Τρίτη 13 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
Στο στόχαστρο οι λαοί
Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
«Πρόσθετες διευκολύνσεις» στους Αμερικανούς

Ο υπουργός Αμυνας προανήγγειλε ακόμα μεγαλύτερη ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, εκτός από την αποστολή στρατευμάτων στην «εμπόλεμη περιοχή»

Ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, με μόνο περιορισμό - προς το παρόν - τη μη αποστολή ελληνικών στρατευμάτων στην «εμπόλεμη περιοχή» και μόνο. Συγκεκριμένα χτες, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αγγλο υφυπουργό Αμυνας Λόρδο Μπαχ, έκανε λόγο για παροχή «πρόσθετων διευκολύνσεων» και «όλων των αναγκαίων μέσων» στους Αμερικάνους για τον πόλεμο που κάνουν στο Αφγανιστάν και μίλησε για «μεγάλη» και «ενεργό συμμετοχή» της Ελλάδας στον «κοινό αγώνα» κατά της τρομοκρατίας.

«Είχαμε μια ουσιαστική συζήτηση, είπε ο Γ. Παπαντωνίου μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό υφυπουργό Αμυνας, για την πορεία των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, σε ό,τι αφορά τον πόλεμο κατά της διεθνούς τρομοκρατίας. Και οι δύο τονίσαμε τη μεγάλη μας συμμετοχή, την ενεργό συμμετοχή στον κοινό αυτό αγώνα. Τόνισα από δικής μου πλευράς, το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει η Ελλάδα για να στηρίξει την προσπάθεια αυτή. Οτι η ίδια η Ελλάδα έχει υπάρξει θύμα της τρομοκρατίας μέσα από την οργάνωση της "17 Νοέμβρη" και ότι ένας Αγγλος, ο Ταξίαρχος Σάντερς, υπήρξε και αυτός θύμα μαζί με άλλους πολίτες, Ελληνες πολίτες, Αμερικανούς πολίτες αυτών των τρομοκρατικών ενεργειών».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Η Ελληνική Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διαθέσει όλα τα αναγκαία μέσα για να πατάξει αποτελεσματικά την τρομοκρατία, τόσο στο δικό μας εθνικό χώρο, όσο και βεβαίως διεθνώς, μέσα από τη συμπαράσταση και τη βοήθεια που παρέχει στις ΗΠΑ και στις άλλες χώρες που διεξάγουν τον πόλεμο αυτό. Η τρομοκρατία είναι μεγάλος εχθρός της ανθρωπότητας και του πολιτισμού και πρέπει όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να την καταπολεμήσουμε οριστικά και ουσιαστικά».

Ο ελληνικός λαός, διαδηλώνοντας στους δρόμους, ζητά την άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο. Η ελληνική κυβέρνηση απαντά με... επιπλέον «διευκολύνσεις»
Ο ελληνικός λαός, διαδηλώνοντας στους δρόμους, ζητά την άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο. Η ελληνική κυβέρνηση απαντά με... επιπλέον «διευκολύνσεις»
Από δημοσιογράφους τέθηκε το ερώτημα αν συζήτησαν το ενδεχόμενο να στείλει η Ελλάδα στρατεύματα στο Αφγανιστάν και ο μεν Λόρδος Μπαχ απέφυγε να απαντήσει και περιορίστηκε να πλέξει το εγκώμιο της ελληνικής κυβέρνησης «για το τι έχει προσφέρει η Ελλάδα» και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της βρετανικής κυβέρνησης «για το ρόλο που έχει παίξει η Ελλάδα σε αυτήν την επιχείρηση». Ο δε Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος επίσης ρωτήθηκε αν η Ελλάδα θα συμμετέχει με C-130 για την αποστολή «ανθρωπιστικής βοήθειας» στην περιοχή του πολέμου, είπε: «Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί κάτι συγκεκριμένο. Αλλά θέλω να σημειώσω και πάλι ότι η Ελλάδα είναι σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ για την παροχή προσθέτων διευκολύνσεων στη διεξαγωγή των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν. Σε κάθε περίπτωση, όμως, έχει αποκλειστεί η αποστολή ελληνικών δυνάμεων στην εμπόλεμη αυτή περιοχή».

Ζητήσαμε πάντως από κύκλους του υπουργείου Αμυνας να εξηγήσουν τι σημαίνει «πρόσθετες διευκολύνσεις» και «αναγκαία μέσα», τα οποία σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας θα παράσχει η Ελλάδα και δεν ήταν θέση να δώσουν σαφή απάντηση παρά μόνο ότι οι αναφορές αυτές αφορούν τις υποδομές, δηλαδή ελληνικά λιμάνια και αεροδρόμια και συνολικά διευκολύνσεις στην πολεμική μηχανή των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ