Πέμπτη 15 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Ανθρωποκυνηγητό με τη συμβολή του FBI

ΡΙΑΝΤ.--

Αποφασισμένος «να πατάξει με σιδηρά πυγμή» όλους όσοι «απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Σ. Αραβίας» δήλωναν τόσο ο Πρίγκιπας διάδοχος Αμπντουλάχ όσο και ο ΥΠΕΞ, Σαούντ αλ Φαϊσάλ, λίγο περισσότερο από ένα 24ωρο μετά την τριπλή πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας που συγκλόνισε το Ριάντ τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Ο επίσημος απολογισμός έφτασε τους 34 νεκρούς, υπάρχουν ακόμη αγνοούμενοι, ενώ σήμερα αναμένονταν στη Σ. Αραβία ειδικοί πράκτορες του FBI προκειμένου να συνεργαστούν με τις σαουδαραβικές αρχές.

Κατά 5 άτομα αυξήθηκε ο κατάλογος των νεκρών από τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκαν σε τρία οικιστικά συγκροτήματα που φιλοξενούν ξένους υπηκόους στο Ριάντ. Ανάμεσα στους 5 είναι 1 Βρετανός, 1 Ιρλανδή, 1 Αυστραλός και 1 Φιλιππινέζος, ενώ αγνοείται η ταυτότητα του 5ου νεκρού. Αρκετοί από τους 194 τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ το βρετανικό ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε, χθες, ότι αγνοούνται δύο Βρετανοί υπήκοοι.

Ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ, Σαούντ αλ Φαϊσάλ, ανακοίνωσε, αργά χθες, ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από 15 Σαουδάραβες καμικάζι, που ανήκουν στην ομάδα των 19 που διέφυγαν τη σύλληψη, την προπερασμένη βδομάδα, όταν οι σαουδαραβικές αρχές εξάρθρωσαν, όπως είχαν ανακοινώσει, «ένα τρομοκρατικό πυρήνα». Ο αλ Φαϊσάλ δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις, καθώς προηγουμένως είχε ανακοινωθεί ότι έχουν βρεθεί τα πτώματα 9 καμικάζι και δημιουργείται το ερώτημα πού βρίσκονται οι υπόλοιποι 6.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ο Σαουδάραβας Πρίγκιπας διάδοχος συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπους, ο οποίος τον διαβεβαίωσε για τις φιλικές σχέσεις των δύο χωρών και για την «αμέριστη υποστήριξη των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμπντουλάχ είχε και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ, ενώ ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ καταδίκασε τις επιθέσεις χαρακτηρίζοντάς τες «προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Μ. Ανατολής και πλήγμα στην ασφάλεια των αραβικών χωρών, που δεν έχει καμία σχέση με το Ισλάμ». Από την πλευρά του, ο Αμπντουλάχ μίλησε για «στυγνούς εγκληματίες που δε θα κλονίσουν την ενότητα του έθνους και θα πληρώσουν ακριβά τις πράξεις τους».

Τόσο οι σαουδαραβικές όσο και οι αμερικανικές αρχές «βλέπουν» την «αλ Κάιντα» πίσω από τις επιθέσεις, που Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε «εξαιρετικά προσεκτικά σχεδιασμένες και άψογα εκτελεσμένες, με τρόπο που θυμίζει καλά εκπαιδευμένους κομάντο του στρατού». Παρ' όλα αυτά, όπως δήλωνε και ο Τζορτζ Μπους, «δε θα είναι έκπληξη αν η "αλ Κάιντα" ευθύνεται για τις επιθέσεις, αλλά προς το παρόν δεν είναι βέβαιο τίποτε».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διέταξε όλο το μη απαραίτητο προσωπικό των διπλωματικών του αποστολών να εγκαταλείψουν άμεσα τη Σ. Αραβία, ενώ συνέστησε στους 35-40 χιλιάδες Αμερικανούς υπηκόους που ζουν και εργάζονται στη χώρα «να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους». Το βρετανικό ΥΠΕΞ διέρρεε ότι υπάρχουν πληροφορίες για σχεδιασμό «νέων επιθέσεων».

Ο Αμερικανός πρέσβης στη Σ. Αραβία, Ρόμπερτ Τζόρνταν, σε συνέντευξή του, υποστήριζε ότι οι σαουδαραβικές αρχές δεν ανταποκρίθηκαν εγκαίρως σε αμερικανικό αίτημα για ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στους χώρους που διαμένουν ξένοι ή υπάρχουν ξένα συμφέροντα, κάτι που έσπευσε να διαψεύσει ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ τονίζοντας ότι «φθάνουν καθημερινά εκατοντάδες σενάρια για επιθέσεις και αναλαμβάνουμε δράση, απλώς ήταν θέμα χρόνου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ