Τετάρτη 7 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΚΟΣΣΟΒΑΡΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
Πέντε κριτήρια θα θέσει η κυβέρνηση

Ψάχνει τρόπους τώρα η ελληνική κυβέρνηση να μειώσει τις συνέπειες από τον καταστροφικό πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, στον οποίο συνεργεί. Μια τέτοια πρώτη "συνέπεια" - οι πρόσφυγες δηλαδή που θα έρθουν στη χώρα μας - επιχειρεί να μετριάσει η κυβέρνηση, θέτοντας κριτήρια για την κατανομή τους στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μπροστά στην απροκάλυπτη αδιαφορία και άρνηση των χωρών που βομβαρδίζουν τη Σερβία να δεχτούν τα θύματα που δημιούργησαν, αλλά και τις πιέσεις των ΗΠΑ προς την Ελλάδα να αναλάβει σημαντικό αριθμό προσφύγων στο έδαφός της, η κυβέρνηση θα θέσει στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών, στις Βρυξέλλες, πέντε κριτήρια κατανομής αυτών.

Η φιλοσοφία αυτών των κριτηρίων συνοψίζεται στη φράση "έξω τα σκουπίδια από την αυλή μας", κάτι που ήταν διάχυτο στην κυβερνητική τακτική - παρέχοντας δήθεν ανθρωπιστική βοήθεια σε Αλβανία και Σκόπια, με το πρόσχημα να είναι οι πρόσφυγες κοντά στις εστίες τους - πριν "σκάσουν" οι άνωθεν πιέσεις.

Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εσωτερικών, η ελληνική κυβέρνηση θα θέσει τα εξής κριτήρια για την κατανομή των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ: Πληθυσμός χώρας. Αριθμός ήδη υπαρχόντων αλλοδαπών. Οικονομική κατάσταση. Επιπτώσεις από τον πόλεμο. Ανθρωπιστική βοήθεια που έχει ήδη δοθεί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να δημιουργηθούν, το ανώτερο, έξι χώροι παραμονής προσφύγων στην Κεντρική Ελλάδα. Η κυβέρνηση αποκλείει οι χώροι αυτοί να βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές, προκειμένου να μη θιγούν οικονομικά.

Σημαντικό ρόλο στη μεταφορά των προσφύγων από τα Σκόπια αλλά και στην οργάνωση και διαχείριση των κέντρων παραμονής θα έχει η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, με μέλη των οποίων συναντήθηκαν χτες ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γ. Φλωρίδης,και ο γγ του υπουργείου Εξωτερικών, Στ. Περράκης.

Τη μεταφορά των προσφύγων από τα Σκόπια στην Ελλάδα έχει αναλάβει συγκεκριμένα ένας διεθνής οργανισμός που συνεργάζεται με τον ΟΗΕ, υπεύθυνος για τέτοια ζητήματα. Θα παραλαμβάνονται από τα σύνορα και από εκεί θα μεταφέρονται στα κέντρα παραμονής, συνοδεία αστυνομίας, κατ' αρχήν για έξι μήνες. Στα κέντρα αυτά, που αναμένεται να έχουν διαμορφωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, θα παρέχεται υγειονομική περίθαλψη, σίτιση και ρουχισμός. Δυνάμεις του υπουργείου Δημόσιας Τάξης θα τους καταγράφουν σε ειδικό έντυπο, καθώς πολλοί πρόσφυγες έχουν χάσει τα χαρτιά τους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, για την καταγραφή των προσφύγων, θα χρησιμοποιηθεί σύστημα που έχει επεξεργαστεί ο ΟΗΕ. Ο ίδιος Οργανισμός θα αναλάβει ένα μέρος του οικονομικού κόστους της μεταφοράς. Η δε επιλογή των προσφύγων που θα μεταφερθούν θα γίνει από τον ΟΗΕ, σε συνεργασία με τις προξενικές αρχές και τη μη κυβερνητική Οργάνωση "Ευρωπαϊκή Προοπτική".

Τέλος, ο χρόνος μεταφοράς των... προνομιούχων προσφύγων στη χώρα μας - σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών - θα εξαρτηθεί από το πότε θα είναι έτοιμος ο ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ