Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Πιο γρήγορες παραδόσεις όπλων ζητάει από τη Δύση το Κίεβο

Επικαλούμενο την αξιοποίησή τους στην ανακατάληψη ορισμένων εδαφών στα ανατολικά και νότια

Με δηλώσεις για ανακατάληψη όλων των εδαφών που ελέγχονται από τις ρωσικές δυνάμεις και απαιτητικές εκκλήσεις για ακόμα περισσότερους εξοπλισμούς από τη Δύση, το Κίεβο εντείνει τις επιθέσεις του ανατολικά και νότια, στηριγμένο στη συνεχή ροή όπλων και στην ολόπλευρη στρατιωτική στήριξη από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Μετά την ανακατάληψη εδαφών στην περιοχή του Χαρκόβου, ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι ισχυρίστηκε χθες ότι ο ουκρανικός στρατός έχει ανακαταλάβει από τις αρχές Σεπτέμβρη συνολικά σχεδόν 6.000 τ.χλμ. που έλεγχαν οι ρωσικές δυνάμεις στα ανατολικά και στα νότια και «εξακολουθούμε να προελαύνουμε».

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε χθες ο Λευκός Οίκος, με τον συντονιστή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Τζον Κέρμπι, να κάνει λόγο για «κάποια δυναμική» στο βορειοανατολικό κομμάτι του Ντονμπάς, στο Χάρκοβο. «Υπάρχουν όμως κι άλλες μάχες σε εξέλιξη, ιδιαίτερα κάτω στον νότο, όπου οι Ουκρανοί προσπαθούν να προελάσουν κοντά στην πόλη Χερσώνα και αντιμετωπίζουν πιο σκληρή ρωσική αντίσταση».

Οι μάχες μαίνονται στη βορειοανατολική περιφέρεια του Χαρκόβου, δήλωσε χθες η Ουκρανή υφυπουργός Αμυνας Χάνα Μαλιάρ, επαναλαμβάνοντας ότι το Κίεβο έχει στόχο «να απελευθερώσει όλα τα εδάφη που κατέχει η Ρωσία».

Γι' αυτόν τον σκοπό ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Δύση πρέπει να επιταχύνει τις παραδόσεις οπλικών συστημάτων, και κάλεσε τους «συμμάχους» της Ουκρανίας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ «να ενισχύσουν τη συνεργασία για να νικήσουμε τη ρωσική τρομοκρατία».

Αξιωματούχοι της ουκρανικής κυβέρνησης ζητούν από τις ΗΠΑ πρόσθετα οπλικά συστήματα και πυρομαχικά για μια «μεγάλη αντεπίθεση», προκειμένου ο ουκρανικός στρατός να διατηρήσει την ώθησή του.

Συγκεκριμένα, ζητούν τακτικά πυραυλικά συστήματα στρατού μεγάλου βεληνεκούς, γνωστά ως ATACMS, με βεληνεκές έως και 180 μίλια, σύμφωνα με λίστα που επικαλείται το CNN. Μέχρι τώρα οι ΗΠΑ εμφανίζονται απρόθυμες να παράσχουν τα ATACMS, επειδή θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να χτυπήσουν ρωσικό έδαφος και αυτό να οδηγήσει σε μια απευθείας σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας. Σε μια ανάλυση που δημοσιεύτηκε την περασμένη βδομάδα, όμως, δύο κορυφαίοι Ουκρανοί στρατηγοί σημείωναν ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε μειονεκτική θέση, καθώς οι Ρώσοι έχουν εξοπλισμό που μπορεί να χτυπήσει έως και 1.200 μίλια ενώ τα συστήματα των Ουκρανών έχουν μέγιστη εμβέλεια περίπου 60 μίλια.

Η πηγή είπε στο CNN ότι οι Ουκρανοί χρειάζονται άλλους 2.000 πυραύλους για τα συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS), καθώς επίσης πρόσθετους αντιπλοϊκούς πυραύλους «Harpoon» και περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άρματα μάχης.

Στο μεταξύ, άλλη μια επίθεση «πίεσης» προς τη Γερμανία - στο πλαίσιο αντιθέσεων μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα - εξαπέλυσε χθες ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμ. Κουλέμπα, κατηγορώντας τη γερμανική κυβέρνηση επειδή απορρίπτει το αίτημα του Κιέβου για την αποστολή σύγχρονων τανκς «Leopard» και οχημάτων μάχης «Marder», προτάσσοντας - όπως είπε - «μόνο αόριστους φόβους και δικαιολογίες». «Τι φοβάται το Βερολίνο που δεν το φοβάται το Κίεβο;», διερωτήθηκε.

Την ίδια μέρα, ο Γερμανός καγκελάριος Ο. Σολτς είχε 90λεπτη τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, Στ. Χεμπεστράιτ, ο Σολτς προέτρεψε τον Πούτιν να βρεθεί μια διπλωματική λύση για τη σύγκρουση στην Ουκρανία που να βασίζεται στην εκεχειρία και στην πλήρη αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων το συντομότερο δυνατόν. Αναφέρθηκε επίσης ότι ο Σόλτς έδωσε έμφαση στην ανάγκη να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια και ότι ζήτησε από τον Πούτιν να συνεχίσει να εφαρμόζει πλήρως τις συμφωνίες για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.

Ο καγκελάριος «τόνισε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω βήματα προσάρτησης εκ μέρους της Ρωσίας δεν θα μείνουν αναπάντητα και δεν θα αναγνωριστούν σε καμία περίπτωση», ανέφερε ο Χεμπεστράιτ στη δήλωσή του, προσθέτοντας ότι Σόλτς και Πούτιν συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή.

Γενική επιστράτευση προτείνει ο πρόεδρος του ΚΚΡΟ

Στο μεταξύ ο Γκ. Ζιουγκάνοφ, πρόεδρος του ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) - το οποίο έχει στηρίξει εξαρχής τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία - χαρακτήρισε πόλεμο την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία, καλώντας να κηρυχθεί γενική επιστράτευση.

«Σε τι διαφέρει η ειδική στρατιωτική επιχείρηση από τον πόλεμο; Τη στρατιωτική επιχείρηση μπορείτε να τη σταματήσετε οποιαδήποτε στιγμή. Τον πόλεμο δεν μπορείτε να τον σταματήσετε, ο πόλεμος τελειώνει είτε με νίκη είτε με ήττα. Θέλω να σκεφτείτε ότι γίνεται πόλεμος, τον οποίο δεν έχουμε το δικαίωμα να χάσουμε», φέρεται να είπε κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΡΟ στην Κρατική Δούμα (ρωσική Βουλή).

«Σήμερα η τύχη της Ρωσίας εξαρτάται από τη νίκη στο Ντονμπάς, χρειάζεται γενική επιστράτευση στη χώρα, χρειάζονται εντελώς άλλοι νόμοι», υπογράμμισε ο Ζιουγκάνοφ.

Θυμίζουμε ότι οι ρωσικές αρχές χαρακτηρίζουν την εισβολή στην Ουκρανία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Η λέξη «πόλεμος» χαρακτηρίζεται συχνά «ψευδής» και «δυσφήμηση των Ενόπλων Δυνάμεων», και όσοι τη χρησιμοποιούν για να αντιταχθούν στην εισβολή απειλούνται με δικαστική δίωξη.

Πάντως το ΚΚΡΟ στήριξε από την πρώτη στιγμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προτείνοντας, λίγες μέρες πριν την έναρξή της, η Ρωσία να αναγνωρίσει το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ ως «ανεξάρτητες δημοκρατίες». Ακολούθησαν η σχετική ψηφοφορία στη Δούμα και το σχετικό διάταγμα του Πούτιν, και αμέσως μετά κηρύχθηκε η έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ δήλωσε πως «αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει συζήτηση» για γενική επιστράτευση ώστε να ενισχυθεί η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Παράλληλα, εθνικιστές στρατιωτικοί σχολιαστές, που συνήθως υποστηρίζουν τη ρωσική εισβολή, αντέδρασαν με οργή όταν το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την ουκρανική περιφέρεια του Χαρκόβου μετά την αντεπίθεση της Ουκρανίας. Ορισμένοι υποστήριξαν ότι μόνο με γενική επιστράτευση μπορεί να σημειωθεί πρόοδος.

Εντείνονται οι επιθέσεις στο Ντονέτσκ

Η Ουκρανία απέκρουσε τις επιθέσεις στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο της, ενώ ο φιλορώσος αυτονομιστής του Ντονέτσκ, Ντ. Πουσίλιν, ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις του απωθούν ουκρανικές επιθέσεις και εκτίμησε πως η κατάσταση θα βελτιωθεί.

Ο δε Σ. Γκαϊντάι, ο Ουκρανός κυβερνήτης της γειτονικής περιφέρειας του Λουγκάνσκ, την οποία έχει καταλάβει η Μόσχα, δήλωσε ότι μια μεγάλη ουκρανική επίθεση ενδέχεται να πραγματοποιηθεί εκεί.

Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ισχυρίστηκε ότι «οι αεροπορικές και οι βαλλιστικές ρωσικές δυνάμεις και το ρωσικό πυροβολικό πραγματοποιούν μαζικά πλήγματα εναντίον των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε όλα τα μέτωπα, κοντά στις πόλεις Σλοβιάνσκ, Κονσταντινίβκα και Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία, στις περιφέρειες Μικολάιβ και Ζαπορίζια προς νότο, καθώς και στο Χάρκοβο στα βορειοανατολικά».

Συμφωνία για διεθνείς «εγγυήσεις ασφαλείας» διαπραγματεύεται το Κίεβο

Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη παζάρια και διεργασίες για τη γεωπολιτική κατάσταση μετά τη λήξη του πολέμου. Χθες ο Ζελένσκι παρακολούθησε στο Κίεβο συνεδρίαση της Διεθνούς Ομάδας Εργασίας για τις Εγγυήσεις Ασφαλείας για την Ουκρανία, στην οποία συμπροεδρεύουν ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος Αντρ. Γερμάκ και ο πρώην γγ του ΝΑΤΟ Α. Φ. Ράσμουσεν.

Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Δύσης διαπραγματεύονται τους όρους με τους οποίους θα μπορούσαν να μπουν «εγγυητές ασφαλείας» της Ουκρανίας αν δεν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Τουρκία και πολλές χώρες της ΕΕ ενδέχεται να προσχωρήσουν στη συμφωνία για τις «εγγυήσεις ασφάλειας» προς την Ουκρανία, σύμφωνα με προσχέδιο συστάσεων της Ομάδας Εργασίας, ενώ ο Ζελένσκι σημείωσε ότι αυτές οι συστάσεις που περιλαμβάνει το κείμενο «θα πρέπει να αποτελέσουν τη βάση του μελλοντικού συμφώνου ασφαλείας».

«Οι εγγυήσεις ασφαλείας θα πρέπει να είναι δεσμευτικές με βάση διμερείς συμφωνίες, αλλά να συγκεντρωθούν στο πλαίσιο ενός κοινού εγγράφου στρατηγικής εταιρικής σχέσης - που ονομάζεται Σύμφωνο Ασφαλείας του Κιέβου» και θα μπορούσε να περιλαμβάνει «τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, την Πολωνία, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστραλία, την Τουρκία και χώρες της Σκανδιναβίας, της Βαλτικής, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης».

Γρήγορη επικύρωση για ένταξη στο ΝΑΤΟ θέλει η Φινλανδία

Η Φινλανδία θέλει «όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και ομαλά την επικύρωση από όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ», δήλωσε χθες η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν, προσθέτοντας πως το Ελσίνκι συζητάει συχνά με την Τουρκία για τα ζητήματα που έχει θέσει η Αγκυρα «και εργαζόμαστε στη βάση όσων έχουμε συμφωνήσει».

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας έκανε επίσης έκκληση για ενότητα στην ΕΕ και για νέες αντιρωσικές κυρώσεις απέναντι στον «ενεργειακό εκβιασμό» της Μόσχας. Κάλεσε την ΕΕ να είναι «έτοιμη να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις» απέναντι στη Ρωσία, «οι τουρίστες της οποίας είναι ακόμη ελεύθεροι να ταξιδεύουν στην Ευρώπη». «Οφείλουμε να περιορίσουμε κατά πολύ τη χορήγηση θεωρήσεων εισόδου και τη συμφωνία διευκόλυνσης θεωρήσεων εισόδου ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία», αν και «αυτό δεν αρκεί», πρόσθεσε η Μάριν.

Από τη Δευτέρα, μια συμφωνία του 2007 που διευκολύνει τη χορήγηση θεωρήσεων εισόδου σε Ρώσους πολίτες έχει ανασταλεί, ως αντίδραση στον πόλεμο στην Ουκρανία, και η Κομισιόν κάλεσε τις χώρες της ΕΕ «να επανεξετάσουν εις βάθος» τις βίζες που έχουν δοθεί.

Η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής προχώρησαν ένα βήμα παραπάνω, απαγορεύοντας προσωρινά την είσοδο στο έδαφός τους για Ρώσους πολίτες που φέρουν ευρωπαϊκές θεωρήσεις εισόδου, επικαλούμενες «σοβαρή απειλή» για τη δημόσια ασφάλειά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ