Τετάρτη 7 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νεκρή Αλβανίδα στην ελληνοσκοπιανή μεθόριο
  • Προσπάθησε να μπει λαθραία με ομάδα συμπατριωτών της στην περιοχή της Δοϊράνης
  • Από ελληνική περίπολο η μοιραία σφαίρα
  • Για εξοστρακισμό της σφαίρας κάνει λόγο το ΓΕΣ

Το πρώτο θύμα ενός αδίστακτου ακήρυχτου πολέμου έπεσε νεκρό τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στην ελληνοσκοπιανή μεθόριο, από πυροβολισμό στρατιωτικής περιπόλου. Το θύμα, η άτυχη Αλβανίδα υπήκοος Ντέντα Φαζίλ,η οποία μαζί με άλλους τρεις πατριώτες της προσπάθησε να προχωρήσει στο εσωτερικό της χώρας αναζητώντας καλύτερη μοίρα. Η αφετηρία του άδοξου ταξιδιού δεν έγινε επίσημα γνωστή, αν και ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως ήταν το Πόγραδετς. Η ομάδα πέρασε παράνομα τα ελληνικά σύνορα από μονοπάτια, που εδώ και χρόνια χρησιμοποιούν άλλοι συμπατριώτες τους, αποφεύγοντας τη νόμιμη οδό...

Ολα άρχισαν όταν η ελληνική στρατιωτική περίπολος, που πραγματοποιούσε διατεταγμένη υπηρεσία στα Χίλια Δένδρα Κιλκίς, εντόπισε την ομάδα των τεσσάρων Αλβανών να περιφέρεται στην περιοχή. Τις τελευταίες μέρες έχει ενισχυθεί η φύλαξη των συνόρων με εκατοντάδες στρατιώτες, αλλά και αστυνομικούς, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενδεχόμενη ανεξέλεγκτη είσοδος μεγάλου κύματος προσφύγων προς το εσωτερικό της χώρας μας, που προκαλούν οι βάρβαροι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, στην εντολή της περιπόλου να σταματήσουν για έλεγχο, η ομάδα δεν υπάκουσε και τράπηκε σε φυγή. Κατά τη διάρκεια της σύλληψης και σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΣ, ένας από τους στρατιώτες πυροβόλησε στον αέρα προς εκφοβισμό. Η σφαίρα όμως εξοστρακίστηκε σε κάποιο κορμό δέντρου και στη συνέχεια χτύπησε στην κοιλιακή χώρα την άτυχη Ντέντα Φαζίλ. Οπως διαπιστώθηκε αργότερα, τα χαρτιά της κοπέλας δεν είχαν θεωρηθεί από τις ελληνικές συνοριακές αρχές, ενώ ο στρατιώτης που πυροβόλησε συνελήφθη και ανακρίνεται από τις αρμόδιες στρατιωτικές υπηρεσίες. Το όνομά του δεν ανακοινώθηκε.

Το ΓΕΣ

Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το ΓΕΣ, αναφέρεται ότι προχτές στις 22.45 πλησίον στο φυλάκιο "Προμαχώνα", εντός του ελληνικού εδάφους σε βάθος 700 - 800 μέτρων από τα σύνορα, στην περιοχή της λίμνης Δοϊράνης, στρατιωτική ενέδρα αντιλήφθηκε ομάδα Αλβανών να εισέρχεται λαθραία. Στην προσπάθεια της ενέδρας να τους συλλάβει, σύμφωνα πάντα με το ΓΕΣ, ένας από τους στρατιώτες πυροβόλησε στον αέρα για εκφοβισμό, με αποτέλεσμα, "λόγω πιθανού εξοστρακισμού" να τραυματιστεί θανάσιμα μια γυναίκα. Οι υπόλοιποι τρεις άνδρες συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα, όπου και διαπιστώθηκε ότι είναι Αλβανοί από το Πόγραδετς της Αλβανίας.

Ο Δ. Ρέππας

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας αναφερόμενος στο επεισόδιο, υποστήριξε ότι ήταν μία ομάδα λαθρομεταναστών που προσπαθούσαν να περάσουν στην Ελλάδα και αποσύνδεσε το γεγονός με το κύμα των προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο. Οταν ρωτήθηκε, αν υπάρχει εντολή στα ελληνικά μεθοριακά τμήματα να πυροβολούν εναντίον αυτών που θέλουν να εισέλθουν στην Ελλάδα, ο υπουργός Τύπου απάντησε ότι "η εντολή που έχουν είναι να φυλάσσουν τα σύνορα και να χρησιμοποιούν διάφορα μέσα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν λαθρομετανάστες που δεν υπακούουν στις εντολές των φρουρών για έλεγχο, συχνά φέρουν οπλισμό και προβαίνουν σε βίαιες ενέργειες για να εξασφαλίσουν τη δίοδό τους στην Ελλάδα". Συνεχίζοντας ο Δ. Ρέππας είπε: "Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι τα σύνορα φυλάσσονται και δεν επιτρέπεται σε κανέναν να θεωρεί ότι μπορεί να τα περάσει χωρίς έλεγχο. Οσον αφορά το κύμα των προσφύγων, είναι γνωστό ότι η μετακίνησή τους γίνεται κατά μεγάλες ομάδες και με έναν τρόπο ο οποίος είναι σχετικά οργανωμένος. Από την άλλη, οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι η συγκεκριμένη ομάδα ήταν ομάδα λαθρομεταναστών. Μάλιστα, ο τρόπος με τον οποίο προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα - κάποιες μαρτυρίες λένε ότι έφεραν και οπλισμό - δείχνει πως άλλοι ήταν οι στόχοι και οι επιδιώξεις τους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ