ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ - ΜΙΛΕΡ
Η Ελλάδα είναι «συμμέτοχος με τις ΗΠΑ» στον πόλεμο

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στο πρώτο τεστ, υπό την ιδιότητα του υπουργού Εθνικής Αμυνας, υποβλήθηκε ο Γ. Παπαντωνίου από τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Τ. Μίλερ, ο οποίος επισκέφτηκε χτες το υπουργείο Αμυνας. Το... τεστ μάλιστα ήταν «επιτυχές», καθώς ο Τ. Μίλερ «εντυπωσιάστηκε» από το «πόσο καλά γνωρίζει το νέο του αντικείμενο», μια και ο νέος υπουργός Αμυνας «με όσα ανέφερε κάλυψε τα σημαντικότερα θέματα ή τους σημαντικότερους τομείς για τους οποίους συζητήσαμε».

Δε θα μπορούσε βέβαια να είναι αλλιώς, αφού ο Γ. Παπαντωνίου έσπευσε να διακηρύξει ότι «η Ελλάδα είναι συμμέτοχος με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του γενικού πολέμου κατά της διεθνούς τρομοκρατίας». Αλλά όπως διευκρίνισε δεν υπάρχει, προς το παρόν, συγκεκριμένο αμερικανικό αίτημα για άμεση ελληνική συμμετοχή στον πόλεμο. Το άλλο θέμα που απασχόλησε τη συνάντηση ήταν το ενδιαφέρον των αμερικανικών πολεμικών βιομηχανιών για τα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα.

Ο Γ. Παπαντωνίου, σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση, σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, είναι σύμμαχος των ΗΠΑ και συμμετέχουμε ενεργά και οι δύο χώρες σε πολλά κοινά αμυντικά σχέδια». Ακολούθως ανέφερε: «Ηθελα και εγώ να έχω μια αντίληψη πώς οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται τα θέματα συνεργασίας μέσα στο ΝΑΤΟ και μία ενημέρωση για τη διεξαγωγή των πολεμικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο του γενικού πολέμου που διεξάγεται κατά της διεθνούς τρομοκρατίας. Ασφαλώς, συζητήσαμε και θέματα της ελληνικής συμμετοχής στο διεθνή αυτό πόλεμο. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει αμερικανικό αίτημα για το θέμα αυτό, αλλά θέλω επίσης να δηλώσω ότι η Ελλάδα είναι συμμέτοχος με τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο μιας ευρύτατης πολιτικής συμμαχίας στην οποία μετέχουν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε αυτόν τον αγώνα. Η Ελλάδα συμμετέχει στον αγώνα αυτό σύμφωνα με το πνεύμα και το γράμμα των σχετικών αποφάσεων που πήρε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τον πρωθυπουργό μας, πριν από μερικές εβδομάδες στο Βέλγιο».

Οσον αφορά τους εξοπλισμούς «άκουσα, είπε ο Γ. Παπαντωνίου, τον κ. Μίλερ να μου εκθέτει τα πλεονεκτήματα διαφόρων αμερικανικών οπλικών συστημάτων». Επίσης διαβεβαίωσε ότι «όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα που έχει συμφωνήσει το ΚΥΣΕΑ, θα υλοποιηθούν με γρήγορο, αποτελεσματικό και διαφανή τρόπο». Από την πλευρά του ο Τ. Μίλερ όταν ρωτήθηκε αν θεωρεί τον εαυτό του εκπρόσωπο της αμερικανικής βιομηχανίας όπλων στην Ελλάδα, δήλωσε ότι «ένα από τα σημαντικότερα καθήκοντά μου εδώ είναι να διασφαλίσω ότι οι αμερικανικές εταιρείες έχουν ένα επίπεδο και διαφανές πεδίο δράσης».

ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Σκεπτικισμός και αμηχανία...

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Σκεπτικισμός και αμηχανία για τα αποτελέσματα της στρατιωτικής επέμβασης στο Αφγανιστάν επικράτησαν κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) στο Λουξεμβούργο. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζ. Στρόου, προετοιμάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Τ. Μπλερ, έκανε λόγο για «υπομονή» που θα πρέπει να επιδείξει ο (...) βρετανικός «λαός», επανέλαβε ότι κανείς δεν είχε προειδοποιήσει «μόνο για μέρες ή εβδομάδες» και ότι «θα πάρει καιρό». Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γ. Φίσερ παρέκαμψε εμφανώς τις δυσκολίες της συγκυρίας και δήλωσε ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη «έμφαση στις ανθρωπιστικές και πολιτικές πτυχές» της κατάστασης.

Το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ συνεδρίασε μια μέρα μετά τις εξίσου ανησυχητικές δηλώσεις του Αμερικανού ομολόγου τους Ντ. Ράμσφελντ, ο οποίος προσπαθώντας να καθησυχάσει τις ανησυχίες δήλωσε, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ότι «στην ιστορία τους οι ΗΠΑ δεν απέκλεισαν ποτέ το ενδεχόμενο να κάνουν χρήση, πρώτες αυτές, του πυρηνικού οπλοστασίου». Το ότι η κατάσταση είναι πιο σοβαρή, απ' ό,τι φαίνεται, αποδεικνύεται και από τις δηλώσεις του στρατοκράτη της ΕΕ Χ. Σολάνα, ο οποίος προειδοποίησε το Συμβούλιο ότι πρέπει να «επανεξετάσει» την πολιτική του στην Κεντρική Ασία (Καζαχστάν, Κιργιζία, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν και Ουζμπεκιστάν), αφού υπάρχει κίνδυνος «επέκτασης του ισλαμικού εξτρεμισμού σ' αυτούς τους λαούς, εξαιτίας των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν».

Σύμφωνα με τον Χ. Σολάνα ενυπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπεί η ευρύτερη περιοχή σε έναν «προθάλαμο του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας». Ο Χ. Σολάνα δεν απέφυγε και τις (...) ιστορικές αιχμές, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την απώλεια ελέγχου στην περιοχή με τον ισχυρισμό ότι η ΕΕ δεν έχει σχέσεις με την Κεντρική Ασία «ανάλογες μ' αυτές άλλων γειτονικών δυνάμεων, ιδιαίτερα της Ρωσίας». Αλλά τα μη αναμενόμενα αποτελέσματα της στρατιωτικής επέμβασης στο Αφγανιστάν, αρχίζουν να προκαλούν και «παράπλευρες» γκρίνιες. Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις της βελγικής προεδρίας της ΕΕ, τρία κράτη - μέλη, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία, επέστησαν την προσοχή στην Κομισιόν για ενδεχόμενες επιπτώσεις στα κλωστοϋφαντουργικά από τη συμφωνία που ετοιμάζεται να υπογραφεί με το Πακιστάν στα πλαίσια του «αντι-τρομοκρατικού συνασπισμού». Και φαίνεται ότι ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζ. Στρόου, διαμαρτυρήθηκε στο βρετανικό Τύπο για προπαγανδιστική ανεπάρκεια στην κάλυψη των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν.

«Ελευθέρας» για τα ΝΑΤΟικά πλοία στον Πειραιά

Ο Πειραιάς συνεχίζει να αποτελεί αναψυκτήριο των πληρωμάτων των αμερικανικών και των άλλων ΝΑΤΟικών πλοίων. Τη φορά αυτή κατέπλευσε η γαλλική φρεγάτα «Ζεν Ντε Βιεν», η οποία θα παραμείνει για τρεις ημέρες. Το πλοίο, σύμφωνα με πληροφορίες από το ελληνικό Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, συμμετείχε στη ΝΑΤΟική άσκηση που πραγματοποιήθηκε στην Αίγυπτο και κατά την επιστροφή του στη Γαλλία έκανε στάση στον Πειραιά. Πάντως είναι χαρακτηριστικό ότι ουσιαστικά οποιοδήποτε ΝΑΤΟικό πλοίο, άσχετα από προέλευση, προορισμό και αποστολή, έχει «ελευθέρας» για τα ελληνικά λιμάνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι υπεύθυνοι του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά το μόνο που γνώριζαν για το εν λόγω πλοίο είναι οι μέρες παραμονής του στο λιμάνι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ