Τετάρτη 7 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΤΣΑΛΑΝ
Σχεδιασμός για παράδοση μέσα από ελληνικά χέρια

Τι είπε στην κατάθεσή του ο πράκτορας της ΕΥΠ, που συνόδευσε τον Κούρδο ηγέτη στην Κένυα

Την εντύπωσή του ότι η σύλληψη του Οτσαλάν είχε σχεδιαστεί από διάφορες υπηρεσίες, έτσι ώστε να παραδοθεί στους Τούρκους μέσα από ελληνικά χέρια, μετέφερε χτες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ο Σ. Καλεντερίδης, που είχε συνοδεύσει τον Οτσαλάν στην Κένυα με εντολή της ΕΥΠ.

Ο πρώην πράκτορας της ΕΥΠ αρχικά είχε αρνηθεί να απαντήσει στο εάν επιμένει στα περί προδοσίας, που είχε πει στην Κένυα, λέγοντας ότι τότε το είπε γιατί κινδύνευε αλλά σήμερα που είναι ασφαλής αρνείται να απαντήσει. Στις επίμονες ερωτήσεις των βουλευτών είπε όσα αναφέρθηκαν για σχεδιασμό, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν εννοεί και συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης. Στην πολύωρη κατάθεσή του ο Σ. Καλεντερίδης επανέλαβε τα όσα είπε στην κατάθεσή του στον εισαγγελέα, δημιουργώντας την αίσθηση ότι από τη στιγμή που ο Οτσαλάν εγκατέλειψε τη Ρωσία οι κινήσεις του ήταν σε γνώση των Τούρκων και των Αμερικανών.

Επιβεβαίωσε τα όσα είχε πει για τις εντολές που έπαιρνε από την ΑΘήνα να "πετάξει έξω" από την ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι τον Οτσαλάν, λέγοντας ότι εάν το έκαναν ήταν σίγουρη η σύλληψή του. Μάλιστα ανέφερε ότι παρόμοιες εντολές για εγκατάλειψη του Κούρδου ηγέτη είχε δεχτεί και όταν πήγε με τον Οτσαλάν στο Μινσκ, αφού του μεταφέρθηκε η εντολή να αφήσουν εκεί τον Οτσαλάν και να φύγουν.

Ο Σ. Καλεντερίδης είπε ότι από την πρώτη στιγμή που έφτασαν στην Κένυα ουσιαστικά εγκαταλείφτηκαν από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς ενώ αυτοί επεξεργάζονταν διάφορα σχέδια η Αθήνα δεν έδινε καμία εντολή. Ο ίδιος επικαλέστηκε δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων τις κρίσιμες μέρες πριν τη σύλληψη, τα οποία έκαναν λόγο για επικείμενη σύλληψη του Οτσαλάν, δείγμα ότι οι Τούρκοι ήξεραν και πού είναι αλλά και πού θα καταλήξει. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του πρωθυπουργού Ετσεβίτ, ο οποίος από τις 2 Φλεβάρη κιόλας δήλωνε ότι "ο Οτσαλάν τέλειωσε", ενώ, όπως ανέφερε ο Καλεντερίδης, εκείνες ακριβώς τις μέρες έγινε στην Αγκυρα σύσκεψη Τούρκων με τον Αμερικανό πρέσβη.

Διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς των κυβερνητικών αξιωματούχων ότι κανένας ξένος δεν ήξερε πού είναι ο Οτσαλάν, ο Σ. Καλεντερίδης μετέφερε την πληροφορία ότι ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών τηλεφώνησε στον Θ. Πάγκαλο λέγοντας, όταν ακόμα ο Κούρδος ήταν στο Μινσκ, ότι η χώρα του δεν πρόκειται να δεχτεί τον Οτσαλάν, πράγμα που αυτονόητα σημαίνει ότι και οι Ολλανδοί γνώριζαν τις κινήσεις του.

Οπως χαρακτηριστικά είπε ο ίδιος, "εκτελέστηκε" δύο φορές στην υπόθεση Οτσαλάν. Τη μία όταν του είπαν από την Αθήνα να γυρίσει πίσω όπου θα αποστρατευτεί επειδή προστάτευε τους Κούρδους. Και την άλλη όταν οι Κούρδισσες συντρόφισσες του Οτσαλάν έβλεπαν στο πρόσωπό του την προδοσία της Ελλάδας στην παράδοση του Κούρδου ηγέτη.

Η κατάθεση του Σ. Καλεντερίδη θα συνεχιστεί και σήμερα παρόλο που δεν υπήρχε σχετικός προγραμματισμός, ενώ χτες διακόπηκε για μισή ώρα το μεσημέρι λόγω του έντονου πονόδοντου που είχε και συνεχίστηκε αφού του δόθηκε παυσίπονο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ