Τρίτη 10 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Νέα σοβαρή πολιτική κρίση

Ο Μπ. Γιέλτσιν απέλυσε αιφνιδιαστικά τον πρωθυπουργό και για διάδοχό του διόρισε τον Β. Πούτιν

ΜΟΣΧΑ.-

Μία νέα σοβαρή κρίση, εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών, πλήττει και πάλι την πολιτική ζωή της χώρας. Η ρευστότητα - εξαιτίας των διαθέσεων και των παιγνίων του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν - επαναβεβαιώθηκε ως το κύριο χαρακτηριστικό του ρωσικού πολιτικού σκηνικού, καθώς ο Γιέλτσιν απέλυσε τον 4ο πρωθυπουργό σε διάστημα 18 μηνών.

Πολύ νωρίς χτες το πρωί, ο Πρόεδρος Γιέλτσιν ανακοίνωσε άλλη μία "απόλυση", αυτή του μέχρι πρότινος ευνοούμενού του Σεργκέι Στεπάσιν και αφήνοντας όλους άφωνους πρότεινε τον 46χρονο επικεφαλής των Ρωσικών Μυστικών Υπηρεσιών Βλαντιμίρ Πούτιν κατ' αρχήν για την πρωθυπουργία. Παράλληλα, στο τηλεοπτικό μήνυμα που εκφώνησε ο Γιέλτσιν λίγες ώρες μετά την απόλυση της κυβέρνησης του Στεπάσιν, προσδιόρισε τη 19η Δεκέμβρη ως μέρα βουλευτικών εκλογών και υπενθύμισε, ότι στα μέσα του 2000 θα γίνουν οι προεδρικές εκλογές, προτείνοντας έμμεσα το νέο του ευνοούμενο για διάδοχό του! Ο ίδιος ο Πούτιν θα δηλώσει λίγο αργότερα στο πρακτορείο "Ιντερφάξ": "Θα υποβάλω χωρίς καμιά αμφιβολία υποψηφιότητα για το αξίωμα του Προέδρου της Ρωσίας".

Ωστόσο, οι προτάσεις αυτές του Γιέλτσιν θα πρέπει να τεθούν υπόψη της Δούμας η οποία θα κληθεί να επικυρώσει ή όχι, όπως αποφάσισαν, χτες το απόγευμα, οι ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Ρωσίας - στις 16 Αυγούστου - το αν θα εγκρίνει ή όχι το διορισμό του Βλαντιμίρ Πούτιν στο αξίωμα του πρωθυπουργού της ρωσικής κυβέρνησης, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος. Με βάση το ρωσικό Σύνταγμα η Δούμα έχει μια βδομάδα στη διάθεσή της για να εγκρίνει την απόφαση του Προέδρου, ενώ για την έγκριση του υποψηφίου πρωθυπουργού απαιτείται απλή πλειοψηφία των 450 μελών.

Κεραμίδα...

Πάντως έστω και για τους τύπους, ο Πρόεδρος Γιέλτσιν δεν αισθάνθηκε την υποχρέωση να δώσει καμία εξήγηση για την απόλυση του Στεπάσιν, ενώ και ο ίδιος εμφανίστηκε στις δηλώσεις του ξαφνιασμένος και απογοητευμένος, αφού όπως τόνισε στην κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο καμία εξήγηση δεν του δόθηκε, αν και ποτέ... δεν είχε χάσει την ευκαιρία να δηλώνει το πόσο πιστός ήταν στον Γιέλτσιν, ο οποίος προτίμησε να είναι απολύτως σίγουρος ότι ο διάδοχός του θα εξασφαλίσει ασυλία στον ίδιο και το περιβάλλον του, που είναι γνωστό ως "Η Οικογένεια" ή η "Ομάδα του Λένινγκραντ". Ο Πούτιν έχει δουλέψει ως αξιωματούχος των Ρωσικών Μυστικών Υπηρεσιών στη Γερμανία και διατέλεσε επίσης πρώτος αντιδήμαρχος στην Πετρούπολη. Είναι γνωστός με την προσωνυμία "γκρίζος καγκελάριος", εξαιτίας του παρασκηνιακού τρόπου με τον οποίο δουλεύει και θεωρείται στενός φίλος του μεταρρυθμιστή και αρχιτέκτονα των ιδιωτικοποιήσεων στη Ρωσία Ανατόλι Τσουμπάις. "Τον εμπιστεύομαι", τόνισε ο Γιέλτσιν, "και θέλω απ' αυτούς που θα προσέλθουν στις κάλπες τον ερχόμενο Ιούλη, να τον εμπιστευτούν επίσης".

...και αντιδράσεις

Ο ηγέτης του ΚΚΡΟ Γκενάντι Ζιουγκάνοφ μίλησε για "νέα σοβαρή κρίση" και κατηγόρησε ως άμεσο υπεύθυνο τον Γιέλτσιν. "Είναι μια πράξη εναντίον της χώρας στο σύνολό της. Οσο αυτός ο άνθρωπος θα είναι στο Κρεμλίνο, δε θα υπάρχει καμιά ζωή στη χώρα", διαβεβαίωσε ο Ζιουγκάνοφ για να καταλήξει:"Πρέπει να τροποποιηθεί το Σύνταγμα για να περιοριστούν οι εξουσίες του Προέδρου". Ενώ καυτηρίασε ότι η γάγγραινα, που λέγεται "όλοι οι άνθρωποι του Προέδρου - Ομάδα του Λένινγκραντ", έχει δύο μόνο προθέσεις: "Πρώτον, να παραμείνει πάση θυσία στην εξουσία και δεύτερον, να αποφύγουν οποιεσδήποτε ευθύνες".

Πάντως, η αιφνιδιαστική απόφαση του Ρώσου Προέδρου προκάλεσε πανικό κατά το άνοιγμα των τοπικών χρηματαγορών, αλλά στη συνέχεια το ρούβλι σταθεροποιήθηκε μετά τις μαζικές παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας. Επίσημα το ρούβλι έπεσε 3%, με αποτέλεσμα η ισοτιμία να διαμορφωθεί στα 25,29 ρούβλια ανά δολάριο. Οι ξένες χρηματαγορές δεν έδειξαν να επηρεάζονται καθώς οι κυβερνήσεις των δυτικών χωρών συνεχίζουν να "βρίσκονται στο πλευρό της Ρωσίας". Η Γαλλία δήλωσε ότι "δεν έχει κανένα λόγο" να αμφιβάλλει για τη συνέχιση της δημοκρατικής διαδικασίας στη Ρωσία και ότι θα συνεργαστεί με τον νέο πρωθυπουργό όπως το έκανε με τους προκατόχους του. Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι ανυπομονεί να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση της Ρωσίας, καθώς η αστάθεια στη Μόσχα αποτελεί κίνδυνο για ολόκληρο τον κόσμο. Η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αποπομπή του Ρώσου πρωθυπουργού Σεργκέι Στεπάσιν δε θα αποτελέσει απειλή για τις οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις στη Ρωσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ