ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
Κ. ΑΛΥΣΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Οι λαοί να ανησυχήσουν και να εντείνουν την πάλη τους

Ο Κ. Αλυσσανδράκης
Ο Κ. Αλυσσανδράκης
Επεξηγώντας την αρνητική ψήφο των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Γάνδης, ο Κ. Αλυσσανδράκης ανέφερε τα εξής:

«Στην ενδιάμεση Σύνοδο Κορυφής της Γάνδης, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρήκαν ακόμα μια ευκαιρία να συνταχτούν στο πλευρό του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και να στηρίξουν τα τυχοδιωκτικά του σχέδια στην Κεντρική Ασία, που περνούν μέσα από τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς στο Αφγανιστάν. Δήλωσαν ξεκάθαρα την πρόθεσή τους να ετοιμάσουν διάδοχη κατάσταση (της αρεσκείας τους προφανώς) στο καθεστώς των Ταλιμπάν και την προθυμία τους να συμβάλουν στην "ανοικοδόμηση" αυτής της χώρας, αποκαλύπτοντας έτσι το βαθύτερο στόχο τους να μη μείνουν έξω από το μοίρασμα της λείας που θα ακολουθήσει. Δρομολογούν, ακόμα, στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ σε μια σειρά από θέματα, συμπεριλαμβανομένης και της δικαστικής συνδρομής. Στο μέτωπο του "εσωτερικού εχθρού", η Σύνοδος προσβλέπει στην επιτάχυνση των αντιδημοκρατικών νομοθετικών ρυθμίσεων για κοινό ορισμό της τρομοκρατίας και κοινό ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, με αποκαλυπτική για τις προθέσεις της βιασύνη. Οσο για τη Μέση Ανατολή, περιορίζεται σε γενικές διακηρύξεις για παλαιστινιακό κράτος και μιλά για σταμάτημα της βίας, χωρίς καμία αναφορά στην ισραηλινή επιθετικότητα.

Πρόκειται για μια Σύνοδο που σε πλήρη αντιστοιχία με τις προηγούμενες ξεχειλίσει από αντιλαϊκά αντιδημοκρατικά μέτρα και επιθετικές ενέργειες κατά των λαών. Μια Σύνοδο για την οποία οι λαοί των χωρών - μελών αλλά και όλου του κόσμου πρέπει να ανησυχήσουν και να εντείνουν την πάλη τους. Μια σύνοδο που επιβεβαιώνει ακόμα μια φορά τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δίνει ένα καλό μάθημα σε όλους όσους διακηρύσσουν ότι η ΕΕ μπορεί να λειτουργήσει ως αντίβαρο στην αμερικανική επιθετικότητα.

Το κοινό ψήφισμα δεν είναι τίποτε άλλο από ένα αποκρουστικό υμνολόγιο στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής χωρίς κανένα δείγμα ευαισθησίας για τις συνέπειες που θα έχουν αυτές οι αποφάσεις και στο χώρο της ΕΕ αλλά και παγκόσμια. Για τους λόγους αυτούς οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ το καταψηφίσαμε».

ΧΡ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑΣ
«Δε χρειάζεται να σχολιάσουμε τα... "λάθη" κατά αμάχων»!

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εγκληματούν, δολοφονούν παιδιά και αμάχους, αλλά αυτά τα οποία συμβαίνουν στο όνομα του «ανθρωπισμού» στο Αφγανιστάν αποτελούν για την κυβέρνηση... δευτερεύον ζήτημα! Διότι για την κυβέρνηση Σημίτη ένα είναι το κύριο και το πρωτεύον: Η «διαφύλαξις της αδιαταράκτου σχέσεώς της» με τους συμμάχους!

Τα παραπάνω πιστοποιούν οι νέες απαντήσεις, τις οποίες έδωσε χτες ο Χρ. Πρωτόπαππας, ερωτηθείς από το «Ρ» για τους συνεχείς βομβαρδισμούς αμάχων στο Αφγανιστάν. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θέλησε αρχικά να εμφανίσει σαν «αθώα περιστερά» την ΕΕ. «Είναι γνωστό - είπε ο υπουργός - ότι και η χώρα μας και η ΕΕ έχουν ζητήσει επανειλημμένα από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της να αποφύγουν το βομβαρδισμό αμάχων. Είναι σαφές πως όλοι καταλαβαίνουμε ότι ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας, ο οποίος είναι ένας αγώνας που έχει να κάνει με την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, δεν πρέπει να συνδεθεί σε καμία περίπτωση με θύματα μεταξύ των αμάχων, με θύματα ανθρώπους που δε φταίνε σε τίποτα και φυσικά είναι αθώοι. Οπως γνωρίζετε - συνέχισε το ανέξοδο «κήρυγμα» ο Χρ. Πρωτόπαπας - έχουν γίνει κινήσεις, επαφές με τις ΗΠΑ, μέσω της ΕΕ. Είναι γνωστή και η πρόθεση της κυβέρνησής μας και η πρόθεση της ΕΕ, στην οποία μετέχουμε».

Εκεί, πάντως, που ο υπουργός δεν κατάφερε να κρύψει ότι για την κυβέρνηση τίθεται «νυν υπέρ πάντων» η υποταγή στον ευρω-ατλαντισμό, ήταν όταν του επισημάνθηκε πως όλα όσα ισχυρίστηκε στην καλύτερη περίπτωση είναι «ευχές» και μάλιστα «μη πραγματοποιήσιμες». Κληθείς, λοιπόν, με δεδομένη την υπάρχουσα κατάσταση, να απαντήσει αν η ελληνική κυβέρνηση θα πάρει κάποιο μέτρο, αν σκέφτεται να κάνει κάποια δήλωση ή ακόμα και να αλλάξει στάση απέναντι στις εξελίξεις, ο κ. Πρωτόπαππας μίλησε άπταιστα τη γλώσσα του... ευρωατλαντισμού:

«Η κυβέρνησή μας - είπε ο υπουργός - μετέχει στους Διεθνείς Οργανισμούς και ασκεί τη δραστηριότητά της μέσα στους Διεθνείς Οργανισμούς στους οποίους συμμετέχε.... Η ΕΕ - συμπλήρωσε - εξετάζει, παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις και εκεί συζητούνται όλα αυτά τα ζητήματα και λαμβάνονται οι σχετικές αποφάσεις. Δεν υπάρχει κάτι καινούριο μέχρι αυτή τη στιγμή», ήταν τα λόγια του! Αλλά υπήρξε και συνέχεια: «Είναι γνωστές οι αποφάσεις της ΕΕ, τόσο όσον αφορά την αποφυγή επιθέσεων κατά των αμάχων, όσο και όσον αφορά τη μη επέκταση σε άλλες χώρες των ενεργειών κατά της τρομοκρατίας. Με εξαίρεση, ίσως, κάποια ειδική περίπτωση, την οποία αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να προβλέψω» (!), πρόσθεσε με νόημα ο υπουργός, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο συμφωνίας της Ελλάδας σε επέκταση των βομβαρδισμών και εκτός Αφγανιστάν!

Σε ό,τι αφορά στα εγκλήματα των Αμερικανών, ο κ. Πρωτόπαππας, αρκέστηκε να δηλώσει ότι «οι αμερικανικές υπηρεσίες, ξέρετε πολύ καλά ότι μίλησαν για κάποιο λάθος ή για κάποια τέτοια ενέργεια»... Ως εκ τούτου, κατέληξε, «δε χρειάζεται να κάνω κάποιον άλλο σχολιασμό, αυτή τη στιγμή. Ο,τι πρέπει να συζητηθεί, θα συζητηθεί μέσα στους Διεθνείς Οργανισμούς, στους οποίους μετέχει και η χώρα μας»!

Οι άμαχοι και τα κυβερνητικά... «λάθη»

Στις 14/5/99 ο βρώμικος πόλεμος του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας ήταν στον τρίτο μήνα του. Είχαν ήδη προηγηθεί τα «λάθη» του ΝΑΤΟ κατά χιλιάδων αμάχων, είχαν βομβαρδιστεί οι άμαχοι επιβάτες στο τρένο, είχαν εκτελεστεί εν ψυχρώ οι πρόσφυγες στο κομβόι, είχαν ήδη βομβαρδιστεί νοσοκομεία, σανατόρια, σχολεία, ακόμα και νεκροταφεία.

Εκείνη τη μέρα, στις 14/5/99, και στο φόντο όλης αυτής της κτηνωδίας, ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Ρέππας, είχε κληθεί να απαντήσει σε ένα εύλογο ερώτημα: Μετά από όλα αυτά τα «λάθη» του ΝΑΤΟ κατά παιδιών, γυναικών και αμάχων, συνέχιζε η κυβέρνηση να θεωρεί ότι η επιχείρηση που είχε συνυπογράψει, η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, ήταν «νόμιμη» και «ανθρωπιστική»;

Η απάντηση που έδωσε τότε ο κ. Ρέππας (ανήμερα του βομβαρδισμού του τρένου δόθηκε αυτή η απάντηση) προκάλεσε σοκ: «Πιστεύετε ότι συμμετέχουμε σε μια επιχείρηση, πιστεύοντας ότι δεν είναι νόμιμη; Είναι νόμιμη», ήταν τα λόγια του υπουργού προς τους δημοσιογράφους!

***

Χτες το έργο επαναλήφθηκε. Αυτή τη φορά στο βήμα δεν ήταν ο κ. Ρέππας. Ηταν ο κ. Πρωτόπαππας. Αυτή τη φορά τα «λάθη» δε γίνονται στη Γιουγκοσλαβία, γίνονται στο Αφγανιστάν. Αλλά κι αυτή τη φορά η κυβέρνηση αποδεικνύεται... συνεπής «σύμμαχος».

***

Ενώ, λοιπόν, οι δολοφονημένοι... «τρομοκράτες» (!), τα παιδιά και οι άμαχοι δηλαδή, πολλαπλασιάζονται στο Αφγανιστάν, ενώ η ελληνική κυβέρνηση καμώνεται στα λόγια ότι θλίβεται και διαφωνεί με τέτοιου είδους «λάθη», όπως τα νέα «λάθη» των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, εντούτοις, όταν το ερώτημα τίθεται ευθέως, όταν δηλαδή η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει «και τότε τι θα κάνετε, θα πάρετε θέση, θα αλλάξετε στάση;», οι μάσκες πέφτουν.

«Οι αμερικανικές υπηρεσίες ξέρετε πολύ καλά ότι μίλησαν για κάποιο λάθος», είπε ο κ. Πρωτόπαππας αναφερόμενος στα εγκλήματα στο Αφγανιστάν... Ως εκ τούτου, κατέληξε, «δε χρειάζεται να κάνω κάποιον άλλο σχολιασμό, αυτή τη στιγμή. Ο,τι πρέπει να συζητηθεί, θα συζητηθεί μέσα στους διεθνείς Οργανισμούς, στους οποίους μετέχει και η χώρα μας», ήταν τα λόγια του!

«Εγινε κάποιο λάθος», λοιπόν!

Χρειάζεται μήπως να πούμε περισσότερα για να αποδείξουμε ότι αυτό που πράττει η κυβέρνηση, η σύμπραξή της με τους εγκληματίες, δεν είναι λάθος; Και μόνον ότι το «λάθος» της επαναλαμβάνεται, αποδεικνύει ότι δεν πρόκειται για λάθος...


Ν. Μπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ