Πέμπτη 15 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
Αμερικανική «ήττα» στη διεθνή κοινή γνώμη

Η αμερικανο-βρετανική επίθεση στο Ιράκ δεν ήταν δικαιολογημένη, δεν έκανε τον κόσμο ασφαλέστερο, οι ΗΠΑ και οι συνεργάτες τους θα έπρεπε να πληρώσουν την ανοικοδόμηση στο Ιράκ, ο ΟΗΕ να έχει κυρίαρχο ρόλο στο μετα-πολεμικό Ιράκ, ενώ η Ουάσιγκτον αρέσκεται να χρησιμοποιεί στρατιωτική βία σε βάρος άλλων χωρών. Αυτά, ανάμεσα σε πολλά άλλα, πιστεύει η πλειοψηφία των συμμετασχόντων σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε σε 41 χώρες στις αρχές του τρέχοντος μήνα από την εταιρία «Gallup International Association». Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν 12 χώρες της Ευρώπης, 10 χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, 2 χώρες της Λατινικής Αμερικής, 5 χώρες της Αφρικής και άλλες 12 χώρες από τον υπόλοιπο κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Ενδεικτικά της διεθνούς κοινής γνώμης είναι ορισμένα αποτελέσματα. Με εξαίρεση τις ΗΠΑ, την Αλβανία και την περιοχή του Κοσσόβου, το 63% των πολιτών των υπολοίπων χωρών θεωρεί ότι ο κόσμος είναι πιο επικίνδυνος εξαιτίας των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Οι Βιετναμέζοι, οι Ελληνες, οι Αργεντίνοι και οι Γάλλοι, μάλιστα, είναι αυτοί που με ποσοστά μεγαλύτερα του 82% εκτιμούν ότι ο κόσμος είναι λιγότερο ασφαλής. Ισραηλινοί και Κοσσοβάροι είναι αυτοί που, με μεγάλη πλειοψηφία, θεωρούν δικαιολογημένη την επίθεση στο Ιράκ, ακολουθούν οι ΗΠΑ (!) και η Βρετανία, ενώ διαμετρικά αντίθετη, επίσης, με μεγάλη πλειοψηφία, είναι η άποψη της Αργεντινής, της Ελλάδας, της Ουρουγουάης, του Βιετνάμ, της Τουρκίας.

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που θεωρεί ότι οι ΗΠΑ και συνεργάτες της θα έπρεπε λιγότερο από οποιονδήποτε άλλο να εμπλακούν στην ανοικοδόμηση του Ιράκ, κάτι που θεωρείται απαραίτητο από το 65% των υπολοίπων συμμετασχόντων που τάσσονται υπέρ της εμπλοκής του ΟΗΕ. Το 64% των συμμετασχόντων εκτιμά ότι οι ΗΠΑ αρέσκονται στην άσκηση στρατιωτικής βίας, με τις Γαλλία, Σερβία, Φιλανδία, Ελβετία, Τουρκία να ξεχωρίζουν, ενώ διαφωνούν Φιλιππίνες και ΗΠΑ. Το 57% εκτιμά ότι δε θα επέλθει ειρήνη και σταθερότητα στη Μ. Ανατολή (ξεχωρίζουν με εντυπωσιακά ποσοστά Βιετνάμ, Ελλάδα, Αργεντινή, Ουρουγουάη και διαφωνούν Κοσσοβάροι και Αμερικανοί).

Το 43% των συμμετασχόντων διαφωνεί με το ότι μπορεί να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας - Γαλλίας - Γερμανίας και το 41% θεωρεί ότι μπορεί να γίνει, ενώ το 73% διαφωνεί με το ότι οι ΗΠΑ έπρεπε να πλήξουν τη Συρία σε περίπτωση που βοηθούσε το Ιράκ. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι Κοσσοβάροι είναι οι μόνοι που συμφωνούν, με πλειοψηφία, με την προοπτική αυτή, ενώ ακόμη και οι Αμερικανοί διαφωνούν με ποσοστό 77%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ