Τρίτη 13 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
«Πανικός, τρόμος και υποψίες»...

Δυστύχημα, λένε όλες οι ενδείξεις, αλλά και οι δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων, που αφήνουν, όμως, ένα ελάχιστο περιθώριο «λάθους»

Πυροσβέστες μάχονται με τις φλόγες, στην περιοχή όπου έπεσε το αεροπλάνο

Associated Press

Πυροσβέστες μάχονται με τις φλόγες, στην περιοχή όπου έπεσε το αεροπλάνο
NEA ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του, στις 9 το πρωί, τοπική ώρα, το «Airbus Α 300» της αεροπορικής εταιρίας «American Airlines», που εκτελούσε την πτήση 587 Νέα Υόρκη - Σάντο Ντομίνγκο, συνετρίβη στο προάστιο Ρόκαγουεϊ, στην περιφέρεια του Κουίνς, της μητροπολιτικής Νέας Υόρκης, συμπαρασύροντας στο θάνατο τους 246 επιβάτες και το εννιαμελές πλήρωμά του, παραδίδοντας στις φλόγες εννέα σπίτια και τραυματίζοντας 15 ανθρώπους σοβαρά, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες.

Μόλις η είδηση της συντριβής έγινε γνωστή και, ακόμη περισσότερο, όταν οι πρώτες λεπτομέρειες έκαναν το γύρο του κόσμου, όπως ότι ένας κινητήρας του αεροπλάνου - για την ακρίβεια, ο δεξιός - βρέθηκε πολλά μέτρα μακρύτερα από την άτρακτο, καθώς και οι μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων που μιλούν για λάμψη και φλόγες, έγειραν και πάλι τους φόβους για μία πιθανή επανάληψη του τρομακτικού σκηνικού που έζησε η Νέα Υόρκη την 11η Σεπτέμβρη. Πληροφορίες ανέφεραν, επίσης, ότι ενδέχεται το επιβατικό αεροσκάφος να χτυπήθηκε ή συγκρούστηκε με ένα εκ των αμερικανικών μαχητικών, που περιπολούν εδώ και δύο μήνες τον εναέριο χώρο της αμερικανικής και ανεπανόρθωτα λαβωμένης μεγαλούπολης.

Εύλογος ο πανικός στους κατοίκους, ειδικά όταν η πόλη τέθηκε σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, ο ΟΗΕ μετά από εντολές ανέβαλε τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης και απαγορεύτηκε η είσοδος σε οχήματα, αλλά και πεζούς, όλες οι γέφυρες και τα τούνελ της Νέας Υόρκης έκλεισαν, ενώ το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ εκκενώθηκε με εντολή των αρχών και θα παρέμενε κλειστό, ενώ δεν είναι σίγουρο εάν θα ανοίξει σήμερα. Τα τρία αεροδρόμια, JF Kennedy, La Guardia και Newark στο Νιου Τζέρσι, έκλεισαν επίσης.

Τα σπίτια της περιοχής στις φλόγες

Associated Press

Τα σπίτια της περιοχής στις φλόγες
Χρειάστηκαν να περάσουν ώρες, μέχρι τη στιγμή που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, δήλωσε ότι «οι πληροφορίες που έχω στη διάθεσή μου μέχρι στιγμής αφήνουν να εννοηθεί ότι πρόκειται, προφανώς, για δυστύχημα». Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της «Αmerican Airlines», Ντόναλντ Κέρτι, δήλωνε ότι δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις για τα αίτια του αεροπορικού αυτού δυστυχήματος.

Εκτός αυτών, και η πρόεδρος του Εθνικού Γραφείου για την Ασφάλεια των Μεταφορών (NTSB), Μάριον Μπλάκι, δήλωνε ότι η «πτώση του αεροσκάφους "Αιρμπάς Α-300" οφείλεται κατά τα φαινόμενα σε δυστύχημα». Παράλληλα, η Μπλάκι ανέφερε ότι το «κουτί» που ανασύρθηκε από τα συντρίμμια του αεροσκάφους θα σταλεί στην Ουάσιγκτον - αργότερα χθες τοπική ώρα - για ανάλυση, διευκρινίζοντας ότι προς το παρόν βρέθηκε το κουτί που περιέχει όλα τα δεδομένα της πτήσης και ότι συνεχίζονται οι έρευνες για την ανεύρεση του κουτιού με τις συνομιλίες των πιλότων με τον πύργο ελέγχου.

Συνάμα, τόσο ο εκπρόσωπος του FBI, Τρέισι Μπάλιντζερ, όσο και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ, τόνιζαν ότι παρότι είναι προσεκτικοί «μέχρι τώρα δεν πιστεύουμε ότι ήταν ένα τρομοκρατικό επεισόδιο, γιατί δεν έχουμε καμιά πληροφορία που να δείχνει κάτι τέτοιο». Ο Φλέισερ, επίσης, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να διακόψουν τη λειτουργία τους όλα τα αμερικανικά πολιτικά αεροδρόμια». «Τα μέτρα που έχουμε λάβει μιλούν μόνα τους», πρόσθεσε ο αξιωματούχος απαντώντας στο ερώτημα, για τον αμερικανικό εναέριο χώρο.

Τέλος, η Ομοσπονδιακή Πολιτική Αεροπορία των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι τρία αεροδρόμια της Νέας Υόρκης επαναλειτούργησαν χθες πλήρως, με εξαίρεση το αεροδρόμιο Κένεντι, από το οποίο δε γίνονταν απογειώσεις για αρκετές ώρες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα (2019-12-28 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2018-04-19 00:00:00.0)
Μέρα «τεχνικών προβλημάτων» (2015-07-09 00:00:00.0)
Ερευνώνται τα αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος (2013-07-09 00:00:00.0)
Ευθύνες για την τραγωδία στον αέρα (2002-07-04 00:00:00.0)
Αεροπορική τραγωδία (1996-06-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ