Τετάρτη 7 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΑΧΗΤΙΚΟΥ
Εργαλείο εκβιασμού από τους Αμερικανούς

Η προμήθεια του νέου μαχητικού της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και με τη συμμετοχή των υπουργών Εθνικής Αμυνας και Εθνικής Οικονομίας Α. Τσοχατζόπουλου και Γ. Παπαντωνίου. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε ενόψει της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ, που θα γίνει αμέσως μετά το Πάσχα, όπου και αναμένεται να ανακοινωθεί η τελική απόφαση περί του τύπου του μαχητικού που θα αγοραστεί τα αμέσως επόμενα χρόνια, καθώς για μετά το 2005 το ΚΥΣΕΑ έχει αποφασίσει τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κοινοπραξία που παράγει το "Eurofighter".

To θέμα της επιλογής του μαχητικού που θα αγοραστεί για τις άμεσες ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας, πέραν του οικονομικού, έχει σκοντάψει και στο άτυπο εμπάργκο που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Ελλάδα για οπλικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας. Στον αρχικό σχεδιασμό προβλεπόταν ποσόν περίπου 500 δισ. δραχμών, το οποίο τελικά ξεπέρασε το 1 τρισ. δραχμές και για να καλυφθεί βρέθηκε η φόρμουλα της μετακύλησής του στα επόμενα πενταετή εξοπλιστικά προγράμματα. Το τελευταίο διάστημα, όμως, προέκυψε και θέμα εμπάργκο από τις ΗΠΑ, με αφορμή τους ισχυρισμούς υπηρεσιών των ΗΠΑ ότι διέρρευσαν από το ελληνικό υπουργείο Αμυνας προς τη ρωσική πλευρά απόρρητα στοιχεία για τα αμερικανικά οπλικά συστήματα.

Το θέμα αυτό του αμερικανικού εμπάργκο αποτέλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο και της χτεσινής σύσκεψης στο Μαξίμου. Η κυβέρνηση, η οποία φαίνεται να έχει καταλήξει στην επιλογή της ανάμεσα στα δύο αμερικανικά μαχητικά, το F-15 και το F-16, έχει γίνει έρμαιο των αμερικανικών εκβιασμών. Οι Αμερικανοί πέραν του ότι θα πουλήσουν τα δικά τους μαχητικά, τα οποία θα αγοράσει η Ελλάδα και θα τα διαθέσει στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ, προσπαθούν να εξασφαλίσουν και τα μεγαλύτερα δυνατά πολιτικά ανταλλάγματα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίας, στα πλαίσια αυτά εντάσσονται και οι κατάπτυστες δηλώσεις του Α. Τσοχατζόπουλου σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας, με τις οποίες "βγάζει λάδι" το ΝΑΤΟ, προκειμένου να αρθεί το αμερικανικό εμπάργκο. Ωστόσο, η εκτίμηση αυτή περισσότερο με απεγνωσμένη προσπάθεια του υπουργού Αμυνας μοιάζει για να βρει άλλοθι και να σώσει την τιμή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ