Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πανελλαδική μέρα δράσης στις 27 Αυγούστου

Για να ανακληθεί η απόλυση του προέδρου του ΣΕΜΛΑ και την υπογραφή ΣΣΕ

Από κινητοποίηση για την επαναπρόσληψη του συνδικαλιστή στις εργολαβίες της «Ελληνικός Χρυσός»
Από κινητοποίηση για την επαναπρόσληψη του συνδικαλιστή στις εργολαβίες της «Ελληνικός Χρυσός»
Πανελλαδική μέρα δράσης στις 27 Αυγούστου, για την ανάκληση της απόλυσης του προέδρου του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων (ΣΕΜΛΑ) Βορείου Ελλάδος καθώς και για τη διεκδίκηση υπογραφής ΣΣΕ με τον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, αποφασίστηκε μέσα από την πανελλαδική σύσκεψη - τηλεδιάσκεψη σωματείων του κλάδου που συγκάλεσε η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας την περασμένη Πέμπτη.

Στο πλαίσιο αυτό, στις 27 Αυγούστου, η ΟΜΕ προκήρυξε τρίωρη πανελλαδική στάση εργασίας για τους εργαζόμενους του κλάδου και καλεί στη 1 μ.μ., να δώσουν βροντερό «παρών» έξω από το κτίριο της Επιθεώρησης Εργασίας στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, όπου είναι προγραμματισμένη η τριμερής συνάντηση για την ανάκληση της απόλυσης του συνδικαλιστή, που σηματοδοτεί την κλιμάκωση της εργοδοτικής - κυβερνητικής επίθεσης στα σωματεία και στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Παράλληλα, καλούνται όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και κυρίως οι δευτεροβάθμιες, όπως η παρεμφερής Ομοσπονδία ΠΟΕΜ, να πάρουν αποφάσεις για κινητοποιήσεις και δράσεις στις 27/8 για να αποτραπεί η απόλυση και να μπει φρένο στο πογκρόμ συνδικαλιστικών διώξεων που ετοιμάζονται και σε άλλους κλάδους.

Στο ψήφισμα της πανελλαδικής σύσκεψης σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα: «Η προκλητική απόλυση του Ν. Τζανετή, προέδρου του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδος και μέλους της διοίκησης της ΟΜΕ, από την πολυεθνική εταιρεία "Edilmac" (εργολάβου της "Ελληνικός Χρυσός"), εντάσσεται στην ιδιαίτερη σπουδή και βία από τη διοίκηση του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) και γενικότερα του ΣΕΒ για την εφαρμογή διατάξεων του πρόσφατου αντεργατικού νομικού εκτρώματος 4808/2021, προκειμένου να περικόψουν τα εναπομείναντα δικαιώματά μας, όσον αφορά τη διεκδίκηση ανθρωπινότερων και ασφαλέστερων όρων εργασίας και αμοιβής καθώς και του δικαιώματος του να συνδικαλιζόμαστε.

Η "Edilmac" λειτουργώντας ως εργαλείο του ΣΜΕ, απέλυσε τον πρωτοπόρο και δραστήριο πρόεδρο του Σωματείου, ο οποίος ήταν ο τεχνικός Ασφαλείας στην εταιρεία. Ο πραγματικός λόγος ήταν διότι τόσο με την εργασιακή του ιδιότητα όσο και με τη συνδικαλιστική του, έβαζε φραγμούς στις παρατυπίες και τις καταστρατηγήσεις του Κώδικα Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών».

Καταγγέλλεται επίσης η κυβερνητική πολιτική που οδηγεί σε παραπέρα εκποίηση του ορυκτού πλούτου και της Ενέργειας σε επιχειρηματικούς ομίλους, με άμεσες επιπτώσεις όχι μόνο στους εργαζόμενους του κλάδου αλλά και γενικότερα, στις τοπικές κοινωνίες και στον λαό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ