Τρίτη 30 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ - ΜΙΛΕΡ
Η Ελλάδα είναι «συμμέτοχος με τις ΗΠΑ» στον πόλεμο

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στο πρώτο τεστ, υπό την ιδιότητα του υπουργού Εθνικής Αμυνας, υποβλήθηκε ο Γ. Παπαντωνίου από τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Τ. Μίλερ, ο οποίος επισκέφτηκε χτες το υπουργείο Αμυνας. Το... τεστ μάλιστα ήταν «επιτυχές», καθώς ο Τ. Μίλερ «εντυπωσιάστηκε» από το «πόσο καλά γνωρίζει το νέο του αντικείμενο», μια και ο νέος υπουργός Αμυνας «με όσα ανέφερε κάλυψε τα σημαντικότερα θέματα ή τους σημαντικότερους τομείς για τους οποίους συζητήσαμε».

Δε θα μπορούσε βέβαια να είναι αλλιώς, αφού ο Γ. Παπαντωνίου έσπευσε να διακηρύξει ότι «η Ελλάδα είναι συμμέτοχος με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του γενικού πολέμου κατά της διεθνούς τρομοκρατίας». Αλλά όπως διευκρίνισε δεν υπάρχει, προς το παρόν, συγκεκριμένο αμερικανικό αίτημα για άμεση ελληνική συμμετοχή στον πόλεμο. Το άλλο θέμα που απασχόλησε τη συνάντηση ήταν το ενδιαφέρον των αμερικανικών πολεμικών βιομηχανιών για τα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα.

Ο Γ. Παπαντωνίου, σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση, σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, είναι σύμμαχος των ΗΠΑ και συμμετέχουμε ενεργά και οι δύο χώρες σε πολλά κοινά αμυντικά σχέδια». Ακολούθως ανέφερε: «Ηθελα και εγώ να έχω μια αντίληψη πώς οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται τα θέματα συνεργασίας μέσα στο ΝΑΤΟ και μία ενημέρωση για τη διεξαγωγή των πολεμικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο του γενικού πολέμου που διεξάγεται κατά της διεθνούς τρομοκρατίας. Ασφαλώς, συζητήσαμε και θέματα της ελληνικής συμμετοχής στο διεθνή αυτό πόλεμο. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει αμερικανικό αίτημα για το θέμα αυτό, αλλά θέλω επίσης να δηλώσω ότι η Ελλάδα είναι συμμέτοχος με τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο μιας ευρύτατης πολιτικής συμμαχίας στην οποία μετέχουν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε αυτόν τον αγώνα. Η Ελλάδα συμμετέχει στον αγώνα αυτό σύμφωνα με το πνεύμα και το γράμμα των σχετικών αποφάσεων που πήρε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τον πρωθυπουργό μας, πριν από μερικές εβδομάδες στο Βέλγιο».

Οσον αφορά τους εξοπλισμούς «άκουσα, είπε ο Γ. Παπαντωνίου, τον κ. Μίλερ να μου εκθέτει τα πλεονεκτήματα διαφόρων αμερικανικών οπλικών συστημάτων». Επίσης διαβεβαίωσε ότι «όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα που έχει συμφωνήσει το ΚΥΣΕΑ, θα υλοποιηθούν με γρήγορο, αποτελεσματικό και διαφανή τρόπο». Από την πλευρά του ο Τ. Μίλερ όταν ρωτήθηκε αν θεωρεί τον εαυτό του εκπρόσωπο της αμερικανικής βιομηχανίας όπλων στην Ελλάδα, δήλωσε ότι «ένα από τα σημαντικότερα καθήκοντά μου εδώ είναι να διασφαλίσω ότι οι αμερικανικές εταιρείες έχουν ένα επίπεδο και διαφανές πεδίο δράσης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ικανοποιημένοι οι Αμερικανοί (2006-03-24 00:00:00.0)
Συστράτευση ζητούν οι ΗΠΑ (2003-02-08 00:00:00.0)
Στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Αμυνας με ίσκιο του τον... Μίλερ (2002-08-28 00:00:00.0)
«Πρόσθετες διευκολύνσεις» στους Αμερικανούς (2001-11-13 00:00:00.0)
Πλήρης υποταγή στις αμερικανικές απαιτήσεις (2001-10-20 00:00:00.0)
Εργαλείο εκβιασμού από τους Αμερικανούς (1999-04-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ