Παρασκευή 24 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΡΙΣ - ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ
Ικανοποιημένοι οι Αμερικανοί

Την ικανοποίησή του εξέφρασε, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τ. Ρις, για τη συμβολή της Ελλάδας στην προώθηση της πολιτικής των ΗΠΑ, κατά τη συνάντηση που είχε χθες με τον υπουργό Αμυνας Β. Μεϊμαράκη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε, η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των εθιμοτυπικών επαφών του υπουργού Αμυνας με πρέσβεις ξένων χωρών. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, «εξετάστηκαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος και επιβεβαιώθηκε η πολύ καλή συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ στον αμυντικό τομέα».

Ο Αμερικανός πρέσβης, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες από το υπουργείο Αμυνας, έκανε αναφορά στη βελτίωση, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, των αμερικανοελληνικών σχέσεων στα θέματα στρατηγικής και ασφάλειας και χαρακτήρισε την Ελλάδα ως «χώρα κλειδί» στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Εγινε ειδική αναφορά στα θέματα ΝΑΤΟ και Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας, όπου ο Τ. Ρις σημείωσε ότι θα έρχονται σε αντιπαράθεση, αρκεί να μη θίγεται η ευρωατλαντική συνεργασία και το ΝΑΤΟ να παίζει κεντρικό ρόλο. Βέβαια, ο Αμερικανός πρέσβης έθιξε και πιο συγκεκριμένα τα ζητήματα της ελληνικής συμβολής στον «αντιτρομοκρατικό πόλεμο» και, στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη λειτουργία στη Σούδα του κέντρου ναυτικής αποτροπής, αλλά και για την ελληνική συμμετοχή με μια φρεγάτα στην αντίστοιχη ΝΑΤΟική επιχείρηση που διεξάγεται στη Μεσόγειο.

Ξεχωριστό κεφάλαιο της συζήτησης φαίνεται πως αποτέλεσε το ζήτημα των εξοπλισμών, εδώ, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, ο Τ. Ρις έδειξε κατανόηση στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην προχωρήσει στην αγορά των επιπλέον 10 μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16, μετά την αρχική παραγγελία από τις ΗΠΑ των 30 αεροσκαφών του ίδιου τύπου. Ταυτόχρονα, επισήμανε το ενδιαφέρον των αμερικανικών πολεμικών βιομηχανιών για τις επόμενες παραγγελίες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς το επόμενο διάστημα πρόκειται να καταρτιστεί το δεκαετές (2006-2015) εξοπλιστικό πρόγραμμα, ύψους τουλάχιστον 23 δισεκατομμυρίων ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ