Τρίτη 13 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
Στο στόχαστρο οι λαοί
«ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ - ΙΟΝΙΟΥ»
Συνάντηση στρογγυλής τραπέζης στην Ελλάδα

Θέματα τρομοκρατίας, λαθρομετανάστευσης, καταπολέμησης των ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος θα συζητηθούν, επισήμως, σήμερα και αύριο κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης στρογγυλής τράπεζας των κρατών - μελών της Πρωτοβουλίας Αδριατικής και Ιονίου. Το ελληνικό υπουργείο Δημόσιας Τάξης συμμετέχει στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του στη στρογγυλή τράπεζα, για «την ασφάλεια και τη συνεργασία στην καταπολέμηση παράνομων δραστηριοτήτων».

Η Πρωτοβουλία συστάθηκε το 2000 από την Ιταλία και πήρε νομική υπόσταση με τη Διακήρυξη της Ανκόνα. Από την ίδρυσή της τελεί κάτω από τη σύμφωνη γνώμη της ΕΕ, αφού πέραν των άλλων εκπληρώνει τις επιταγές των συμπερασμάτων του Τάμπερε, στα οποία υπάρχει ειδική αναφορά για την υλοποίηση τέτοιων περιφερειακών πρωτοβουλιών συνεργασίας. Στη Σύνοδο του Τάμπερε, που είχε πραγματοποιηθεί πριν δυο χρόνια, αποφασίστηκε η δημιουργία ενός ενιαίου χώρου ασφάλειας και δικαιοσύνης στην ΕΕ. Από τότε προωθήθηκαν για υλοποίηση η ενίσχυση της Ευρωαστυνομίας (Europol), που αναμένεται να εξελιχθεί σε ένα είδος FBI, που θα συνεργάζεται στενά με το αντίστοιχο αμερικάνικο. Αυτή θα αναλάβει δράση για την καθολική επιτήρηση των πολιτών. Επίσης προωθείται η διαδικασία για το σώμα ευρωδικαστών για τον καλύτερο συντονισμό των δικαστικών αρχών των χωρών - μελών της ΕΕ. Ολα αυτά γίνονται σήμερα κάτω από την ομπρέλα του «ευρωτρομονόμου», που αναμένεται τον ερχόμενο Δεκέμβρη. Ο τελευταίος αναμένεται «να ανοίξει την πόρτα» στην ανοιχτή ποινικοποίηση και δίωξη αντιλήψεων και πολιτικών στάσεων, που είναι κριτικά προς την εξουσία και την ισχύουσα τάξη πραγμάτων.

Ανώτατο όργανο της Πρωτοβουλίας αποτελεί συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Αλβανίας, της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, της Γιουγκοσλαβίας, της Σλοβενίας και της Κροατίας. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ