μπορεί να μην τίθεται άμεσος κίνδυνος για τη ζωή των ασθενών. Είναι, όμως, υπαρκτός ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Η υποβάθμιση του δημόσιου τομέα υγείας θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών κάθε περιοχής που εξυπηρετείται από τα κρατικά νοσοκομεία. Οι εργαζόμενοι πληρώνουν, ήδη, παρά πολλές εισφορές και είναι απαράδεκτο να αναγκάζονται να πληρώνουν και στα απογευματινά ιατρεία, στα ιδιωτικά κέντρα, στις ιδιωτικές ασφαλιστικές».

Με τα λόγια αυτά, οι γιατροί της πενταμελούς Επιτροπής της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) του Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας έδωσαν το στίγμα της οριακής κατάστασης, στην οποία έχει περιέλθει το νοσοκομείο τους, αλλά και τη γενικότερη κατάσταση που διαμορφώνεται συνολικά στο δημόσιο σύστημα υγείας. Η οριακή κατάσταση στο Κρατικό της Νίκαιας οφείλεται στην περιοριστική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Χτες οι γιατροί του νοσοκομείου πραγματοποίησαν τετράωρη στάση εργασίας, ενώ συνεχίστηκε και η αναστολή της λειτουργίας των τακτικών χειρουργείων, λόγω της έλλειψης ορθοπεδικών και άλλων αναλώσιμων ειδών.

Τα κύρια προβλήματα του νοσοκομείου, όπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου της πενταμελούς της ΕΙΝΑΠ, είναι οι τεράστιες ελλείψεις, κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού, η έλλειψη βασικών υλικών για την πραγματοποίηση επεμβάσεων, αλλά και η κακή κτιριακή κατάσταση. Με βάση τον παλιό οργανισμό του νοσοκομείου, που προέβλεπε 450 κλίνες, στο νοσοκομείο θα έπρεπε να εργάζονται 840 νοσηλευτές. Σήμερα, στο νοσοκομείο που έχει αναπτύξει 730 κλίνες υπηρετούν 690 νοσηλευτές, μεγάλος αριθμός των οποίων, όπως κατήγγειλαν οι γιατροί, διορίζονται σαν νοσηλευτές και εργάζονται σε άλλες θέσεις.

Ασχημη όμως είναι και η κτιριακή κατάσταση. Κτίρια, που έχουν υποστεί ζημιές από το σεισμό του 1999, δεν έχουν ακόμα επισκευαστεί, ενώ υπάρχουν στο νοσοκομείο θάλαμοι 24 κλινών! Ιδιαίτερο είναι το πρόβλημα και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), ο χώρος του οποίου είναι εντελώς ακατάλληλος για την αντιμετώπιση των ασθενών. Το νέο ΤΕΠ, που θεμελιώθηκε το 1998 και έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2001, βρίσκεται ακόμα στα θεμέλια τα οποία έχουν πλημμυρίσει.

«Η ελλιπής κρατική χρηματοδότηση για την υγεία οδηγεί σε τραγικές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού και εξοπλισμού, στην άθλια κτιριακή κατάσταση, στις χαμηλές αμοιβές των εργαζομένων που στηρίζουν με την υπερπροσπάθειά τους το νοσοκομείο», επισήμανε, απ' την πλευρά του, ο Στ. Τσούκαλος, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Ταυτόχρονα, εξέφρασε την αντίθεση των γιατρών στη λειτουργία των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία: «Το κυρίαρχο ζήτημα είναι ποιος θα πληρώνει για τις υπηρεσίες αυτές. Αρνούμαστε στο να πληρώνει ο ασθενής με επιπλέον επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού».

Συνάντηση χωρίς αποτέλεσμα

Πάντως, στη συνάντηση που είχαν χθες το μεσημέρι οι γιατροί του νοσοκομείου με τον υφυπουργό Υγείας Εκ. Νασιώκα, δε δόθηκε ουσιαστική απάντηση σε κανένα από τα προβλήματα. Για το ζήτημα της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, παρέπεμψε τους γιατρούς σε κάποιες προσλήψεις που θα γίνουν μετά από πολλούς μήνες και οι οποίες δεν καλύπτουν, ούτως ή άλλως, τις ανάγκες, ενώ για την κατασκευή του νέου ΤΕΠ παραδέχτηκε ότι έχουν υπάρξει καθυστερήσεις, οι οποίες, μάλιστα, δημιουργούν τον κίνδυνο να μη χρηματοδοτηθεί το έργο από το Γ` ΚΠΣ. Τέλος, στο ζήτημα των ορθοπεδικών υλικών ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία του υπουργείου με τους προμηθευτές των υλικών, ώστε προσωρινά να συνεχιστεί η τροφοδοσία των νοσοκομείων.

  • Τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα των γιατρών του νοσοκομείου, εκφράζουν, με ανακοίνωσή τους, οι συνταξιούχοι ΙΚΑ και Επικουρικών Ταμείων Νίκαιας και Κορυδαλλού «Ο Προμηθέας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ