Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Πληρώνουν οι λαοί για να «βγάλουν τον χειμώνα» τα μονοπώλια

Καθώς πληθαίνουν καθημερινά οι προβλέψεις για την εκδήλωση νέας κρίσης στην Ευρωζώνη και πρώτα και κύρια στην «ατμομηχανή» της, τη γερμανική καπιταλιστική οικονομία, όλες οι κυβερνήσεις επιχειρούν να διασφαλίσουν με κάθε τρόπο τα συμφέροντα των μονοπωλίων, φορτώνοντας τα «σπασμένα» στους λαούς, μεταξύ άλλων με νέες περικοπές στην κάλυψη στοιχειωδών αναγκών του, όπως η θέρμανση τον χειμώνα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση επεξεργάζεται την «αναδιανομή» των κονδυλίων που σχετίζονταν με την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας (που έτσι κι αλλιώς βέβαια κατευθύνονταν κατά κύριο λόγο στη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων), για τη μεγαλύτερη ενίσχυση μονοπωλίων της Ενέργειας.

Πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt» ανέφεραν ειδικότερα πως το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών θέλει να χρησιμοποιήσει τις άδειες πίστωσης που έχουν ήδη δημιουργηθεί για ένα ταμείο αρωγής για την πανδημία, προκειμένου να «βοηθήσει» τις εταιρείες Ενέργειας μέσω της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW. Στόχος είναι να ενισχυθεί η ικανότητα της KfW να παρέχει εγγυήσεις και να βοηθήσει τη ρευστότητα, ενώ θα περιλαμβάνει άδειες πίστωσης ύψους 67 δισ. ευρώ. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί στην κρίση του σημερινού υπουργικού συμβουλίου και μετά θα υποβληθεί στις κοινοβουλευτικές ομάδες.

Τα όσα κάνει η κυβέρνησή του για τα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας «διαφήμισε» ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς, μιλώντας χτες σε ημερίδα της Γερμανικής Ενωσης Εργοδοτών. Διαβεβαιώνοντας τα γερμανικά μονοπώλια ότι «θα τον βγάλουμε τον χειμώνα ακόμη και χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο», ανέφερε ότι από τον Γενάρη θα υπάρχουν νέες επιλογές, καθώς σχεδιάζεται ως τότε να είναι έτοιμος ο πρώτος από τους νέους σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου. Πρόσθεσε ακόμη πως θα επεκταθούν οι συνδέσεις των αγωγών και έως το τέλος του 2023 «θα έχουμε νέες δυνατότητες εισαγωγής - ανεξαρτήτως της Ρωσίας». Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει πως οι πυρηνικοί σταθμοί στη νότια Γερμανία θα μπορούν να λειτουργήσουν ως και τον Μάρτη, ώστε να μην υπάρξει «συμφόρηση» στη γερμανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Προηγουμένως, σε μια τοποθέτηση χαρακτηριστική για τις ενδοαστικές αντιθέσεις στη Γερμανία, ο πρόεδρος της Γερμανικής Ενωσης Εργοδοτών, Ρ. Ντούλγκερ, επέκρινε την κυβέρνηση, εκφράζοντας κυρίως την αντίθεσή του στην επιμονή του Βερολίνου να προχωρήσει στο κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών που έχουν απομείνει στη χώρα (αποφασίζοντας μόνο μια ολιγόμηνη παράταση στη λειτουργία τους).

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί, δεδομένης της ενεργειακής κρίσης, δεν ήταν δυνατό να μιλήσουμε με τρόπο μη ιδεολογικό για την παράταση της λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών.Είναι σαν τον Τιτανικό - σα να πετάς όλες τις σωσίβιες λέμβους στη θάλασσα, η μπάντα συνεχίζει να παίζει κι εσύ ελπίζεις ότι δεν θα μπει πολύ νερό στο πλοίο ή ότι θα περάσει κάποιο άλλο πλοίο για να σε σώσει. Αυτό δεν είναι υπεύθυνη πολιτική», είπε χαρακτηριστικά ο Ντούλγκερ. Ζήτησε εξάλλου ακόμα περισσότερες «διευκολύνσεις» για τους επιχειρηματικούς ομίλους, «γκρινιάζοντας» για τις εργοδοτικές εισφορές και για «γραφειοκρατικές» προτάσεις του υπουργείου Εργασίας για την τηλεργασία.

Στο μεταξύ, έκθεση του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας που δημοσιοποιήθηκε χτες καταγράφει πως έχουν «επιδεινωθεί δραματικά» οι προοπτικές της Γερμανίας και ότι η οικονομία μπορεί να μείνει στάσιμη ή να συρρικνωθεί το β΄ εξάμηνο του έτους.

Ο δε Κλέμενς Φουέστ, πρόεδρος του γερμανικού Ινστιτούτου Ιfo, πρότεινε ευρείες αλλαγές στο γερμανικό επιχειρηματικό «μοντέλο», εκτιμώντας ότι στο μέλλον η Γερμανία θα χρειαστεί μία ευρύτερη πρόσβαση σε διαφορετικές πηγές Ενέργειας (μεταξύ των οποίων περισσότερο LNG που σημαίνει αύξηση του κόστους μεταφοράς αλλά και εκσυγχρονισμός των υποδομών σε λιμάνια), πιο στοχευμένη διαχείριση διεθνών εμπορικών ρίσκων και μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες. «Ολα αυτά θα δοκιμάσουν πολύ τη δημοσιονομική πολιτική του κράτους και θα απαιτήσουν μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα. Για να ξεπεραστούν αυτές οι προκλήσεις, χρειάζεται μεγαλύτερη συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους εξοπλισμούς», ανέφερε.

Νέα μέτρα «εξοικονόμησης» στη Γαλλία

Την ίδια ώρα, στη Γαλλία, η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, ανακοίνωσε μέτρα περικοπής της θέρμανσης στα δημοτικά κτίρια, καθώς και σε κολυμβητήρια.

Συγκεκριμένα, η θερμοκρασία στα δημοτικά κτίρια θα χαμηλώσει κατά έναν βαθμό τη μέρα, από τους 19 στους 18 βαθμούς Κελσίου (με μόνη εξαίρεση τα γηροκομεία και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς) και στους 12 βαθμούς Κελσίου το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα. Ο δήμος του Παρισιού θα μεταθέσει επίσης την έναρξη λειτουργίας της θέρμανσης «πλησιάζοντας περισσότερο προς τον χειμώνα» και σε καθημερινή βάση η θέρμανση θα ξεκινά 30 λεπτά αργότερα.

Η θερμοκρασία των κολυμβητηρίων θα μειωθεί κατά έναν βαθμό, τόσο εντός του νερού όσο στους υπόλοιπους χώρους. Σήμερα, είναι ρυθμισμένη στους 26 βαθμούς στο νερό και 27 στην ατμόσφαιρα.

Ανακοινώθηκε επίσης πως από τις 23 Σεπτέμβρη δεν θα φωτίζονται μετά τις 10 το βράδυ το δημαρχείο, ο Πύργος Σεν-Ζακ, τα δημοτικά μουσεία και τα δημαρχεία των διαμερισμάτων της πρωτεύουσας. Στις γέφυρες της πρωτεύουσας οι περικοπές του φωτισμού θα προχωρήσουν αν αυτό θα είναι σύμφωνο με τις απαιτήσεις ασφαλείας της ναυσιπλοΐας στο ποτάμι, διευκρίνισε ο αντιδήμαρχος Οικολογικής Μετάβασης, Νταν Λερτ.

Στόχος του σχεδίου περικοπών είναι η μείωση κατά ακόμη 10% της ενεργειακής κατανάλωσης της πόλης.

Στο 8,3% ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

«Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος και βούληση για να μειωθεί ο πληθωρισμός» στις ΗΠΑ, δήλωσε χτες βράδυ ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, με αφορμή την ανακοίνωση των επίσημων στοιχείων.

Τον Αύγουστο ο πληθωρισμός παρέμεινε σε πολύ υψηλά επίπεδα, στο 8,3% από 8,5% τον Ιούλη, όμως η επιβράδυνση αυτή είναι μικρότερη απ' όσο περίμεναν οι οικονομολόγοι.

Τέλος, χτες, διεθνή ΜΜΕ μετέδωσαν πληροφορίες για τα σχέδια της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs να απολύσει από την επόμενη βδομάδα εκατοντάδες υπαλλήλους σε μια νέα προσπάθεια διατήρησης της υψηλής κερδοφορίας, έπειτα από τη μείωση εσόδων που καταγράφηκε τον Ιούλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ