Τρίτη 30 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
Στο στόχαστρο οι λαοί
Οι δυσκολίες ανακινούν τα σενάρια διάχυσης

Δημιουργία χερσαίας βάσης, που θα επιτρέπει να διεξαχθούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εντός του εδάφους του Αφγανιστάν, επιθυμούν τα μέλη του Κογκρέσου, καθώς τα αποτελέσματα της στρατιωτικής επιχείρησης δεν είναι τα αναμενόμενα. Παράλληλα, ακριβώς για τον ίδιο λόγο επανέρχονται οι «διαρροές» για επέκταση του πολέμου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΛΟΝΔΙΝΟ-ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Ακόμη και για «πεντηκονταετή πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», όπως διατείνονται Βρετανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι, προετοιμάζουν την κοινή γνώμη των χωρών τους αλλά και την υπόλοιπη οικουμένη. Ομως, γεγονός παραμένει ότι οι Ταλιμπάν αποδεικνύονται εξαιρετικά σκληροτράχηλοι, ότι τα «συνεχή λάθη» και οι παράπλευρες απώλειες έχουν αρχίσει να εξοργίζουν όχι μόνο τον μουσουλμανικό κόσμο αλλά ακόμη και τους «συμμάχους», με αποτέλεσμα μέρα με τη μέρα να εξασθενεί η αισιοδοξία που κατείχε στις αρχές Οκτώβρη τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς, που φαίνεται να αναζητούν διεξόδους ίσως και σε νέους στόχους.

Κατ' αρχάς ζήτημα τίθεται με την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες δείχνουν να έχουν πέσει σε τέλμα, μετά το θεαματικό μεν αλλά τραγικό πρώτο πείραμα, δέκα μέρες πριν, που οδήγησε και στις πρώτες επίσημα βεβαιωμένες απώλειες στις τάξεις των Αμερικανών. Από εκείνη τη στιγμή, ουδεμία προσπάθεια επανάκαμψης δε φαίνεται να έχει γίνει παρά τα σποραδικά δημοσιεύματα αλλά και τις δηλώσεις του πρέσβη των Ταλιμπάν στο Πακιστάν, Αμπντούλ Σαλάμ Ζαΐφ, ότι οι Ταλιμπάν έχουν προχωρήσει σε συλλήψεις ξένων. «Εχουν γίνει συλλήψεις, αλλά δεν ξέρουμε πόσοι ή πού είναι», θα δηλώσει ο Ζαΐφ, σύμφωνα με τους «Τάιμς οφ Ιντια», χωρίς φυσικά να διευκρινίζει εάν πρόκειται για στρατιώτες, μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων ή δημοσιογράφους. Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα, οι δηλώσεις του Ζαΐφ δεν αναφέρονταν στο γεγονός της κράτησης ξένων, περιλαμβανομένων ενός Ιάπωνα και ενός Γάλλου δημοσιογράφου, αλλά και των 8 μελών των ανθρωπιστικών οργανώσεων που κρατούνται πολύ πριν την 7η του Οκτώβρη, μέρα έναρξης των βομβαρδισμών. Σύμφωνα πάντα με τους «Τάιμς οφ Ιντια», υπάρχει το ενδεχόμενο, μαζί με τον Αμπντούλ Χακ, που συνελήφθη και εκτελέστηκε την Παρασκευή, να έχουν συλληφθεί ένας ή δύο Αμερικανοί.

Χερσαία βάση εντός του Αφγανιστάν

Προς το παρόν, τόσο η διάρκεια όσο και το μέλλον των επιχειρήσεων, παραμένει ένας πονοκέφαλος. Το Ραμαζάνι, που έχει τεθεί ως χρονικό όριο, αντιμετωπίζεται διφορούμενα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπάρχουν εκτιμήσεις που υποστηρίζουν πως κάποια ανάπαυλα πρέπει να υπάρξει, αλλά και κάποιες άλλες κάνουν λόγο για συνέχιση άνευ όρων. Εξάλλου, οι «σύμμαχοι» των ΗΠΑ δε δηλώνουν πια ότι προσπαθούν να εντείνουν τη δράση τους για να προλάβουν το γιορτασμό του Ραμαζανιού στα μέσα Νοέμβρη και περιορίζονται να εκφράσουν την ελπίδα να καταφέρουν να υπερισχύσουν πριν από το Ραμαζάνι του 2002.

Πάντως, επισήμως το αμερικανικό Κογκρέσο τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας χερσαίας βάσης, που θα επιτρέπει να διεξαχθούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εντός του εδάφους του Αφγανιστάν, καθώς οι τρεις βδομάδες των βομβαρδισμών κατά των Ταλιμπάν και του Οσάμα μπιν Λάντεν δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα. Υπέρ της δημιουργίας αμερικανικής βάσης τάχθηκαν ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακ Κέιν και δύο δημοκρατικοί κοινοβουλευτικοί με σημαντική επιρροή, ο γερουσιαστής Κρίστοφερ Ντοντ και ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή, Ρίτσαρντ Γκέπχαρντ. Ο υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, αντέδρασε προσεκτικά, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «USA Today», που επικαλείται ανώτερη στρατιωτική πηγή, οι αμερικανικές δυνάμεις είναι πιθανόν σύντομα να εγκαταστήσουν μια βάση στο εσωτερικό του Αφγανιστάν για τη στήριξη 200 ή περισσοτέρων κομάντος, που θα αναλάβουν επιχειρήσεις εναντίον των Ταλιμπάν. Η βάση αυτή, που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μέχρι 600 στρατιώτες, σχεδιάζεται να εγκατασταθεί σε έδαφος ελεγχόμενο από τη «Βόρεια Συμμαχία», για τη διευκόλυνση των χτυπημάτων με ελικόπτερα και αεροσκάφη, ενώ στόχος μιας τέτοιας βάσης θα είναι η βοήθεια προς τη «Βόρεια Συμμαχία» προκειμένου να καταλάβει τη στρατηγικής σημασίας πόλη του Βορρά Μαζάρ-ι-Σαρίφ, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

«Μακροχρόνιος αγώνας»

Παρ' όλα αυτά η αντίδραση στη συγκεκριμένη πρόταση από τον Ράμσφελντ υπήρξε μετρημένη. «Πιστεύω πως εάν κάποιος δεν έχει αποκλείσει την προσφυγή στις χερσαίες δυνάμεις, αυτή η πιθανότητα ισχύει», τόνισε ο υπουργός στο δίκτυο ABC, προσθέτοντας πως «δε θα ήταν πολύ φρόνιμο» από πλευράς του να αποκαλύψει πότε και πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αυτές οι δυνάμεις. Πάντως, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας τόνισε ότι η αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση στο Αφγανιστάν «δεν είναι ένα τέλμα» και ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας θα είναι μια μακροχρόνια προσπάθεια, που ενδέχεται να περιλάβει και την αποστολή περισσότερων χερσαίων δυνάμεων.

Αυτό αναφέρεται και σε ανταπόκριση της εφημερίδας «Τάιμς της Νέας Υόρκης» από το Λονδίνο, στην οποία προστίθεται ότι το Πεντάγωνο, που δε μιλά πια για διάλυση του στρατού των Ταλιμπάν από τις αεροπορικές επιδρομές, άρχισε να προετοιμάζει την αμερικανική κοινή γνώμη για μακροχρόνιο αγώνα.

Το Ιράκ αναμένει επίθεση

Δεν υπάρχει κάτι καινοφανές στις τελευταίες δηλώσεις του Ράμσφελντ. Εξάλλου, πολλάκις οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν τονίσει ότι μπορεί αυτή τη στιγμή ο πόλεμος να εστιάζεται στο Αφγανιστάν, αλλά ήδη η αμερικανική κυβέρνηση έχει στείλει στρατιωτικούς συμβούλους στις Φιλιππίνες, σύμφωνα με την «Ουάσιγκτον Ποστ», ενώ σημειώνεται στο ίδιο άρθρο ότι το Ιράκ μπορεί να είναι ο επόμενος στόχος, εάν υπάρξουν στοιχεία που να το συνδέουν με τις επιθέσεις της 11ης του Σεπτέμβρη, και ότι ο πόλεμος μπορεί να επεκταθεί ακόμη περισσότερο, ίσως εναντίον της Σομαλίας, της Τσετσενίας, του Σουδάν και ενδεχομένως τάχιστα, «εάν ο Οσάμα μπιν Λάντεν κατορθώσει να διαφύγει από το Αφγανιστάν»... «Η πρώτη προτεραιότητά μας είναι να αντιμετωπίσουμε το δίκτυο του Μπιν Λάντεν και της "Αλ Κάιντα" στο Αφγανιστάν αλλά και όπου αλλού βρίσκονται ανά τον πλανήτη, ή οποιοδήποτε άλλο κράτος υποθάλπει τρομοκράτες», θα τονίσει εκ νέου, σύμφωνα με την «Ουάσιγκτον Ποστ», ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ.

Πάντως, ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης, Ταρέκ Αζίζ, σε συνέντευξή του στη Sunday Telegraph εμφανίζεται μάλλον βέβαιος ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία πρόκειται να εξαπολύσουν επίθεση κατά του Ιράκ. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ταρέκ Αζίζ, ΗΠΑ και Βρετανία θέλουν να χρησιμοποιήσουν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας ως πρόσχημα για να απομακρύνουν από την εξουσία τον Σαντάμ Χουσεΐν.

«Παρακολουθούμε αυτά που λένε και ό,τι γίνεται στις ΗΠΑ και στη Βρετανία και γνωρίζουμε ότι είναι θέμα χρόνου μια τέτοια επίθεση», τόνισε ο Αζίζ στη βρετανική εφημερίδα. Ο Αζίζ επισήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία σχεδιάζουν επιθέσεις εναντίον 300 στόχων στο Ιράκ, αλλά προειδοποίησε ότι μια τέτοια επίθεση θα ήταν πολύ μεγάλο λάθος και θα οδηγούσε στην κατάρρευση της διεθνούς συμμαχίας κατά της τρομοκρατίας. «Πολλές χώρες δεν πρόκειται να το ανεχτούν γιατί γνωρίζουν ότι θα πρόκειται για μια άδικη και αδιαφανή επίθεση», υποστήριξε ο Αζίζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ