Σάββατο 27 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ολοταχώς προς την πλήρη αστυνομοκρατία

Το 80% των αρμοδιοτήτων που έχει σήμερα η Αστυνομία. μεταβιβάζονται στις δημοτικές αστυνομίες (που θα λειτουργούν με χρήματα των δημοτών) για να μπορεί η ΕΛ.ΑΣ. να ρίξει το βάρος της στην καταστολή του «εσωτερικού εχθρού»

Αλλο ένα βήμα στην κατεύθυνση του αυταρχικού αστυνομικού κράτους κάνει η κυβέρνηση. Χτες κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο μεταβιβάζεται στις δημοτικές αστυνομίες περίπου το 80% των αρμοδιοτήτων που έχει σήμερα η ΕΛ.ΑΣ. Πρόκειται για μια εξέλιξη που θα έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις, γιατί στα ήδη υπάρχοντα πολυάριθμα Σώματα Ασφαλείας προστίθενται και μια παρα-αστυνομία η οποία θα λειτουργεί τυπικά ως δημοτική αστυνομία αλλά χωρίς ουσιαστικό έλεγχο από τα Δημοτικά Συμβούλια και βέβαια πέρα από τη μέχρι τώρα δραστηριότητά της, που είναι ο έλεγχος της εφαρμογής των αποφάσεων του αιρετών οργάνων. Ταυτόχρονα, η ΕΛ.ΑΣ. θα μπορεί πλέον να ρίξει όλο το βάρος της στην καταστολή των λαϊκών αγώνων που ήταν και παραμένει ο βασικός στόχος και προσανατολισμός.

Στις δημοτικές αστυνομίες ανατίθενται 33 νέες αρμοδιότητες, χωρίς να περιλαμβάνεται η Αγροφυλακή, μεταξύ των οποίων και αρμοδιότητες διάφορων υπουργείων (Πολιτισμού κλπ) οργανισμών του δημοσίου (ΙΚΑ, Επιθεωρήσεις Εργασίας, ΕΟΤ κλπ). Δηλαδή:

  • Τήρηση καθαριότητας, κυκλοφορίας και στάθμευσης οχημάτων, οικοδόμησης, ύδρευσης, άρδευσης, αποχέτευσης, ηχορύπανσης, ρύπανσης θαλασσών από πηγές ξηράς, προστασίας επίγειων και υπόγειων υδάτινων αποθεμάτων και προστασία του περιβάλλοντος.
  • Εφαρμογή των διατάξεων του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού και των διατάξεων για τις επικίνδυνες οικοδομές.
  • Λειτουργία όλων των καταστημάτων και επιχειρήσεων, των οποίων οι όροι λειτουργίας καθορίζονται από υγειονομικές διατάξεις.
  • Εφαρμογή ωραρίου λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης και των συναφών καταστημάτων, καθώς και των εμπορικών καταστημάτων.
  • Ρύθμιση της κυκλοφορίας με υποδείξεις και σήματα των τροχονόμων.
  • Ελεγχο για εκπομπές ρύπων, θορύβων από οχήματα.
  • Λειτουργία των εμποροπανηγύρεων, δραστηριότητες των μικροπωλητών και λειτουργία κυλικείων σε κοινόχρηστους χώρους (άλση, κήπους κλπ).
  • Εγκατάσταση και λειτουργία θεάτρων, κινηματογράφων και παρεμφερών επιχειρήσεων.
  • Θέματα που έχουν σχέση με την αλιεία σε λιμνοθάλασσες, λίμνες, ιχθυοτροφεία και ποτάμια.
  • Αρμοδιότητες για την κοινή ησυχία, την καθαριότητα και αισθητική των πόλεων, καθώς και τη λειτουργία των λαϊκών αγορών.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι στις αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας θα υπάγεται ακόμη και η αφαίρεση άδειας οικοδομής για ασφαλιστικές εισφορές, τη θεώρηση των τιμοκαταλόγων των δωματίων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και θα αναλαμβάνουν και καθήκοντα ειδικού ανακριτικού υπαλλήλου. Επίσης, τις αρμοδιότητες της Αγροφυλακής αναλαμβάνει το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας και ιδίως φρούρηση των αγροτικών κτημάτων και των κτισμάτων που υπάρχουν σ' αυτά, για την πρόληψη κλοπής, φθοράς κλπ.

Ουσιαστικά, πρόκειται για παραπέρα αποδυνάμωση του αποφασιστικού ρόλου των αιρετών, οι οποίοι αντικαθίστανται από κρατικά όργανα. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι προσλήψεις των δημοτικών αστυνομικών θα γίνονται από ειδική επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Στο μεταξύ οι δήμοι θα επιβαρυνθούν με τεράστιες δαπάνες, καθώς στο σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος δεν προβλέπεται ενίσχυση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ετσι, μεταφέρονται κρατικές αρμοδιότητες στους δήμους, στις οποίες θα αντεπεξέρχονται είτε φορολογώντας τους δημότες είτε δαπανώντας χρήματα από τα τακτικά τους έσοδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ