ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Οχτώβρη 2001
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Αύξηση κερδών 16,7% για την Alpha Bank

Ο υπερδανεισμός των νοικοκυριών συντηρεί την κερδοφορία των τραπεζών

Με ψηλούς ρυθμούς συνεχίζεται η κερδοφορία του τραπεζικού κεφαλαίου, γεγονός που αποδείχνεται και από τα αποτελέσματα για το 9μηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη που δημοσιοποίησε η Alpha Bank του ομίλου Κωστόπουλου. Σύμφωνα με αυτά, τα καθαρά κέρδη της τράπεζας έφτασαν στο εννιάμηνο φέτος σε 76,4 δισ. δρχ. (από 65,5 δισ. πέρυσι) καταγράφοντας αύξηση 16,7%. Τα κέρδη πριν από την πληρωμή του φόρου είχαν μικρότερη αύξηση (14,8%), εξέλιξη που οφείλεται στη φορολογική πολιτική υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου που έχει θεσμοθετήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Αλλά και η διάρθρωση των κερδών της συγκεκριμένης τράπεζας φανερώνει ποιοι τελικά ωφελήθηκαν από τη λεγόμενη «εντός ΟΝΕ εποχή». Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι στο 9μηνο φέτος το 58% των εσόδων της προήλθε από τόκους. Πέρυσι στο αντίστοιχο διάστημα τα έσοδα από τόκους αποτελούσαν το 42% των συνολικών εσόδων. Ταυτόχρονα η φετινή αύξηση των κερδών της Alpha οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στα «καθαρά έσοδα από τόκους», στη διαφορά δηλαδή ανάμεσα στα έσοδα που είχε από τα χορηγούμενα δάνεια και στα «έξοδα» για τόκους που κατέβαλε στους καταθέτες. Ετσι στην «εποχή των χαμηλών επιτοκίων» η τράπεζα του Κωστόπουλου, πέτυχε φέτος να αυξήσει το «καθαρό έσοδο από τόκους» κατά 48% (!), υπερκαλύπτοντας έτσι τα λιγότερα συγκριτικά με πέρυσι έσοδα από «χρηματοοικονομικές πράξεις» (αφορούν κυρίως το τζόγο στα χρηματιστήρια), που μειώθηκαν κατά 29,7%, όπως επίσης και τα έσοδα από προμήθειες (μείωση κερδών 25,3%).

Είναι φανερό ότι η έξαρση των κάθε είδους δανείων προς τα νοικοκυριά συντηρεί σε αυτή τη φάση την κερδοφορία των τραπεζών. Ταυτόχρονα όμως η διαδικασία αυτή εγκυμονεί μελλοντικούς κινδύνους επισφαλιών για τις τράπεζες. Ετσι η Alpha Bank στην ανακοίνωσή της επισημαίνει πως «το ποσοστό δανείων σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών διαμορφώνεται σε 3,1%, που είναι το χαμηλότερο στην ελληνική αγορά»...

ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Είμαστε στο πλευρό της κυβέρνησης

Συνάντηση ΣΕΒ - Χριστοδουλάκη

Αρωγοί στο έργο της κυβέρνησης στον οικονομικό τομέα, δήλωσαν χθες οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ, δίνοντας τον τόνο της πλήρους σύμπλευσης θέσεων και απόψεων κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και επιχειρηματιών. «Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε το έργο του», δήλωσε απερίφραστα ο Λ. Αντωνακόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΒ, μετά το τέλος της εθιμοτυπικής επίσκεψης που πραγματοποίησε η ηγεσία του συνδέσμου στο νέο υπουργό Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη. Οι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών, εκμεταλλευόμενοι τον ενδοτισμό της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, η οποία εμφανίζεται αρωγός και «συνομιλητής» της κυβέρνησης σε μια σειρά κρίσιμα αντιλαϊκά θέματα, άδραξαν την ευκαιρία να ζητήσουν επίσπευση των αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα. Για το θέμα αυτό, πάλι ο πρόεδρος του ΣΕΒ δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι «απαιτείται επίσπευση των διαδικασιών για την επίλυση του ασφαλιστικού συστήματος». Σημείωσε, μάλιστα, ότι «σήμερα το κλίμα είναι ευνοϊκό, καθώς παρατηρείται σύγκλιση απόψεων των κοινωνικών εταίρων σε αρκετούς τομείς».

Κατά τα άλλα, οι βιομήχανοι επιβεβαίωσαν τη σύμπλευση απόψεων του ΣΕΒ με αυτές του υπουργού Οικονομίας. Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις εκπροσώπων τους, ο υπουργός εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Από την πλευρά τους, ζήτησαν την άμεση λήψη μέτρων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την απλοποίηση των διαδικασιών, τη φορολογική μεταρρύθμιση και την υλοποίηση του Γ` Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑΣ ΞΥΛΟΥ
Τα προβλήματα στο επίκεντρο του συνεδρίου

Τα πολλά και καίρια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος κατεργασίας ξύλου και εκφράζονται με την πτώση του τζίρου και τις αθρόες εισαγωγές που οδηγούν σε συρρίκνωση τον κλάδο, βρέθηκαν στο επίκεντρο του ετήσιου συνεδρίου που διοργάνωσε πρόσφατα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου. Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου οι αντιπρόσωποι χαιρετίζουν τη μεγαλειώδη κοσμοσυρροή στις κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό, που ανέστειλαν τα σχέδια της κυβέρνησης και καλούν τους συναδέλφους τους να βρίσκονται σε εγρήγορση.

Με το ψήφισμά τους οι βιοτέχνες του κλάδου ζητούν μεταξύ άλλων:

  • Χρηματοδοτική στήριξη των βιοτεχνικών επιχειρήσεων με έμφαση στην κατεύθυνση της ανάπτυξης των συνεταιρισμών με διαθέσιμα κεφάλαια, εγγύηση του Δημοσίου, επιδοτούμενο επιτόκιο.
  • Δημιουργία Εθνικού Φορέα Ξύλου.
  • Το ΕΛΚΕΔΕ να παραμείνει στον έλεγχο του Δημοσίου.
  • Να στηριχτεί και να αναπτυχθεί η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στον κλάδο μέσα από υπάρχουσα κρατική παιδεία.
  • Να δημιουργηθούν βιοτεχνικά πάρκα τα οποία θα περιέχουν όλο το φάσμα της παραγωγής, με συνεταιριστική διαχείριση και στόχο την ανάπτυξη των συνεταιρισμών.
  • Να διευκολυνθεί η πρόσβαση των επιχειρήσεων του κλάδου στις κρατικές προμήθειες
  • Η χρηματοδότηση να έχει στόχο την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν μέχρι πέντε άτομα και των αυτοαπασχολούμενων, καθώς αυτοί αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων του κλάδου.
  • Η φορολόγηση να γίνεται με βάση τα βιβλία, να καταργηθεί η φορολόγηση των συνεταιρισμών, των ΟΕ και ΕΕ, να καταργηθούν οι «φορομπηχτικοί» δημοτικοί φόροι.
  • Πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, να δοθούν από την κυβέρνηση τα 176 δισ. δρχ. για τα τρία ασφαλιστικά ταμεία που οφείλει στον ΟΑΕΕ.
  • Αναβάθμιση και διατήρηση 100% στο Δημόσιο του ΕΟΜΜΕΧ και του ΕΛΟΤ.
  • Μέτρα που θα βάζουν φραγμό στην ασύδοτη δραστηριότητα των πολυεθνικών.

Τέλος, η Ομοσπονδία δηλώνει στο ψήφισμά της την κατηγορηματική της αντίθεση στο ξεπούλημα των Δημοσίων επιχειρήσεων και καλούν τους βιοτέχνες και τους συνδικαλιστικούς φορείς να παλέψουν αταλάντευτα για να πετύχουν τους κοινούς στόχους.

Σύσκεψη οικονομολόγων

Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Οικονομολόγων» (ΔΠΚΟ) καλεί σε σύσκεψη, που θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη 31 του Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών, Κάνιγγος 27 στην Αθήνα, με θέμα: Προγραμματισμός της δουλιάς για τις εκλογές στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΟΕΕ), στις 9/12/2001.

Τελευταία προθεσμία για την ταμειακή τακτοποίηση των μελών του ΟΕΕ και δήλωσης υποψηφιοτήτων για τις εκλογές είναι η 2η του Νοέμβρη.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΦΠΑ με... «αντικειμενικά κριτήρια»

Την αναδρομική είσπραξη του ΦΠΑ, από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και μάλιστα με «αντικειμενικά κριτήρια» ενεργοποιεί το υπουργείο Οικονομικών. Στο πλαίσιο αυτό και σε εφαρμογή νόμου που ψηφίστηκε το 1999 υποχρεώνει «τις επιχειρήσεις εμπορίας και παραγωγής που τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας ή προαιρετικά Γ' κατηγορίας» να καταβάλλουν την τυχόν διαφορά ΦΠΑ που προκύπτει για τα τρία τελευταία χρόνια.

Ειδικότερα σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, που θα δημοσιευτεί στην «Εφημερίδα της Κυβέρνησης» ορίζεται ότι «εφόσον τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα της τριετίας είναι μικρότερα από το άθροισμα τεσσάρων προσδιοριστικών παραγόντων, επί της διαφοράς οφείλεται ΦΠΑ, χωρίς την επιβολή πρόσθετων φόρων και προστίμων».

Στην πραγματικότητα πρόκειται για «αντικειμενικό τρόπο» προσδιορισμού των καθαρών εσόδων με βάση τα οποία οι επιχειρήσεις που υπάγονται στη ρύθμιση θα καταβάλλουν τον επιπλέον ΦΠΑ για ολόκληρη την τριετία. Οι «προσδιοριστικοί παράγοντες» αφορούν τις αγορές που πωλήθηκαν ή αναλώθηκαν μέσα στη χρήση, τις δαπάνες και τις αναλογούσες στην κάθε χρήση αποσβέσεις. Με βάση αυτούς και με την εφαρμογή του Μοναδικού Συντελεστή Καθαρού Κέρδους (ΜΣΚΚ) προσδιορίζονται τα καθαρά κέρδη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ