Πέμπτη 15 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Η Δούμα επικύρωσε τη συμφωνία για τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα

ΜΟΣΧΑ.--

Η Δούμα, η Κάτω Βουλή του ρωσικού Κοινοβουλίου, επικύρωσε χτες τη ρωσοαμερικανική συνθήκη, γνωστή και ως «Συνθήκη της Μόσχας», για τον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών όπλων.

Επειτα από συζήτηση που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, η συμφωνία επικυρώθηκε από 294 βουλευτές, ενώ 134 ψήφισαν κατά και δεν υπήρξαν αποχές. Η «Συνθήκη της Μόσχας» προβλέπει τη μείωση κατά δύο τρίτα, ως το 2012, του αριθμού των πυρηνικών κεφαλών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και είχε εγκριθεί το Μάρτη από την αμερικανική Γερουσία. Τη συμφωνία υπέγραψαν το Μάη του 2002 οι Τζορτζ Μπους και Βλαντίμιρ Πούτιν και σύμφωνα με τις προβλέψεις της οι ΗΠΑ και η Ρωσία δε θα μπορούν να έχουν αναπτυγμένες το 2012 παρά 1.700 ως 2.200 πυρηνικές κεφαλές, έναντι των 6.000 που είναι σήμερα αναπτυγμένες.

Ωστόσο, οι κεφαλές δε θα καταστραφούν αλλά απλώς θα αποθηκευτούν. Οι κομμουνιστές βουλευτές καταψήφισαν τη Συνθήκη, ενώ ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, χαρακτηριστικά δήλωσε: «Ακόμα δεν έχει στεγνώσει το αίμα στους δρόμους της Βαγδάτης και εμείς επικυρώνουμε τη Συνθήκη. Αυτή η Συνθήκη είναι ένα δώρο στον Μπους».

Η έγκριση της Συνθήκης συνέπεσε πάντως με την επίσκεψη του Κόλιν Πάουελ στη Μόσχα και ο Πρόεδρος Πούτιν έσπευσε να τη χαιρετίσει...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ