Τετάρτη 7 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΕΡΣΑΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Θα περάσουν από τη Θεσσαλονίκη

H κλιμάκωση των ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας μέχρι την εμπλοκή χερσαίων δυνάμεων στο Κόσσοβο, αποτελεί πια πιθανότατο ενδεχόμενο και δημιουργεί πανικό και τεράστιο πολιτικό πρόβλημα στην ελληνική κυβέρνηση.

Αν οι εξελίξεις οδηγήσουν στη χερσαία εμπλοκή, τότε, όπως σημειώνουν διπλωματικές και κυβερνητικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση θα "τιμήσει" τις συμβατικές της υποχρεώσεις στο ΝΑΤΟ και θα παραχωρήσει τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και του Βόλου, καθώς και αεροδρόμια στη Βόρεια Ελλάδα για τη διέλευση των στρατιωτικών δυνάμεων και του πολεμικού υλικού που απαιτείται για τις επιχειρήσεις. Η Θεσσαλονίκη, όπως υπογραμμίζουν Ελληνες διπλωμάτες, αποτελεί τον μόνο "αξιόπιστο δρόμο" για τη διέλευση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων προς το Κοσσυφοπέδιο.

Το "πρόβλημα", λοιπόν, της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι "ηθικό". Είναι πολιτικό, καθώς θεωρεί ότι είναι αναγκασμένη να συμμορφωθεί με μια απαίτηση του ΝΑΤΟ η οποία της δημιουργεί σοβαρά εσωτερικά προβλήματα λίγο πριν τις ευρωεκλογές.

Εκεί ακριβώς σταματούν τα περιθώρια "ανάλυσης" της Αθήνας. Από το σημείο αυτό και έπειτα υπάρχουν τα "σενάρια", τα πιθανά ενδεχόμενα, με βάση τα οποία η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να προσεγγίσει τα γεγονότα.

Το απευκταίο σενάριο της εμπλοκής του ΝΑΤΟ, όπως σημειώνουν παράγοντες της κυβέρνησης, βρίσκεται στο "τραπέζι", και όπως φαίνεται η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι εξελίξεις οδηγούνται σε αυτό ακριβώς το σημείο.

Από την άλλη πλευρά, μεταξύ διπλωματικών κύκλων, προβάλλεται η "αισιόδοξη" εκτίμηση ότι τις προσεχείς μέρες θα ανοίξει ο δρόμος της διπλωματίας.

Οι επόμενες μέρες, όπως λένε Ελληνες διπλωμάτες, θα σηματοδοτήσουν τις εξελίξεις. Η "κρίσιμη" μέρα θα είναι η προσεχής Δευτέρα, καθώς θα συγκληθεί εκτάκτως Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ. Στη συνάντηση αυτή, προφανώς θα δοθεί απάντηση για τις "βαθύτερες σκέψεις" της αμερικανικής διπλωματίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ