Τρίτη 30 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τίμησαν με το δικό τους τρόπο τον αντιφασιστικό αγώνα του λαού μας

Κομμουνιστές, φιλειρηνιστές και εργαζόμενοι της πόλης, πραγματοποίησαν τη δική τους παρέλαση, καταγγέλλοντας την εμπλοκή της χώρας μας στα στρατιωτικά σχέδια των ιμπεριαλιστών

Οι φιλειρηνιστές της Θεσσαλονίκης ενώ παρελαύνουν κατά την 28η Οκτωβρίου στους δρόμους της πόλης
Οι φιλειρηνιστές της Θεσσαλονίκης ενώ παρελαύνουν κατά την 28η Οκτωβρίου στους δρόμους της πόλης
Το σύνθημα «Καμιά συμμετοχή κανένας φαντάρος στην Ανατολή», ακούστηκε το πρωί της Κυριακής, ανήμερα 28ης Οκτώβρη, από εκατοντάδες πολίτες της Θεσσαλονίκης, που τίμησαν με το δικό τους τρόπο τον αντιφασιστικό αγώνα του ελληνικού λαού, αμέσως μετά τη λήξη της καθιερωμένης στρατιωτικής παρέλασης.

Οι κομμουνιστές, φιλειρηνιστές και εργαζόμενοι της πόλης, μετά από κάλεσμα της ΚΟΘ του ΚΚΕ πραγματοποίησαν τη δική τους παρέλαση, με τα δικά τους συνθήματα καταγγέλλοντας την εμπλοκή της χώρας μας στα στρατιωτικά σχέδια των ιμπεριαλιστών.

Τα αντιπολεμικά και δημοκρατικά του αισθήματα έκφρασε εξάλλου ο λαός της πόλης και στη διάρκεια της επίσημης παρέλασης όταν υποδέχτηκε τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης με ζωηρά χειροκροτήματα και το σύνθημα «ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ ο δρόμος των λαών». Καθώς επίσης και με την παγερή υποδοχή που επιφύλαξε στην 71η αερομεταφερόμενη ταξιαρχία της γνωστής ΝΑΤΟικής δύναμης ταχείας επέμβασης που ήταν το μόνο στρατιωτικό σώμα που όχι μόνο δε χειροκροτήθηκε καθόλου αλλά γιουχαΐστηκε κιόλας.

Οι φιλειρηνικές δυνάμεις με την παρουσία τους, τα πανό και τα αντιπολεμικά συνθήματα στο χώρο της επίσημης στρατιωτικής παρέλασης, συνέβαλαν στον προβληματισμό των χιλιάδων θεατών για τους κινδύνους που απειλούν τη χώρα από την εμπλοκή της στα στρατιωτικά σχέδια των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και ΕΕ και έδειξαν ότι το πνεύμα και οι αρχές του αντιφασιστικού αγώνα εξακολουθούν να εμπνέουν και σήμερα το λαό μας. Απόδειξη γι' αυτό αποτελεί και η φιλική στάση του κόσμου προς τους φιλειρηνιστές και οι εκδηλώσεις συμπάθειας προς αυτούς.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η στάση των αστυνομικών δυνάμεων που με τη σύμφωνη γνώμη και εντολές της κυβέρνησης προσπάθησαν, χωρίς να το πετύχουν, να αποτρέψουν την πορεία των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών. Το μήνυμα της επετείου, τόνισαν εκπρόσωποι της ΚΟΘ, παραμένει τραγικά επίκαιρο στις μέρες μας και η απάντηση στους εχθρούς των λαών, όπως και τότε, είναι η λαϊκή επαγρύπνηση και εγρήγορση.

Σχετικά με την κινητοποίηση ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος του Γραφείου της ΚΟΘ, δήλωσε: «Η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ εδώ και 4 χρόνια προσπαθεί να δώσει ένα διαφορετικό περιεχόμενο απ' αυτό που δίνουν η κυβέρνηση και οι άλλοι φορείς που διοργανώνουν τις παρελάσεις στις εθνικές επετείους. Σήμερα 28η Οκτωβρίου, τιμάμε το "όχι" που είπε ο ελληνικός λαός ενάντια στην ιταλική εισβολή, την αντίσταση που οργάνωσε ο λαός μας μέσα από το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ και πιστεύουμε ότι αυτό το μήνυμα πρέπει και σήμερα να επικρατήσει γι' αυτό και συμμετέχουμε σ' αυτή την κινητοποίηση για να δώσουμε το στίγμα ότι ο ελληνικός λαός, όπως και τότε, πρέπει να ορθώσει το ανάστημά του και να αντισταθεί στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη ο οποίος δεν έχει σα στόχο μόνο το λαό του Αφγανιστάν αλλά όλους τους λαούς του κόσμου...».

Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Νεάπολη και στην Κοινότητα Πεύκων. Στη Νεάπολη οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης παρέλασαν κρατώντας πανό με το σύνθημα «Οχι στον πόλεμο, ναι στην Ειρήνη» και καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο.

Στα Πεύκα, κομμουνιστές και μέλη της τοπικής Επιτροπής Ειρήνης ακολούθησαν την παρέλαση με πανό στο οποίο αναγράφονταν το σύνθημα «Οχι στον πόλεμο. Οχι στην τρομοκράτηση των λαών». Προηγούμενα είχαν μοιράσει στον κόσμο την αντιπολεμική Διακήρυξη των Αμερικανών βετεράνων του πολέμου του Βιετνάμ και απέσπασαν τις επιδοκιμασίες πολλών από τους συμμετέχοντες στη γιορταστική εκδήλωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ