Τετάρτη 7 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κινήσεις χειραγώγησης της ενημέρωσης

Ανησυχίες ΗΠΑ και κυβέρνησης για την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού στους Γιουγκοσλάβους και για το αντιπολεμικό κίνημα. Με πιέσεις στα ΜΜΕ μεθοδεύεται αναστροφή του κλίματος

Με κινήσεις παρασκηνίου και, κυρίως, με την κινητοποίηση κρατικών και άλλων μηχανισμών, τις τελευταίες μέρες μπροστά στην άσχημη τροπή που παίρνουν τα πράγματα με την επίθεση στη Γιουγκοσλαβία, η κυβέρνηση Σημίτη μεθοδεύει τη χειραγώγηση της ενημέρωσης για τη ΝΑΤΟική επέμβαση σε μια απέλπιδα προσπάθεια να υποτάξει το ρωμαλέο αντιπολεμικό - αντινατοϊκό - αντιαμερικανικό κίνημα και να περιορίσει την έκφραση και εκδήλωση αλληλεγγύης στο γιουγκοσλαβικό λαό.

Ειδικότερα, η έκταση και η ένταση των λαϊκών κινητοποιήσεων κατά της επίθεσης στη Γιουγκοσλαβία, έχει ανησυχήσει τους Αμερικανούς και ΝΑΤΟικούς εταίρους της ΕΕ και την ίδια την κυβέρνηση που μεθοδεύει τρόπους για να επιβάλει τον περιορισμό των αντιδράσεων. Στην κατεύθυνση αυτή ιδιαίτερη σημασία δίνεται στη χειραγώγηση των μέσων μαζικής ενημέρωσης αφού, όπως εκτιμούν, συμβάλλουν ουσιαστικά στην αποκάλυψη των αιτίων και των υπευθύνων, πράγμα που ενισχύει τις αντιδράσεις του λαού στην επέμβαση και κατά των ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ. Ετσι, επιχειρείται με διάφορους τρόπους να περιοριστεί η ουσιαστική ενημέρωση με "υποδείξεις" να μη γίνεται "μονόπλευρη ενημέρωση για τις ευθύνες των ΝΑΤΟικών αλλά να προβάλλονται και οι ευθύνες του Μιλόσεβιτς", στη βάση της κυβερνητικής γραμμής δηλαδή. Ακόμα επιχειρείται να περάσει στο λαό πως, τάχα, η κυβέρνηση δεν μπορεί να εμποδίσει τον πόλεμο αφού είναι μέλος του ΝΑΤΟ και δεν μπορεί να αντιταχθεί, όπως προβάλλεται, γιατί κινδυνεύει να βρεθεί... στο περιθώριο! Μ' αυτό τον τρόπο, οι κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν πως, όχι μόνον θα καμφθούν οι αντιπολεμικές αντιδράσεις του ελληνικού λαού, αλλά και θα υποβαθμιστούν οι κυβερνητικές ευθύνες για τη συνέργεια και συμμετοχή της χώρας μας στην επίθεση κατά του γιουγκοσλαβικού λαού. Πολύ περισσότερο που τα πράγματα φαίνεται να οξύνονται και να ετοιμάζεται χερσαία επέμβαση που θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη, πιο ανοιχτή συμμετοχή της κυβέρνησης στη ΝΑΤΟική επέμβαση, γεγονός που θα δυσκόλευε περισσότερο την υποτακτική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Η κατακραυγή του ελληνικού λαού κατά της ΝΑΤΟικής επίθεσης, κατά πληροφορίες, έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα τον αμερικανονατοϊκό παράγοντα που, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, με συγκεκριμένο τρόπο έχει εκφράσει τη δυσφορία του για τη φιλοσερβική στάση του ελληνικού λαού. Ετσι, πιέζει την ελληνική κυβέρνηση να πάρει συγκεκριμένα μέτρα για τη μεταστροφή της κοινής γνώμης και τον περιορισμό των αντιδράσεων. Στην κατεύθυνση αυτή, λοιπόν, κυβερνητικά επιτελεία με μια συστηματική παρέμβαση στο χώρο των ΜΜΕ - προχτές και χτες υπήρξαν συναντήσεις κυβερνητικών παραγόντων με εκπροσώπους των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και των εφημερίδων - προσπαθούν να περάσουν τις θέσεις τους, ενημερώνοντας σχετικά. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν χτες στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", το ζήτημα που έχει προκύψει, εκτός των άλλων, φαίνεται να απασχολεί και ορισμένες υπηρεσίες όπως... η ΕΥΠ!

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο νέος διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών που, φέρεται να έγινε δέκτης πολλών παραπόνων από την αμερικάνικη πλευρά και σε σύσκεψη με στελέχη της υπηρεσίας που οργάνωσε την περασμένη βδομάδα, μεταξύ των άλλων εξετάστηκανσυγκεκριμένοι δημοσιογράφοι και συγκεκριμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τη... φιλοσερβική στάση τους αλλά και τα αντιαμερικανικά δημοσιεύματα και ρεπορτάζ τους. Μάλιστα, στη σύσκεψη, φέρεται να επισημάνθηκαν συγκεκριμένες εφημερίδες, για δημοσιεύματά τους που αποκαλύπτουν πλευρές της συνέργειας και συνενοχής της κυβέρνησης στην επίθεση. Ανάμεσα στα άλλα, αναφορά έγινε και για το "Ριζοσπάστη", αλλά και για "Ελ. Τύπο" και "Βραδυνή". Ισως δεν είναι χωρίς νόημα ότι τις τελευταίες μέρες επανέρχονται στο προσκήνιο περιπτώσεις κυβερνητικών διώξεων κατά εφημερίδων όπως π. χ. εναντίον του "Ελ. Τύπου" που κατηγορείται για... κατασκοπία επειδή δημοσίευσε πριν δύο χρόνια απόρρητα ντοκουμέντα του ΥΠΕΞ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ