Πέμπτη 15 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Προβλήματα «εντός και εκτός»

«Σκληρή στροφή» σχεδιάζει ο νέος κατοχικός διοικητής προκειμένου να «επιβληθεί τάξη και να περισωθεί η εικόνα των αμερικανικών στρατευμάτων»

Δεν απέφεραν καρπούς οι επαφές Πάουελ στη Μόσχα

Associated Press

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΟΣΧΑ.--

Αποφασισμένος να «περισώσει» την «αμερικανική στρατιωτική νίκη στο Ιράκ από την αναρχία και το χάος», εμφανίζεται ο νέος επικεφαλής της κατοχικής πολιτικής διοίκησης, έστω και αν αυτό συνεπάγεται μια «λευκή εντολή» προς τα αμερικανικά στρατεύματα «να πυροβολούν όποιον κρίνουν ότι λεηλατεί ή κλέβει». Μέχρι, πάντως, οι κατοχικές δυνάμεις «να επαναφέρουν την τάξη», η «Unicef» και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) επισημαίνουν ότι εξαιτίας της έλλειψης ασφάλειας η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται ώρα με την ώρα, και ότι, ήδη, στη Βασόρα επιβεβαιώνεται η εμφάνιση χολέρας. Εκτός από το «εσωτερικό μέτωπο» στο Ιράκ, η Ουάσιγκτον πιέζει και στο «εξωτερικό μέτωπο», αυτό του Συμβουλίου Ασφαλείας, για να εγκριθεί το σχέδιο απόφασης που κατέθεσε και ουσιαστικά περιθωριοποιεί τον ΟΗΕ από τη διαχείριση του ιρακινού πετρελαίου, την οποία παραδίδει σε αμερικανικά και βρετανικά χέρια. Προς το παρόν, όμως, οι προσπάθειες του Αμερικανού ΥΠΕΞ, τουλάχιστον στη Μόσχα, δεν απέφεραν τα ποθητά αποτελέσματα.

Εντολή στους Αμερικανούς στρατιώτες να πυροβολούν «στο ψαχνό» προκειμένου «να παταχτούν οι λεηλασίες και να επικρατήσει η τάξη» αναμένεται να δώσει, εντός των ημερών ο νέος κατοχικός πολιτικός διοικητής του Ιράκ, Πολ Μπρέμε, που είχε, χτες, σειρά συναντήσεων στη Βαγδάτη. Ο Μπρέμε προτίθεται, επίσης, να προχωρήσει σε προσλήψεις στην ιρακινή αστυνομία, «έτσι ώστε να είναι αισθητή η παρουσία της σε κάθε γωνιά των πόλεων», ενώ κατέστησε σαφές ότι θα αποκλειστούν από τις δημόσιες υπηρεσίες όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος Μπάαθ.

Αναλυτές εκτιμούσαν ότι «η σκληρή στροφή» του Μπρέμε είναι μια ύστατη προσπάθεια να διασωθεί η εικόνα των αμερικανικών κατοχικών στρατευμάτων, που έχει αμαυρωθεί από την αδυναμία τους, μέχρι στιγμής, να ελέγξουν τη χώρα. Ο απόστρατος στρατηγός και πρώην επικεφαλής της κατοχικής διοίκησης, Τζέι Γκάρνερ, παραδεχόταν ότι «η έλλειψη ασφάλειας είναι, όντως, το μεγαλύτερο εμπόδιο στην παροχή της αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας».

Οι αμερικανικές διαβεβαιώσεις, όμως, δεν μπορούν να απαλύνουν την ανθρωπιστική τραγωδία στο Ιράκ. Ο ΠΟΥ και η «Unicef» επιβεβαίωναν, χθες, ότι επιδημία χολέρας έχει ξεσπάσει στη Βασόρα και υποστήριζαν ότι το πόσιμο νερό είναι εξαιτερικά δυσπρόσιτο, οι καταστροφές στα ιατρικά ιδρύματα και οι ζημιές στο υδροδοτικό δίκτυο τόσο μεγάλες, που οι διανομές νερού των ανθρωπιστικών οργανώσεων είναι «σταγόνα στον ωκεανό». Η «Unicef» ανακοίνωσε ότι έχει αυξηθεί, το τελευταίο δίμηνο, η θνησιμότητα των παιδιών κάτω των 5 ετών, ενώ εκπρόσωπος του ΟΗΕ, στη Βασόρα, δήλωνε ότι 8 μικρά παιδιά σκοτώθηκαν όταν εξερράγη οβίδα που περιεργάζονταν.

Στο μεταξύ, στην επαρχία της Βαβυλώνας, κοντά στην πόλη αλ Χίλα, συνεχίστηκε, χθες, παρά τις καταγγελίες των ανθρωπιστικών οργανώσεων περί ελλιπούς παρουσίας ειδικών, η περισυλλογή των οστών από το μεγαλύτερο ομαδικό τάφο που έχει ανακαλυφθεί, μέχρι σήμερα, στο Ιράκ. Μέχρι στιγμής, έχουν ανευρεθεί 3.000 σκελετοί ενώ εκτιμάται ότι ο αριθμός των ενταφιασμένων, που πιθανολογείται ότι ανήκουν στην αντιπολίτευση του προηγούμενου καθεστώτος, μπορεί να ξεπεράσει τους 10.000.

Εμπλοκή στη Μόσχα

«Υπάρχουν ακόμη εκκρεμή προβλήματα ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Μόσχα για το θέμα της άρσης των κυρώσεων», παραδεχόταν ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, μετά το πέρας της συνάντησής του με το Ρώσο Πρόεδρο. Ο Κόλιν Πάουελ συμπλήρωνε ότι «οι δύο πλευρές θα επιμείνουν στις διαβουλεύσεις και με πνεύμα συνεργασίας θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε κάποια λύση». Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αρκέστηκε να δηλώσει ότι «η σχέση των δύο χωρών διέπεται από τις θεμελιώδεις αρχές της συνεργασίας» και εξέφρασε την ελπίδα ότι, ίσως στην αμερικανο-ρωσική συνάντηση κορυφής, στις αρχές Ιούνη στην Αγία Πετρούπολη, να καταστεί δυνατή η επίτευξη «προόδου». Η συζήτηση για το αμερικανικό σχέδιο απόφασης θα επαναληφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Πέμπτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ