Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ
Να διασφαλιστούν άμεσα όλες οι θέσεις εργασίας!

Επιστολή των 92 απολυμένων με αίτημα την πρόσληψή τους από την «Ελληνικός Χρυσός»

Συνεχίζουν τις παρεμβάσεις για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους οι 92 απολυμένοι μεταλλωρύχοι από τα μεταλλεία Ολυμπιάδας της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική, που απασχολούνταν στο έργο μέσω της εταιρείας - εργολάβου «Edilmac» και τώρα πετιούνται στον δρόμο, μετά την απόφαση των δύο εταιρειών να λήξουν τη μεταξύ τους σύμβαση.

Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΜΛΑ), σε επιστολή του προς τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων, ζητά να στηρίξουν το αίτημά τους και να πράξουν αναλόγως για την ικανοποίησή του.

Το ΣΕΜΛΑ και οι απολυμένοι ζητούν να μη μείνει κανένας άνεργος από το έργο, να διασφαλιστούν άμεσα και συγκεκριμένα όλες οι θέσεις εργασίας και να εγγυηθεί με επίσημο τρόπο ότι θα απορροφηθούν στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ».

Στην επιστολή επισημαίνεται για τις απολύσεις:

«Πρόκειται για 92 εργαζόμενους οι οποίοι δουλεύαμε εδώ και 3,5 χρόνια στο υπόγειο μεταλλείο της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής. Αρκετοί δουλέψαμε και σε άλλες εργολαβίες στο έργο τα προηγούμενα χρόνια».

Σημειώνουν επίσης ότι τόσα χρόνια εργάζονταν σε πολύ δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, «350 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας για να καταφέρουμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας. Ομως τελείως ξαφνικά, μέσα σε 10 λεπτά, βρεθήκαμε στο περιθώριο, αντιμέτωποι με την ανεργία».

Οπως ενημερώνουν επίσης, ήδη έχουν απευθυνθεί στην εκμεταλλεύτρια εταιρεία - και κύριο του έργου - «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ», προκειμένου να μάθουν τι προτίθεται να κάνει. Προσθέτουν δε ότι η «Ελληνικός Χρυσός» «δεν δέχτηκε να μας συναντήσει, παρόλο που με ευθύνη της βιώνουμε αυτήν την τραγική κατάσταση, πόσο μάλλον να ακούσει το απολύτως δίκαιο, θεωρούμε, αίτημά μας (χαρακτηριστικά μας απάντησαν ότι δεν θα είχε κάποιο νόημα η συνάντηση)».

Από τη μία χρηματοδοτήσεις και από την άλλη απολύσεις

Οι εργαζόμενοι ζητούν να μη μείνει κανένας άνεργος από το έργο, «να διασφαλιστούν άμεσα και συγκεκριμένα όλες οι θέσεις εργασίας μας και να εγγυηθεί με επίσημο τρόπο ότι θα απορροφηθούμε στην εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός ΑΕ", που έταζε 3.000 και πλέον νέες θέσεις εργασίας και τώρα βιώνουμε νέες απολύσεις.

Από τη μία χρηματοδοτήσεις "πάνε και έρχονται" για τη βιωσιμότητα της επένδυσης και από την άλλη μας απολύουν για να μειώσουν το εργατικό κόστος (680 δισ. ευρώ χρηματοδότηση το πρωί, απόλυση 92 εργαζομένων το μεσημέρι). Και άλλα πολλά μεγάλα λόγια έχουμε ακούσει, όμως η κατάσταση πηγαίνει διαρκώς από το κακό στο χειρότερο για όλους τους μεταλλωρύχους στα μεταλλεία Κασσάνδρας.

Το αίτημά μας είναι δίκαιο και σας καλούμε να πράξετε τα δέοντα για να συνεχίσουμε να δουλεύουμε στο μεταλλείο, όπως κάναμε τόσα χρόνια».

Συγκέντρωση ενάντια στις απολύσεις και στον «Παπαστράτο»

Απολύσεις είναι σε εξέλιξη και σε άλλες μεγάλες επιχειρήσεις, που διαρκώς προβάλλονται ως «πρότυπα επιχειρηματικότητας», με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της «Παπαστράτος» στην Αθήνα, όπου επιχειρείται να πεταχτούν στον δρόμο τρεις εργολαβικοί εργαζόμενοι, οι οποίοι ...κατά σύμπτωση είναι και μέλη της Σωματειακής Επιτροπής.

Αντιδρώντας στην εξέλιξη, σήμερα Τετάρτη στις 7 μ.μ. οι εργαζόμενοι μετά από κάλεσμα της Σωματειακής Επιτροπής του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής προχωρούν σε συγκέντρωση στο εργοστάσιο. Σημειωτέον, η εργολαβική εταιρεία «Active Business Services», αξιοποιώντας τις σχέσεις εργασίας - λάστιχο μέσω των εργολαβιών, ενώ απέλυσε τον έναν εργαζόμενο, θεώρησε «οικειοθελή αποχώρηση» (!) την άρνηση των άλλων δύο εργαζομένων να δεχτούν την απομάκρυνσή τους σε άλλο έργο.

Υπενθυμίζεται ότι απέναντι στις απολύσεις οι εργολαβικοί έχουν ήδη κάνει μία προειδοποιητική στάση εργασίας. Ακόμα, σήμερα το πρωί στις 11 π.μ. θα γίνει η πρώτη τριμερής συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας Ανω Λιοσίων, ενώ χθες πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ABS στο Χαλάνδρι, όμως η εργοδοσία είχε φροντίσει να απουσιάζει...

Σε ανακοίνωσή της η Σωματειακή Επιτροπή τονίζει ότι η απόφαση των ABS/SARMED «βάζει στο στόχαστρο το δικαίωμα της συνδικαλιστικής δράσης και της συλλογικής έκφρασης. Είναι μία πράξη εκδικητική, αφού τιμωρεί και διώκει όσους συμμετέχουν δραστήρια στη συνδικαλιστική οργάνωση στον χώρο δουλειάς. Είναι μια προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων και ποινικοποίησης της δράσης τους. Είναι μια πράξη φόβου, αφού αυτό που τους ενοχλεί και φοβούνται είναι οι αγώνες των εργαζομένων. Βλέπουν ότι δυναμώνει η οργή και η δυσαρέσκεια, και προκειμένου να καμφθεί κάθε ενδεχόμενη αντίδραση επιδιώκουν να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου. Είναι μια πράξη δειλίας, αφού δεν τολμάει η εργοδοσία να ακούσει και να συζητήσει τα προβλήματα των εργαζομένων της».

Η Σωματειακή Επιτροπή καλεί «όλους τους εργολαβικούς εργαζόμενους στο εργοστάσιο της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ να συμμετάσχουν μαζικά, να κάνουν δική τους υπόθεση την επιτυχία των κινητοποιήσεων». Καλεί επίσης όλους τους εργαζόμενους του εργοστασίου και γενικότερα της περιοχής του Θριασίου «να συμμετάσχουν και να σταθούν αλληλέγγυοι σε αυτόν τον αγώνα» και όλα τα σωματεία και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της περιοχής «να στηρίξουν έμπρακτα και με κάθε τρόπο τις κινητοποιήσεις τους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να παρθούν πίσω οι απολύσεις των εργολαβικών (2022-09-15 00:00:00.0)
Πανελλαδική μέρα δράσης στις 27 Αυγούστου (2021-08-11 00:00:00.0)
Οι μεταλλωρύχοι οργανώνουμε την απάντησή μας, δεν θα περάσει η επίθεση στο Συνδικάτο (2021-08-03 00:00:00.0)
Καταγγέλλει τη νέα εργοδοτική επίθεση στο Συνδικάτο Μεταλλείων (2021-07-30 00:00:00.0)
Δεν πέρασε η προσπάθεια διάλυσης του Συνδικάτου (2021-04-13 00:00:00.0)
24ωρη απεργία στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας (2020-09-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ