Τετάρτη 7 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Καμία ουσιαστική διαφωνία

Απογοητευμένος από την επιμονή του πρωθυπουργού να αρνείται τη σύσταση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, το οποίο, όπως είπε, θα βοηθούσε στη χάραξη "εθνικής συνεννόησης και στρατηγικής", εμφανίστηκε ο Κ. Καραμανλής μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κ. Σημίτη. Παράλληλα, ο Κ. Καραμανλής απέφυγε οποιαδήποτε κριτική για τη μέχρι τώρα πολιτική της κυβέρνησης, στην οποία άλλωστε έχει εκφράσει μέχρι τώρα τη συμφωνία και υποστήριξή του.

Ετσι, περιορίστηκε σε ορισμένες διαδικαστικού χαρακτήρα επισημάνσεις και αιχμές. Αναφερόμενος στο "είδος" της ενημέρωσης, είπε ότι "η χρησιμότητα τέτοιων συναντήσεων δεν εξαντλείται όταν λέγονται τα αυτονόητα, όταν είναι εκ των υστέρων". Γι' αυτό, πρόσθεσε, επανέλαβα στον πρωθυπουργό ότι είναι ανάγκη να αναθεωρήσει την άποψή του για τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ώστε "να αποφεύγονται και λάθη και εθνική στρατηγική και εθνική συνεννόηση θα επιτυγχάναμε". Δυστυχώς, είπε, επιμένει στην άρνησή του και έχει ευθύνη γι' αυτό.

Σε ό,τι αφορά τις θέσεις που εξέφρασε στον Κ. Σημίτη, είπε ότι τάσσεται υπέρ της ανάγκης "να καταπαύσουν όλες (!) οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και να αναζητηθεί άμεσα πολιτική λύση", η οποία θα βασίζεται στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στο απαραβίαστο των συνόρων. Απαντώντας στον Κ. Σημίτη, ο οποίος στο μήνυμά του είχε επικρίνει την ηγεσία της ΝΔ που ζητά "πρωτοβουλίες", επέμενε ότι "είναι ανάγκη εμείς να αναδειχτούμε σε πρωταθλητές του απαραβίαστου των συνόρων" και σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει "εμείς να έχουμε λόγο και να έχουμε και πρωτοβουλίες".

Ο Κ. Μητσοτάκης

"Εχω την αίσθηση πως έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες εκατέρωθεν και για να αναζητηθεί μια πολιτική λύση, στην οποία η Ελλάδα μπορεί σημαντικά να βοηθήσει", δήλωσε από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση. Αναφερόμενος στο θέμα των προσφύγων είπε ότι "η καλύτερη προστασία των προσφύγων είναι μια λύση που θα στηρίζεται στο σεβασμό των συνόρων, την οποία οι πάντες δέχονται σήμερα και η οποία θα επιτρέψει να ζήσουν αρμονικά οι δύο εθνότητες".

Υπέρ μιας στρατιωτικής εισβολής στο Κοσσυφοπέδιο αλλά υπό τη σημαία του ΟΑΣΕ τάχθηκε ο Γ. Ράλλης, ο οποίος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι "η αρχική, μεγάλη και κύρια ευθύνη ανήκει στον Μιλόσεβιτς, ο οποίος είχε βαλθεί να ξεκληρίσει την αλβανική μειονότητα"!

  • Την πλήρη συμφωνία της με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση εξέφρασε η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία μιλώντας (στο "Φλας") διαφοροποιήθηκε από την "πρόταση" του Κ. Καραμανλή για "πρωτοβουλίες" από τη χώρα μας. "Νομίζω ότι αυτοί που μιλάνε για πρωτοβουλίες, κακώς μιλάνε, θα πρέπει να περιμένουμε λιγάκι", δήλωσε.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ