Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ
Το σκηνικό συγκάλυψης συνεχίζεται...

Με τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ (από το 2021 έως το 2015) Θ. Δραβίλα, ξεκίνησε χτες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής η διαδικασία της κατάθεσης των προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση παρακολουθήσεων και υποκλοπών. Κυρίαρχο στοιχείο της Εξεταστικής είναι η επιχείρηση συγκάλυψης που από την πρώτη στιγμή έσπευσε να στήσει η κυβερνητική πλειοψηφία τόσο με την απόφασή της οι συνεδριάσεις να είναι απόρρητες, όσο και με απειλές για ποινές φυλάκισης σε όποιον «ανοίξει το στόμα» του.

Κατά την έναρξη της χτεσινής συνεδρίασης, σύμφωνα με πληροφορίες τέθηκε εκ νέου το θέμα της άρσης του απορρήτου, ενώ έγινε πρόταση από βουλευτές να ζητηθεί γνωμοδότηση από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, όπως και να υποβληθεί αίτημα προς τον πρωθυπουργό (ως επικεφαλής της ΕΥΠ) να άρει το απόρρητο, προκειμένου να γίνει ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης, αίτημα που απορρίφθηκε από τους βουλευτές της ΝΔ.

Οσον αφορά την κατάθεση του Θ. Δραβίλα, αυτό που προκύπτει από τις πληροφορίες είναι ότι προσπάθησε να «ωραιοποιήσει» τη δράση της ΕΥΠ και συνολικά αυτών των μηχανισμών παρακολούθησης. Ετσι, φέρεται να είπε ότι ο πρωθυπουργός, δεν θα μπορούσε να γνωρίζει για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, η οποία κατά την άποψή του ήταν νόμιμη από τη στιγμή που υπήρξε συλλογή υπογραφών. Φέρεται ακόμη να είπε πως επί ημερών του η ΕΥΠ δεν παρακολουθούσε τους Σπ. Σαγιά και Στ. Πιτσιόρλα. Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, παραδέχτηκε ότι παρακολουθούνταν ξένος επιχειρηματίας που ενδιαφερόταν για επένδυση στη Ζάκυνθο και ο οποίος να σημειωθεί ότι είχε ειπωθεί πως είχε σχέσεις με τους δύο προηγούμενους.

Αναφερόμενος στη δική του θητεία, φέρεται να είπε ότι ενημέρωνε τον πολιτικό του προϊστάμενο μόνο για τα αποτελέσματα της έρευνας εφόσον προέκυπτε κάτι. Ωστόσο, άλλες διαρροές έκαναν λόγο πως ο Θ. Δραβίλας είπε πως δεν είναι δυνατόν η ΕΥΠ να παρακολουθεί πρόσωπα για πολιτικούς λόγους, καθώς δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο στον νόμο, και ότι ο ίδιος θα ενημέρωνε τον πρωθυπουργό αν όχι πριν, αμέσως μετά την παρακολούθηση βουλευτών - ευρωβουλευτών.

Ο Θ. Δραβίλας φέρεται ακόμη να είπε ότι η καταστροφή εγγράφων και στοιχείων παρακολούθησης είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και δεν μπορεί να γίνει από λάθος ή τυχαία. Ενώ άλλες πληροφορίες τον έφεραν να λέει ότι η καταστροφή υλικού είναι τυπική διαδικασία, που προβλέπεται και συνέβαινε και επί ημερών του, και πως είπε ότι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος που τηρούνται αρχεία και μετά καταστρέφονται είναι 3 μήνες και στην Ελλάδα 6 έως 9 μήνες.

Σήμερα στις 10 το πρωί θα συνεχιστούν οι καταθέσεις με τον Γ. Ρουμπάτη, πρώην διοικητή της ΕΥΠ την περίοδο 2015 - 2019.

Το απόρρητο φαλκιδεύει τη διερεύνηση της υπόθεσης

Αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής, Νίκος Καραθανασόπουλος, με δηλώσεις του στα ΜΜΕ τόνισε:

«Επαναφέραμε το ζήτημα εμπλουτισμού του καταλόγου των μαρτύρων. Επιμείναμε στην αντίληψη ότι το απόρρητο φαλκιδεύει τον έλεγχο της υπόθεσης. Αντιταχθήκαμε και θα αντιταχθούμε σε όποια προσπάθεια συγκάλυψης, γιατί θεωρούμε ότι είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα γιατί αφορά δεκάδες χιλιάδες παρακολουθήσεις».

Οσον αφορά την κατάθεση του Θ. Δραβίλα ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε πως «οι διάφοροι ισχυρισμοί και η προσπάθεια ωραιοποίησης της βρώμικης δράσης της ΕΥΠ και των άλλων κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών, εγχώριων και αλλοδαπών, δεν μπορούν να συσκοτίσουν τον χαρακτήρα τους, ούτε το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο που στρέφεται ενάντια στον εσωτερικό εχθρό, τον εχθρό λαό».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κακοστημένη παράσταση φαρσοκωμωδίας (2022-09-30 00:00:00.0)
Επιχείρηση συγκάλυψης με πολλαπλές στοχεύσεις (2022-09-24 00:00:00.0)
Μεθοδευμένη προσπάθεια συγκάλυψης των συνακροάσεων - υποκλοπών σε βάρος του ΚΚΕ (2022-09-21 00:00:00.0)
Μήνυση Πιτσιόρλα κατά Ρουμπάτη (2022-09-20 00:00:00.0)
Η Εξεταστική να συμπεριλάβει και τις «συνακροάσεις» στην έδρα της ΚΕ (2022-08-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ