Πέμπτη 15 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΛΓΙΟ
Κατατέθηκε η αγωγή κατά του Φρανκς

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.- Ο δικηγόρος Ζαν Φερμόν, που εκπροσωπεί 19 θύματα του πρόσφατου πολέμου κατά του Ιράκ, κατέθεσε τελικά χτες την αγωγή για «εγκλήματα πολέμου» κατά του διοικητή των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στρατηγού Τόμι Φρανκς.

Η μήνυση κατατέθηκε στη βελγική ομοσπονδιακή Εισαγγελία στις Βρυξέλλες, με βάση το βελγικό νόμο, που επιτρέπει στα βελγικά δικαστήρια να δικάζουν αλλοδαπούς για εγκλήματα πολέμου. «Ως διοικητής, ο στρατηγός Φρανκς είναι υπεύθυνος για τον τρόπο με τον οποίο ενήργησαν οι στρατιώτες του. Για παράδειγμα, η χρήση βομβών διασποράς κατά των κατοικημένων περιοχών συνιστά έγκλημα πολέμου», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Φέρμον. Η διαδικασία αφορά επίσης και τον αντισυνταγματάρχη Μπράιαν ΜακΚόι, του Σώματος των Πεζοναυτών, αφού υπάρχουν μαρτυρίες, σύμφωνα με τις οποίες ο ΜακΚόι υποστήριξε ότι τα ασθενοφόρα αποτελούν «νόμιμους στόχους», γιατί μπορεί να κρύβουν ενόπλους...

Η υπόθεση έχει εκνευρίσει τους Αμερικανούς αξιωματούχους, ενώ ήδη ο στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγερς, αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, που επισκέπτεται από χθες την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, προειδοποίησε ότι η κατάθεση μιας τέτοιας μήνυσης θα έχει «πολύ σοβαρές συνέπειες» για τις βελγο-αμερικανικές σχέσεις.

Πάντως, η βελγική κυβέρνηση φρόντισε πρόσφατα να τροποποιήσει το νόμο, έτσι ώστε να αποφεύγει τέτοια «επικίνδυνα» περιστατικά. Πλέον τα βελγικά δικαστήρια, στην περίπτωση που οι υποθέσεις αφορούν «δημοκρατικές» χώρες, μπορούν να τις παραπέμπουν στα δικαστήρια των εν λόγω χωρών.

Η Εισαγγελία θα πρέπει να εξετάσει την αγωγή, προτού αποφασίσει αν θα διατάξει τη διερεύνηση της υπόθεσης ή όχι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ