ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Οχτώβρη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ολοταχώς προς την πλήρη αστυνομοκρατία

Το 80% των αρμοδιοτήτων που έχει σήμερα η Αστυνομία. μεταβιβάζονται στις δημοτικές αστυνομίες (που θα λειτουργούν με χρήματα των δημοτών) για να μπορεί η ΕΛ.ΑΣ. να ρίξει το βάρος της στην καταστολή του «εσωτερικού εχθρού»

Αλλο ένα βήμα στην κατεύθυνση του αυταρχικού αστυνομικού κράτους κάνει η κυβέρνηση. Χτες κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο μεταβιβάζεται στις δημοτικές αστυνομίες περίπου το 80% των αρμοδιοτήτων που έχει σήμερα η ΕΛ.ΑΣ. Πρόκειται για μια εξέλιξη που θα έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις, γιατί στα ήδη υπάρχοντα πολυάριθμα Σώματα Ασφαλείας προστίθενται και μια παρα-αστυνομία η οποία θα λειτουργεί τυπικά ως δημοτική αστυνομία αλλά χωρίς ουσιαστικό έλεγχο από τα Δημοτικά Συμβούλια και βέβαια πέρα από τη μέχρι τώρα δραστηριότητά της, που είναι ο έλεγχος της εφαρμογής των αποφάσεων του αιρετών οργάνων. Ταυτόχρονα, η ΕΛ.ΑΣ. θα μπορεί πλέον να ρίξει όλο το βάρος της στην καταστολή των λαϊκών αγώνων που ήταν και παραμένει ο βασικός στόχος και προσανατολισμός.

Στις δημοτικές αστυνομίες ανατίθενται 33 νέες αρμοδιότητες, χωρίς να περιλαμβάνεται η Αγροφυλακή, μεταξύ των οποίων και αρμοδιότητες διάφορων υπουργείων (Πολιτισμού κλπ) οργανισμών του δημοσίου (ΙΚΑ, Επιθεωρήσεις Εργασίας, ΕΟΤ κλπ). Δηλαδή:

  • Τήρηση καθαριότητας, κυκλοφορίας και στάθμευσης οχημάτων, οικοδόμησης, ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης, ηχορύπανσης, ρύπανσης θαλασσών από πηγές ξηράς, προστασίας επίγειων και υπόγειων υδάτινων αποθεμάτων και προστασία του περιβάλλοντος.
  • Εφαρμογή των διατάξεων του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού και των διατάξεων για τις επικίνδυνες οικοδομές.
  • Λειτουργία όλων των καταστημάτων και επιχειρήσεων, των οποίων οι όροι λειτουργίας καθορίζονται από υγειονομικές διατάξεις.
  • Εφαρμογή ωραρίου λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης και των συναφών καταστημάτων, καθώς και των εμπορικών καταστημάτων.
  • Ρύθμιση της κυκλοφορίας με υποδείξεις και σήματα των τροχονόμων.
  • Ελεγχο για εκπομπές ρύπων, θορύβων από οχήματα.
  • Λειτουργία των εμποροπανηγύρεων, δραστηριότητες των μικροπωλητών και λειτουργία κυλικείων σε κοινόχρηστους χώρους (άλση, κήπους κλπ).
  • Εγκατάσταση και λειτουργία θεάτρων, κινηματογράφων και παρεμφερών επιχειρήσεων.
  • Θέματα που έχουν σχέση με την αλιεία σε λιμνοθάλασσες, λίμνες, ιχθυοτροφεία και ποτάμια.
  • Αρμοδιότητες για την κοινή ησυχία, την καθαριότητα και αισθητική των πόλεων, καθώς και τη λειτουργία των λαϊκών αγορών.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι στις αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας θα υπάγεται ακόμη και η αφαίρεση άδειας οικοδομής για ασφαλιστικές εισφορές, τη θεώρηση των τιμοκαταλόγων των δωματίων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και θα αναλαμβάνουν και καθήκοντα ειδικού ανακριτικού υπαλλήλου. Επίσης, τις αρμοδιότητες της Αγροφυλακής αναλαμβάνει το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας και ιδίως φρούρηση των αγροτικών κτημάτων και των κτισμάτων που υπάρχουν σ' αυτά, για την πρόληψη κλοπής, φθοράς κλπ.

Ουσιαστικά, πρόκειται για παραπέρα αποδυνάμωση του αποφασιστικού ρόλου των αιρετών, οι οποίοι αντικαθίστανται από κρατικά όργανα. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι προσλήψεις των δημοτικών αστυνομικών θα γίνονται από ειδική επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Στο μεταξύ οι δήμοι θα επιβαρυνθούν με τεράστιες δαπάνες, καθώς στο σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος δεν προβλέπεται ενίσχυση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ετσι, μεταφέρονται κρατικές αρμοδιότητες στους δήμους, στις οποίες θα αντεπεξέρχονται είτε φορολογώντας τους δημότες είτε δαπανώντας χρήματα από τα τακτικά τους έσοδα.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
«Πάγωσε» την περιβαλλοντική μελέτη για τον Αγ. Κοσμά

Εντονη ανησυχία για τις μεταολυμπιακές χρήσεις των έργων που θα γίνουν στον Αγ. Κοσμά, εξέφρασαν πολλοί νομαρχιακοί σύμβουλοι, στη διάρκεια της προχτεσινής συνεδρίασης, όπου η Νομαρχιακή Αρχή εισηγήθηκε την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την κατασκευή στην παραλία του Ιστιοπλοϊκού Κέντρου. Ο κίνδυνος να αποκλειστεί, μετά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, η ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία και αντίθετα αυτή να την εκμεταλλεύονται ιδιωτικά συμφέροντα - όπως σημειώθηκε - είναι παραπάνω από ορατός.

Κατόπιν αυτών το Νομαρχιακό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να αναβάλλει τη συζήτηση για την έγκριση της ΜΠΕ και να υπάρξει διάλογος με τους δήμους της παραλιακής για το θέμα. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Δημοτική Συνεργασία για το Ελληνικό», Χρήστος Κορτζίδης και ο Παναγιώτης Κουμουνδούρος, αρχιτέκτονας στην Τεχνική Υπηρεσία του δήμου. Ο Χρ. Κορτζίδης, σημείωσε πως το δημοτικό συμβούλιο δεν είναι αντίθετο με τη δημιουργία του Ιστιοπλοϊκού Κέντρου, ωστόσο διαφωνεί στον τρόπο κατασκευής του. Οπως συμπλήρωσε, με βάση τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ, η παραλία του Αγ. Κοσμά προορίζεται, μεταολυμπιακά, να λειτουργήσει ως πόλος τουριστικής εκμετάλλευσης από μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. «Η παραλία θα καταστραφεί. «Αποκλείεται να λειτουργήσει σαν ακτή κολύμβησης», σημείωσε ο Χρ. Κορτζίδης. Ο Π. Κουμουνδούρος συμπλήρωσε ότι η περιοχή είναι υδροβιότοπος ψαριών, που δεν επιδέχεται έντονη παρέμβαση ανάπτυξης και λιμενικών έργων».

«Να βάλουμε ένα φρένο», κάλεσε το σώμα, ο επικεφαλής της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΝΑΣ), Σπύρος Χαλβατζής, υπενθυμίζοντας ότι η παράταξη είχε πει ότι «με αυτά τα έργα ανασκολοπίζεται η Αθήνα. Θυμίζουν τις άδειες που δίνονται για μια σκεπή και κατασκευάζεται ολόκληρο κτίριο». Ακολούθως ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε ότι είναι άλλο πράμα ο ναυταθλητισμός και άλλο η εγκατάσταση τέτοιων κτιριακών μονάδων που αναμένεται να «φιλοξενηθούν» στην παραλία, συμπληρώνοντας πως τα ολυμπιακά έργα θα δοθούν σε ιδιωτική χρήση, αποκλείοντας την πρόσβαση των κατοίκων σε αυτήν.

ΠΑΤΡΑ
Διευρύνεται ο αγώνας κατά της ιδιωτικοποίησης του δήμου

Με τρίωρη στάση εργασίας και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας απάντησαν, για μια ακόμη φορά, χτες το πρωί, οι εργαζόμενοι στο δήμο, στην επικείμενη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης τμήματος της καθαριότητας από την πλευρά της δημοτικής αρχής και συγκεκριμένα του 70% των πλατειών και κοινόχρηστων χώρων.

Στο πλευρό των εργαζομένων του δήμου συμπαρατάσσεται ολοένα και περισσότερο ο πατραϊκός λαός, καθώς επίσης το Εργατικό Κέντρο, ο Εμπορικός Σύλλογος, πλήθος εργατικών σωματείων, άλλων μαζικών φορέων και πολιτιστικών συλλόγων, που αντιτίθενται στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του δήμου και στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων.

Είναι φανερό πως οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, η συμπαράσταση του λαού της Πάτρας και των μαζικών φορέων αλλά και η πίεση, που ασκεί στο δήμαρχο Ευάγγελο Φλωράτο το τελευταίο διάστημα η δημοτική κίνησή του, τον έχουν αναγκάσει σε μερική αναδίπλωση, αποσύροντας το θέμα της ιδιωτικοποίησης από την προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως είχε προγραμματιστεί.

Οι εργαζόμενοι στη χτεσινή τους συγκέντρωση εξέλεξαν Επιτροπή Αγώνα για την καλύτερη οργάνωση και συντονισμό των κινητοποιήσεων. Παρά την υποχώρηση της δημοτικής αρχής, είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους με κεντρικά αιτήματα: Μονιμοποίηση των εκτάκτων, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, σωστή οργάνωση των υπηρεσιών, καμία παραχώρηση αρμοδιοτήτων του δήμου σε ιδιώτες. Ταυτόχρονα, καταγγέλλουν την κυβερνητική πολιτική την οποία θεωρούν κύρια υπεύθυνη για τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι δήμοι, που όμως υλοποιεί με συνέπεια η δημοτική αρχή.

«Πάρκο στο Γουδί - Ανάσα για την πόλη»

Συγκέντρωση συνδιοργανώνουν την ερχόμενη Τρίτη, 30 Οκτώβρη, η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» και η «Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου», με κεντρικό σύνθημα «Πάρκο στο Γουδί - Ανάσα για την πόλη». Η συγκέντρωση θα ξεκινήσει από το χώρο «ΡΥΘΜΟΣ» στις 6 μμ, θα κατευθυνθεί με πορεία προς το χώρο του ΘΩΝ (Λ. Αλεξάνδρας και Κηφισίας, ώρα 6.30μμ) και θα καταλήξει στον Οργανισμό «Αθήνα 2004» και στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

Στη διακήρυξη που εξέδωσαν οι δύο παρατάξεις για το Γουδί, σημειώνουν: «Ολοι μιλούν για τη σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα αύξησης ενδοαστικού πρασίνου. Ολοι παραδέχονται ότι πρέπει να γίνει πάρκο πρασίνου στα 965 στρέμματα του Γουδιού. Οι ειδικοί και οι μελετητές φτιάχνουν πάρκο επί χάρτου 25 χρόνια τώρα». Και προσθέτουν: «Η Νομαρχιακή και οι δημοτικές αρχές Αθήνας και Ζωγράφου μεθοδεύουν στο παρασκήνιο εκχωρήσεις με ανταλλάγματα σε επιχειρηματικούς ομίλους. Τη λαϊκή απαίτηση για ενιαίο πάρκο ψηλού πρασίνου στο Γουδί, την εμφανίζουν σαν ρομαντική, ξεχασμένη αντίληψη για να προωθήσουν την τσιμεντοκάλυψη στα 965 στρέμματα με χυδαία επίκληση των Ολυμπιακών Ιδεωδών».

Χωρίς «Ηλεκτρικό» την Τρίτη 12 μ. - 2 μ.μ.

Ακίνητοι θα παραμείνουν την ερχόμενη Τρίτη οι συρμοί του «ηλεκτρικού σιδηροδρόμου» από τις 12 μ. μέχρι τις 2 μ.μ., λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων ΗΣΑΠ στη 2ωρη στάση εργασίας που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ