ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΤΕΙ
Αύριο η μέρα αντιπολεμικής δράσης

Μέρα αντιπολεμικής δράσης θα είναι η Τετάρτη 31 Οκτώβρη για τα ΤΕΙ του λεκανοπεδίου της Αθήνας, με πολύμορφες εκδηλώσεις και ενδιαφέρουσες συζητήσεις μέσα στις σχολές.

Συγκεκριμένα, στο ΤΕΙ Αθήνας και το ΤΕΙ Πειραιά έχουν συγκροτηθεί αντιπολεμικές επιτροπές με τη συμμετοχή σπουδαστών, καθηγητών και εργαζομένων των ΤΕΙ. Στα πλαίσια αυτών των πρωτοβουλιών, την Τετάρτη 31/10 διοργανώνεται στο αμφιθέατρο Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθήνας, στις 12:30 το μεσημέρι, αντιπολεμική εκδήλωση με τη συμμετοχή του Θ. Παφίλη, Εκτελεστικού Γραμματέα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και του Αθ. Κουζέλη, διευθυντή της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ.

Στο ΤΕΙ Πειραιά την ίδια μέρα και ώρα θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχη εκδήλωση στο αμφιθέατρο «Χατζηνικολάου», όπου θα μιλήσει ο Δ. Καλτσώνης, εκπρόσωπος της Συσπείρωσης για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα και τις Λαϊκές Ελευθερίες, ενώ θα παρέμβουν με τοποθετήσεις τους καθηγητές και σπουδαστές του ΤΕΙ.

Τέλος, στο κυλικείο του κτιρίου «Σαρακάκη», η Πανσπουδαστική ΚΣ της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΠ), διοργανώνει την Τετάρτη 31/10, συναυλία με δημιουργία και έκθεση αντιπολεμικού γκράφιτι. Στην εκδήλωση θα παρέμβει και εκπρόσωπος της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη.


Ολοι στο Σύνταγμα στις 8 Νοέμβρη

Ξεδιπλώνονται πολλές και ποικίλες δραστηριότητες για την επιτυχία του παλλαϊκού αντιπολεμικού συλλαλητηρίου

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εξορμήσεις ενημέρωσης των μελών όλων των μαζικών φορέων που έχουν προγραμματίσει το μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο για τις 8 του Νοέμβρη στην πλατεία Συντάγματος. Στους χώρους δουλιάς, στις γειτονίες, στα πανεπιστήμια, σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο Αττικής οι φιλειρηνιστές καλούν το λαό να πάρει μέρος στην αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση, να καταδικάσει έμπρακτα τον πόλεμο, αλλά και τους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές και τους συμμάχους τους, οι οποίοι απειλούν με μια γενικευμένη σύρραξη όλη την ανθρωπότητα.

Ολες τις προηγούμενες μέρες, αλλά και αυτές που θα ακολουθήσουν, μαζικοί φορείς διοργανώνουν συσκέψεις, μικρές και μεγάλες εκδηλώσεις, προκειμένου να ενημερώσουν όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούν για τις τελευταίες εξελίξεις. Παράλληλα, σε πρωταρχικό στόχο, έχει μετατραπεί η ανάγκη να συνειδητοποιήσει ο λαός της πρωτεύουσας τη σημασία της μαζικής καθόδου του, στη συγκέντρωση της πλατείας Συντάγματος και στην πορεία που θα ακολουθήσει στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Με κεντρικό τους σύνθημα «Μπορούμε να τους σταματήσουμε», εκατοντάδες συνδικαλιστές, άνθρωποι των Τεχνών και των Γραμμάτων, φοιτητές και εργαζόμενοι μεταφέρουν τα αγωνιστικά μηνύματα που έρχονται από όλο τον κόσμο και καλούν τους συναδέλφους τους να εκφράσουν τα φιλειρηνικά και αντιπολεμικά αισθήματά τους μέσα από τη μαζική πάλη.


Δέκα μέρες πριν από το αγωνιστικό «ραντεβού» της 8ης του Νοέμβρη, όλοι οφείλουμε να ριχτούμε στη μάχη. Να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις γιατί δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για εφησυχασμό και αναμονή...

Μαζική εξόρμηση στο κέντρο της Αθήνας

Με την προκήρυξη στο χέρι, η οποία καλεί σε συμμετοχή στο παλλαϊκό συλλαλητήριο, στις 8 Νοέμβρη, στο Σύνταγμα, εκπρόσωποι των φορέων που το διοργανώνουν, πραγματοποίησαν χτες μαζική εξόρμηση στο κέντρο της Αθήνας.

Από τις 7 το πρωί, οι εκπρόσωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ομονοίας και αφού χωρίστηκαν σε ομάδες απλώθηκαν σε κεντρικά μέρη. Μοίραζαν την προκήρυξη στους περαστικούς, ενημερώνοντάς τους για το συλλαλητήριο. Δεν έλειψαν και οι σύντομες, αλλά ουσιαστικές συζητήσεις για τον βρώμικο πόλεμο που έχει κηρύξει ο ιμπεριαλισμός ενάντια στον αφγανικό λαό, με τη συμμετοχή και της ελληνικής κυβέρνησης σ' αυτόν, παρά την αντίθεση του λαού. Οι συζητήσεις έκλειναν με το κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο και την απαίτηση: Να σταματήσει ο βρώμικος ιμπεριαλιστικός πόλεμος. Να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας και να κλείσουν οι ξένες βάσεις. Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού.


ΠΟΛΥΒΙΟΣ ΤΣΙΡΚΑΣ
Στόχος τους οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ευρασίας

Ο Πολύβιος Τσίρκας
Ο Πολύβιος Τσίρκας
«Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις των ΗΠΑ και οι "σύμμαχοί" τους», - δηλώνει στο «Ρ» ο Πολύβιος Τσίρκας, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και γραμματέας της ΔΑΣΕΚ - «που κήρυξαν τον αμείλικτο αυτό πόλεμο, ενάντια σε απροσδιόριστους εχθρούς, δεν πολεμούν την πραγματική ατομική ή κρατική τρομοκρατία, την οποία οι ίδιοι με την πολιτική τους δημιούργησαν και εκτρέφουν.

Στόχος τους είναι ο έλεγχος των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Ευρασίας και η προώθηση της πολεμικής τους βιομηχανίας σε βάρος των λαών της Γης.

Οι εργαζόμενοι και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα -υπογραμμίζει ο συνδικαλιστής - απαντούν στη συνέχιση του πολέμου, στη βία και στην τρομοκράτηση του άμαχου πληθυσμού στο Αφγανιστάν και σ' όλο τον κόσμο, με το αντιπολεμικό ειρηνικό πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 8 Νοέμβρη.

Ολοι στις αντιπολεμικές εκδηλώσεις».


ΘΕΜΟΣ ΣΤΟΦΟΡΟΠΟΥΛΟΣ
Θέλουν να εκμεταλλευτούν περισσότερο περισσότερους λαούς

Ο Θέμος Στοφορόπουλος

Αποστολόπουλος

Ο Θέμος Στοφορόπουλος
Ο πρέσβης επί τιμή Θέμος Στοφορόπουλος, με δήλωσή του στο «Ρ», αναφορικά με την κινητοποίηση της 8ης Νοεμβρίου τόνισε: «Χωρίς τον ιμπεριαλισμό των Ηνωμένων Πολιτειών και, γενικότερα, της Δύσης, είναι άκρως απίθανο πως θα είχαν συμβεί τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, είτε επρόκειτο για τυφλή αντεκδίκηση είτε για προβοκάτσια. Με την επίθεση κατά του Αφγανιστάν, συνεχίζεται η πολιτική που γέννησε τα γεγονότα εκείνα. Δεν πρέπει να εκπλήσσει το τερατώδες φαινόμενο να εξαπολύουν οι πάμπλουτοι της Αμερικής και της Αγγλίας μια αιματηρότατη επιδρομή εναντίον μια πάμπτωχης χώρας. Διότι ο ιμπεριαλιστικός καπιταλισμός πάντοτε (και ιδίως όταν επιχειρεί να ξεπεράσει τις κρίσεις του) προκαλεί, χωρίς ηθικές αναστολές, πολέμους, για να πετύχει τους σκοπούς του: Να εκμεταλλευτεί περισσότερο περισσότερους λαούς, να περιορίσει ακόμα πιο ασφυκτικά τα μεροκάματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Μπροστά στη σημερινή έξαρση της βαρβαρότητας, τα μαζικά κινήματα διαμαρτύρονται και αντιστέκονται σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε αυτή την προσπάθεια εντάσσεται η εκδήλωση της 8ης Νοεμβρίου εναντίον του πολέμου και υπέρ της απεμπλοκής μας από τα σχέδια του ιμπεριαλισμού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ