Σάββατο 27 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΦΠΑ με... «αντικειμενικά κριτήρια»

Την αναδρομική είσπραξη του ΦΠΑ, από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και μάλιστα με «αντικειμενικά κριτήρια» ενεργοποιεί το υπουργείο Οικονομικών. Στο πλαίσιο αυτό και σε εφαρμογή νόμου που ψηφίστηκε το 1999 υποχρεώνει «τις επιχειρήσεις εμπορίας και παραγωγής που τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας ή προαιρετικά Γ' κατηγορίας» να καταβάλλουν την τυχόν διαφορά ΦΠΑ που προκύπτει για τα τρία τελευταία χρόνια.

Ειδικότερα σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, που θα δημοσιευτεί στην «Εφημερίδα της Κυβέρνησης» ορίζεται ότι «εφόσον τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα της τριετίας είναι μικρότερα από το άθροισμα τεσσάρων προσδιοριστικών παραγόντων, επί της διαφοράς οφείλεται ΦΠΑ, χωρίς την επιβολή πρόσθετων φόρων και προστίμων».

Στην πραγματικότητα πρόκειται για «αντικειμενικό τρόπο» προσδιορισμού των καθαρών εσόδων με βάση τα οποία οι επιχειρήσεις που υπάγονται στη ρύθμιση θα καταβάλλουν τον επιπλέον ΦΠΑ για ολόκληρη την τριετία. Οι «προσδιοριστικοί παράγοντες» αφορούν τις αγορές που πωλήθηκαν ή αναλώθηκαν μέσα στη χρήση, τις δαπάνες και τις αναλογούσες στην κάθε χρήση αποσβέσεις. Με βάση αυτούς και με την εφαρμογή του Μοναδικού Συντελεστή Καθαρού Κέρδους (ΜΣΚΚ) προσδιορίζονται τα καθαρά κέρδη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ