Πέμπτη 15 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
«Σβήνοντας» στις ερήμους του Τέξας

ΒΙΚΤΟΡΙΑ, ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΤΕΞΑΣ.--

Οι δεκαοκτώ οικονομικοί πρόσφυγες που βρέθηκαν νεκροί σε μικρό ρυμουλκούμενο όχημα κοντά στην πόλη Βικτόρια του Τέξας, μάλλον αποτελούν «θραύσμα», αφού οι αστυνομικές αρχές συνεχίζουν να ψάχνουν να βρουν τους υπόλοιπους. Εξάλλου, δεν είναι λίγες οι φορές που στις άνυδρες εκτάσεις τους Τέξας και τις ερήμους του Νέου Μεξικού, οικονομικοί πρόσφυγες «σβήνουν» πριν μπορέσουν ποτέ να εκπληρώσουν το στόχο τους, που είναι η αναζήτηση μιας καλύτερης σχετικά τύχης.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των τοπικών αρχών, πρόκειται για Μεξικανούς που πέρασαν τα σύνορα το βράδυ της Τρίτης και αιτία του θανάτου θεωρείται η ασφυξία και πιθανότατα η εξάντληση από τη ζέστη. Η Αστυνομία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό έως και 40 ή 50 -κατά τον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ΚΤΧΝ- ακόμα ανθρώπων που πιστεύεται ότι βρίσκονταν μέσα στο κοντέινερ και διέφυγαν και οι οποίοι πιθανότατα υποφέρουν από αφυδάτωση.

Πρόκειται, δυστυχώς, για ένα «σύνηθες» περιστατικό, αφού χιλιάδες οικονομικοί πρόσφυγες κυρίως από την Κεντρική Αμερική και ειδικότερα από το Μεξικό διαλέγουν το δρόμο των ερήμων των αμερικανικών πολιτειών που γειτνιάζουν με το Μεξικό, προκειμένου να εισέλθουν στις ΗΠΑ και να αναζητήσουν εργασία. Μεγάλο ποσοστό αυτών δεν τα καταφέρνουν, αφού χάνουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της μεταφοράς. Το θέμα είναι τεράστιο, ενώ δεν είναι λίγες οι καταγγελίες για Αμερικανούς, κυρίως στην Πολιτεία του Τέξας, που ενθαρρύνουν τη μεταφορά μεταναστών, ώστε να διοργανώσουν «σαφάρι» κατά ανθρώπων.

Πάντως, το τραγικό περιστατικό έρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή για τις σχέσεις Μεξικού και ΗΠΑ, καθώς η μετανάστευση αποτελεί ακανθώδες ζήτημα των διμερών σχέσεων. Οι πιέσεις προς το Μεξικό κατά τη διάρκεια της ψήφισης της απόφασης για το Ιράκ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ασκήθηκαν ακριβώς σε αυτό το ευαίσθητο πρόβλημα. Μάλιστα, μόλις προχτές, ο πρόεδρος του Μεξικού, Βινσέντε Φοξ, αρνήθηκε επισήμως το αίτημα - απαίτηση των ΗΠΑ να ιδιωτικοποιήσει την κρατική εταιρία πετρελαίου PEMEX, ώστε να ενθαρρύνει τις επενδύσεις από τις αμερικανικές εταιρίες πετρελαίου, ως αντάλλαγμα για συμφωνία αναφορικά στη μετανάστευση και το καθεστώς εκατοντάδων χιλιάδων Μεξικανών που διαβιούν και εργάζονται στις ΗΠΑ. Κι όλα αυτά, γιατί οι ίδιες οι ΗΠΑ, δεν εφαρμόζουν τη Συμφωνία της Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου για τη Βόρεια Αμερική, NAFTA, όπου το ειδικό καθεστώς ελεύθερης πρόσβασης ισχύσει ναι μεν για τους Αμερικανούς που εργάζονται, ζουν ή ταξιδεύουν στο Μεξικό αλλά όχι φυσικά για τους Μεξικανούς...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ