Τετάρτη 7 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δήλωση ΝΑΤΟικής σύλληψης από Σημίτη

Για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός λειτούργησε χτες ως εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Με ανακοίνωσή του, που διανεμήθηκε αργά το βράδυ, και αφού για εσωτερική κατανάλωση "επαινεί" εισαγωγικά τον Μιλόσεβιτς, κατόπιν τον καλεί να δεχτεί τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ (!), αφού το "πρώτο βήμα" της Σερβίας - όπως το αποκαλεί - είναι "ανεπαρκές", κατά δήλωση του Σολάνα.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του Κ. Σημίτη, με αφορμή την απόφαση για εκεχειρία του Μιλόσεβιτς ενόψει του Πάσχα, έχει ως εξής:

""Η πρόταση της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης είναι ένα πρώτο βήμα. Πρέπει να συμπληρωθεί αμέσως με διευκρινίσεις και διασφαλίσεις από τη γιουγκοσλαβική πλευρά, που θα εγγυώνται μεταξύ άλλων την ανεμπόδιστη επιστροφή των προσφύγων, την αποχώρηση του στρατού της Γιουγκοσλαβίας και την ειρήνευση στο Κόσσοβο, με την αξιοποίηση διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης. Την πρόταση αυτή θα πρέπει όμως να ακολουθήσει μια προσπάθεια πολιτικού διαλόγου με τη Γιουγκοσλαβία. Η Ελλάδα πρότεινε, ως εκ τούτου, την εξέταση από τα αρμόδια όργανα του ΝΑΤΟ του τρόπου προώθησης διαπραγματεύσεων, με στόχο την επίτευξη μιας ικανοποιητικής συμφωνίας για το σύνολο του προβλήματος".

Ας σημειωθεί ότι από το Μαξίμου διοχετεύτηκε η είδηση πως ο Κ. Σημίτης, πριν την έκδοση της ανακοίνωσης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους Σρέντερ, Ζοσπέν και Ντ' Αλέμα. Πληροφορία που, όπως εκτιμάται, επιδιώκει να συντηρήσει το κλίμα "ρήγματος", δήθεν, που επικρατεί στο ΝΑΤΟ, μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ