Τρίτη 13 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΡΩΣΙΑ
Προειδοποίηση Ζιουγκάνοφ προς Πούτιν

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).--

Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, ενόψει της επίσκεψης στις ΗΠΑ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, έστειλε επιστολή, στην οποία εκφράζει την έντονη ανησυχία για την εξωτερική πολιτική που αυτός εφαρμόζει και τον προειδοποιεί να μην κάνει νέες παραχωρήσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά την επικείμενη Σύνοδο κορυφής με τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα έχει ήδη χάσει φίλους της και πολύ διπλωματικό έδαφος. Ο Ζιουγκάνοφ διαπιστώνει «ριζική στροφή στην εξωτερική πολιτική της Ρωσίας, η οποία άρχισε από την άνοιξη του 2000, όταν επέβαλε στην Κρατική Δούμα να επικυρώσει το Σύμφωνο ΣΤΑΡΤ-2, ενώ δεν το έχει επικυρώσει ακόμα το Κογκρέσο των ΗΠΑ. Υστερα απ' αυτό, ακολούθησαν ενέργειες που εκλαμβάνονται με ανησυχία στην κοινωνία ως επιστροφή στην επονείδιστη πολιτική Κόζιρεφ περιφρόνησης των συμφερόντων της Ρωσίας. Τονίζει ότι η Ρωσία χάρισε πολλά συνεργαζόμενη με τις ΗΠΑ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, διαπραγματευόμενη τη νέα διεύρυνση του ΝΑΤΟ και επιδιώκοντας συμβιβασμούς στα θέματα σχετικά με τους εξοπλισμούς. «Η Δύση εξασφάλισε το μάξιμουμ των παραχωρήσεων, αλλά δεν προχώρησε σε καμία ανταποδοτική ενέργεια. Η στρατηγική θέση της χώρας μας συνεχίζει να υποχωρεί», επισημαίνει ο Ζιουγκάνοφ στην επιστολή.

Στη συνέχεια αναφέρει ότι η προσπάθεια της Ρωσίας για επίτευξη συμφωνίας με την Ουάσιγκτον στο θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας αντιμετωπίζεται από τις ΗΠΑ «πρακτικά ως εγκατάλειψη της συνθήκης ΑΒΜ». Αναφερόμενος στην απόφαση του προέδρου Πούτιν να κλείσει τις βάσεις στο Βιετνάμ και την Κούβα και να ενθαρρύνει την Ουάσιγκτον να χρησιμοποιήσει εγκαταστάσεις σε πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας στην εκστρατεία κατά του Αφγανιστάν, παρατηρεί ότι αυτό φέρνει τη χώρα σε δύσκολη θέση και προσθέτει: «Σύντομα η Ρωσία δε θα έχει στρατηγικά μετόπισθεν. Και όλα αυτά στο φόντο της συνεχιζόμενης καταστροφής του στρατού και των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεών της - κυρία στηρίγματα της ασφάλειας της Ρωσίας». Επικρίνει τη στάση της Ρωσίας στον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν και σημειώνει ότι «οι πηγές της τρομοκρατίας βρίσκονται στην ίδια την Αμερική».

Η Ρωσία έχει ανάγκη από ειρήνη με τη Δύση, αλλά οι ΗΠΑ βρίσκονται σε οικονομική κρίση και οι καπιταλιστικές αξίες αμφισβητούνται. «Ο κόσμος περιμένει νέες πολιτικές από εσάς για να σωθεί η χώρα. Ακολουθείτε ολισθηρό δρόμο, όπως έκαναν ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και ο Μπορίς Γέλτσιν», υπογραμμίζει ο Ζιουγκάνοφ. «Εννοείται ότι δεν καλούμε σε αντιπαράθεση με τη Δύση. Θέλουμε να ζήσουμε μ' αυτή σε ειρήνη και φιλία. Θέλουμε όμως να είμαστε ισότιμοι, σεβαστοί εταίροι. Η Ρωσία έχει το πεπρωμένο της, την ιστορία της, το χαρακτήρα της, τα εθνικά της συμφέροντα που δε συμπίπτουν υποχρεωτικά με τα συμφέροντα της Δύσης. Πρέπει, τέλος, να ασχοληθούμε με τις καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων, με τα προβλήματα ανάπτυξης της χώρας, να αρχίσει η αναγέννηση της Ρωσίας μετά το «δημοκρατικό» πογκρόμ. Δε σηκώνει άλλη υποχώρηση», καταλήγει ο Ζιουγκάνοφ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πιο γρήγορες παραδόσεις όπλων ζητάει από τη Δύση το Κίεβο (2022-09-14 00:00:00.0)
Η Δούμα επικύρωσε τη συμφωνία για τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα (2003-05-15 00:00:00.0)
Επόμενος σταθμός (2002-05-23 00:00:00.0)
Αντιδράσεις στο κλείσιμο των ρωσικών βάσεων στο εξωτερικό (2001-10-20 00:00:00.0)
Πρόταση για πρωθυπουργό (2000-05-12 00:00:00.0)
Νέα σοβαρή πολιτική κρίση (1999-08-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ