Πέμπτη 15 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νεκροί και εισβολές ο ισραηλινός «οδικός χάρτης»

Η Ιντιφάντα ακόμα αντιστέκεται

Associated Press

Η Ιντιφάντα ακόμα αντιστέκεται
ΚΧΑΝ ΓΙΟΥΝΙΣ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Με νεκρούς, τραυματίες, εισβολές και κατεδαφίσεις, ο ισραηλινός στρατός εξέφρασε, όπως υποστήριζε και ο Παλαιστίνιος υπουργός αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις, Σάεμπ Ερακάτ, «την απόρριψή του στον "οδικό χάρτη" και την εμμονή του στο δρόμο της βίας και της αιματοχυσίας». Πέντε Παλαιστίνιοι έχασαν, χτες, τη ζωή τους σε διαφορετικά επεισόδια βίας τόσο στη Λωρίδα της Γάζας, που παραμένει σε ασφυκτικό στρατιωτικό αποκλεισμό, όσο και στη Δ. Οχθη.

Με την κάλυψη 3 ελικοπτέρων, τουλάχιστον 20 ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα συνοδευόμενα από εκσκαφείς εισέβαλαν, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, της Τρίτης προς Τετάρτη, στον προσφυγικό καταυλισμό Κχαν Γιούνις και στο γειτονικό χωριό αλ Καράτα, στη Νότια Γάζα. Κατά τη διάρκεια της εισβολής σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών, ενώ πύραυλος από ελικόπτερο έπληξε κατοικημένη περιοχή. Παλαιστινιακές νοσοκομειακές πηγές μιλούσαν για περισσότερους από 20 τραυματίες ενώ κατεδαφίστηκαν 10 σπίτια. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, η «επιχείρηση στόχευε στον τερματισμό των επιθέσεων με οβίδες που πραγματοποιούνταν από τον καταυλισμό προς τον εποικισμό Νετζαρίμ και τη γειτονική στρατιωτική βάση». Λίγη ώρα πριν την εισβολή, 10 Ισραηλινοί στρατιώτες φέρονταν να τραυματίστηκαν από ρίψη οβίδων.

Με το φως της ημέρας, Ισραηλινοί στρατιώτες με πολιτικά, που οδηγούσαν αυτοκίνητο με συμβατικές πινακίδες, πλησίασαν παλαιστινιακό φυλάκιο, στην πόλη της Γάζας, όπως υποστηρίζουν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι. Ακολούθησε συμπλοκή, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 2 άνδρες των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας, 1 μέλος της «Τζιχάντ», και τραυματίστηκαν άλλοι 2 Παλαιστίνιοι. Ο ισραηλινός στρατός αντιτείνει ότι οι δυνάμεις του έβαλλαν κατά ατόμων «που κινούνταν ύποπτα» κοντά στον εποικισμό Νέβε Ντεκαλίμ. Ο Σάεμπ Ερακάτ μίλησε για «εν ψυχρώ εκτέλεση».

Στη Δ. Οχθη, στη Νάμπλους, ένας 21χρονος, μέλος των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα» σκοτώθηκε και άλλοι 2 νεαροί Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, όταν ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ εναντίον ομάδας που λιθοβολούσε τα ισραηλινά τεθωρακισμένα. Σε παρόμοιο περιστατικό στην Τζενίν, ένας 12χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά.

Ολα αυτά σημειώνονταν, μόλις, τρία 24ωρα πριν από την επικείμενη συνάντηση, το Σάββατο το βράδυ, του Ισραηλινού πρωθυπουργού με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του. Ισραηλινοί αναλυτές, όπως ο Ακίβα Ελντάρ στην εφημερίδα «Χααρέτζ», εκτιμούν ότι ο «οδικός χάρτης» έχει λάβει δημοσιότητα δυσανάλογη των πιθανοτήτων επιτυχίας που έχει. Ο Ελντάρ υποστήριζε ότι ουσιαστικά η κατάσταση θα οδηγηθεί, πάλι, σε αδιέξοδο και επισήμαινε ότι ο Πάουελ δε ζήτησε καν από τον Αριέλ Σαρόν να δώσει μια επίσημη απάντηση στο αν δέχεται ή όχι, τελικά, την πρόταση του Κουαρτέτου.

Ο Σαρόν, στις 20 Μάη, μεταβαίνει στο Λευκό Οίκο, όπου «θα εκθέσει τις ενστάσεις του για τον "οδικό χάρτη"». Προς το παρόν, χθες, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον ομόλογό του από το Κατάρ στο «ουδέτερο» έδαφος του Παρισιού σε μια πρώτη τόσο υψηλόβαθμη συνάντηση ανάμεσα στις δύο χώρες, στην οποία διαπιστώθηκε «ότι υπάρχουν ελπίδες και σημεία συνεννόησης για την ειρήνευση στη Μ. Ανατολή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ