Πέμπτη 15 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΟΑΤΙΑ - ΠΓΔΜ
Πιέσεις και εκβιασμοί για εξαίρεση Αμερικανών απ' το Διεθνές Δικαστήριο...

ΖΑΓΚΡΕΜΠ-ΣΚΟΠΙΑ.--

Η Ουάσιγκτον εκβιάζει το Ζάγκρεμπ με διακοπή αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας ύψους 19.000.000 δολαρίων και την προβολή εμποδίων στο στόχο της Κροατίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ εάν δεν υπογράψει έως την 1η του Ιούλη διμερή συμφωνία για τη μη παραπομπή Αμερικανών (πολιτών και πρώην αξιωματούχων) στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας.

Σ' αυτή την «προειδοποίηση» προέβη χτες η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ζάγκρεμπ μετά την προχτεσινή συνάντηση του πρέσβη Λόρενς Ρόσιν με τον Κροάτη υφυπουργό Εξωτερικών, Ιβάν Σιμόνοβιτς, κατά την οποία ο τελευταίος παρέμενε επιφυλακτικός απέναντι στις αξιώσεις του πρώτου. Η κροατική κυβέρνηση, παρότι υποστήριξε την αμερικανο-βρετανική εισβολή στο Ιράκ, φαίνεται πως δε σπεύδει -τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα... - να συναινέσει στην εξαίρεση των Αμερικανών απ' το Διεθνές Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου. Και αυτό γιατί το ζήτημα εξαίρεσης των Αμερικανών απ' το (σχετικώς καινούριο) Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποτελεί εδώ και ένα χρόνο διελκυστίνδα ανάμεσα σε Ουάσιγκτον-Βρυξέλλες... Εάν η Κροατία ικανοποιήσει τη συγκεκριμένη απαίτηση της Ουάσιγκτον, θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της Γερμανίας (αλλά και άλλων χωρών-μελών της ΕΕ).

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στα Σκόπια...

Ο ίδιος προβληματισμός «ταλανίζει» και την κυβέρνηση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Από χτες βρίσκεται στα Σκόπια τετραμελές κλιμάκιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με στόχο (τι άλλο;) την υπογραφή διμερούς συμφωνίας για εξαίρεση των Αμερικανών απ' το Διεθνές Δικαστήριο. Και τα Σκόπια, που στήριξαν την αμερικανο-βρετανική εισβολή στο Ιράκ, καλούνται να διαλέξουν (και σ' αυτό το πεδίο) «πλευρά»...

Σχετικώς σύντομα, τόσο το Ζάγκρεμπ, όσο και τα Σκόπια θα δείξουν εάν θα ακολουθήσουν τελικά το «δρόμο» της Αλβανίας και της Ρουμανίας. Χώρες που έσπευσαν σχεδόν αμέσως να υπογράψουν πριν ένα χρόνο διμερές σύμφωνο για την εξαίρεση των Αμερικανών αντιμετωπίζοντας παρά ταύτα τα «επικριτικά βέλη» των Βρυξελλών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ