Τετάρτη 7 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ακρως επικίνδυνη η κυβέρνηση για τη χώρα μας και την ειρήνη

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μετά τη χτεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη,μετά από πρόσκλησή του, συναντήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.Αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ προέβη σε δήλωση προς τους δημοσιογράφους, όπου, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι "είναι άμεσο και επιτακτικό καθήκον ο ελληνικός λαός και η νεολαία να ματαιώσουν την έξοδο ελληνικού στρατιωτικού σώματος στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ, όπως έκανε ο αδούλωτος λαός μας τα χρόνια της κατοχής".

Σημείωσε πως "η ελληνική κυβέρνηση αποδεικνύεται άκρως επικίνδυνη για τη χώρα μας και την ειρήνη στα Βαλκάνια, γιατί δίνει χέρι βοήθειας στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών εναντίον ενός κυρίαρχου κράτους".

Παρατήρησε πως "ο ελληνικός λαός πρέπει να ξέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε και έχει περιθώρια να αλλάξει στάση και να αντισταθεί, να απεγκλωβιστεί από τη συμμόρφωση στο ΝΑΤΟ, αλλά δε θέλει, γιατί στηρίζει τα συμφέροντα των πλουτοκρατών, που πλουτίζουν από τον πόλεμο και τη διανομή των αγορών".

Υπογράμμισε πως "σήμερα δε φθάνει να φωνάζουμε να σταματήσει ο πόλεμος σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας, δε φθάνει να φωνάζουμε κάτω το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Πρέπει να προφυλάξουμε και να προφυλαχτούμε από τα περίφημα "ειρηνευτικά σχέδια" που ψήνονται στους φούρνους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και βρίσκονται σήμερα στα χέρια των υποκριτικών και συμβιβαστικών ειρηνόφιλων δυνάμεων της Ευρώπης". (Ολόκληρη η δήλωση της Αλέκας Παπαρήγα δημοσιεύεται σήμερα στη 1η σελίδα του "Ρ").

Χωρία όρια η αλληλεγγύη μας

Στη συνέχεια η Αλ. Παπαρήγα απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Σε ερώτηση για τις διάφορες πρωτοβουλίες που ακούγονται και για το αν το ΚΚΕ έχει σκοπό να πάρει κάποια πρωτοβουλία για το σταμάτημα του πολέμου, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:

"Νομίζω πως είναι κατ' αρχήν φανερός ο ρόλος του ΚΚΕ στην ανάπτυξη ενός μεγάλου λαϊκού κινήματος εδώ στη χώρα μας. Εχουμε διαδραματίσει και εμείς το δικό μας ρόλο, δε λέω τον αποκλειστικό, αλλά έχουμε διαδραματίσει και εμείς ρόλο.

Νομίζουμε κατ' αρχήν ότι οι πρωτοβουλίες ειρήνευσης συνδέονται σήμερα με τα λαϊκά κινήματα. Από κει και πέρα, βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τα Κομμουνιστικά Κόμματα των Βαλκανίων, των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ και αν θέλετε όλου του κόσμου, μελετάμε πρωτοβουλίες, γνωρίζοντας όμως ταυτόχρονα τα όρια και τις αρμοδιότητές μας.

Εχουμε δεχτεί πρόταση να επισκεφθούμε στο Βελιγράδι την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ολα αυτά θα τα αξιοποιήσουμε, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι εμείς προσφέρουμε χωρίς όρια την αλληλεγγύη μας στον γιουγκοσλαβικό λαό, και στους Σέρβους και στους Αλβανούς. Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να δεχτούμε να παίξουμε το ρόλο του συμβουλάτορα της ηγεσίας της Γιουγκοσλαβίας ή μοχλού πίεσης να δεχτεί όλα αυτά τα ψευτοσχέδια ειρήνευσης που καλλιεργούνται μέσα στους κόλπους της σοσιαλδημοκρατίας ή σ' αυτούς που έχουν στενή σχέση με τη σοσιαλδημοκρατία".

Οι βομβαρδισμοί δημιουργούν τους πρόσφυγες

Απαντώντας σε ερώτηση αν συμφωνεί με την άποψη που διατυπώνει η κυβέρνηση ότι "διεξάγονται εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στο Κοσσυφοπέδιο", η Αλ. Παπαρήγα παρατήρησε:

"Οχι δε συμφωνούμε. Πρόκειται για μια θέση, η οποία πλήττει αυτή τη στιγμή τα συμφέροντα του γιουγκοσλαβικού λαού και κατ' επέκταση όλων των λαών των Βαλκανίων. Οι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες δημιουργήθηκαν από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, καθαρά πράγματα. Και ακριβώς πολύ φοβόμαστε ότι το προσφυγικό χρησιμοποιείται για να ενταθεί η πίεση στην ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας. Και πρέπει να σας πω ότι υπάρχουν στοιχεία και έχουν επισήμως ανακοινωθεί πως η ηγεσία του δήθεν απελευθερωτικού στρατού των Κοσσοβάρων, οι μισθοφόροι προσπαθούν να προσελκύσουν με χρήματα νέους μισθοφόρους από τις σκηνές των προσφύγων. Και πολύ φοβόμαστε ότι αυτή η δύναμη των 6.000 που θα πάει στην Αλβανία (δεν ξέρω αν θα μείνει στους 6.000) θα είναι μια δύναμη, η οποία θα συμπληρώσει τα κενά του μισθοφορικού στρατού των Κοσσοβάρων και θα ασκήσει μια πολιτική συμπλήρωσης και διεύρυνσης των γραμμών του. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι οι μισθοφόροι Κοσσοβάροι (δε μιλάμε για τους κατοίκους του Κόσσοβου) είναι ο συμπληρωματικός στρατός του ΝΑΤΟ. Επομένως η ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας είναι υποχρεωμένη στο εσωτερικό της χώρας να αντιμετωπίσει και αυτούς τους μισθοφόρους από τη στιγμή που άρχισε ο πόλεμος. Πριν εξαπολυθεί ο πόλεμος, δεν υπήρχε εκκαθαριστική προσπάθεια. Ούτε και τώρα. Αμυνα γίνεται απέναντι στους συμμάχους των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων. Ακουσα μάλιστα ότι ο Μιλόσεβιτς ανήγγειλε προσωρινή εκεχειρία και το ΝΑΤΟ είπε ότι δεν τη δέχεται. Δηλαδή εάν στην Ελλάδα έμπαινε ένας μισθοφορικός στρατός, εμείς θα τον αφήναμε να δράσει και θα του δίναμε και αυτονομία; Και εν πάση περιπτώσει το ΝΑΤΟ και η ΕΕ προκειμένου να δικαιολογήσουν τον πόλεμο προσπαθούν να μετακυλήσουν τις ευθύνες και στην ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας.

Εμείς ποια θέση έχουμε; Δεν ξέρουμε αν όλα τα πράγματα γίνονται θαυμάσια στο εσωτερικό της Γιουγκοσλαβίας και δεν είμαστε απολογητές κανενός. Αλλά δεν επρόκειτο να φθάσουμε εδώ που φθάσαμε, αν δεν υπήρχε η εξωτερική επέμβαση και η δημιουργία του μισθοφορικού στρατού των Κοσσοβάρων. Αλβανοί και Σέρβοι μπορούν να τα βρουν. Αλίμονο όπου υπάρχουν μειονότητες να γίνονται και βομβαρδισμοί. Αλίμονο! Από κει και πέρα, ας παλέψει ο γιουγκοσλαβικός λαός με τον τρόπο που καταλαβαίνει για να αντιμετωπίσει τα εσωτερικά του προβλήματα. Αυτή είναι η θέση μας και είμαστε καθαροί. Και δε δεχόμαστε κανένας να έχει με το ένα χέρι κλάδο ελαίας και με το άλλο να λέει στην ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας να φύγει ο στρατός της Γιουγκοσλαβίας από ένα τμήμα. Είναι σαν να πούμε να φύγει ο ελληνικός στρατός από την Κρήτη και να αφήσουμε τους Αμερικάνους στη Σούδα. Δεν τα δεχόμαστε αυτά".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ