Παρασκευή 24 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ
Στην υπηρεσία της ιμπεριαλιστικής πολιτικής της ΕΕ στην Αφρική

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη στη συζήτηση σε σχετικό ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο

Από άσκηση ευρωστρατού στη Γερμανία

Associated Press

Από άσκηση ευρωστρατού στη Γερμανία
Την αποστολή ευρωστρατού στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, με αφορμή σχετικό ψήφισμα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, καταγγέλλοντας τον επιθετικό χαρακτήρα του, καθώς επίσης και την πρώτη εφαρμογή της αντιδραστικής αναθεώρησης του ΟΗΕ. Σημείωσε ότι στο όνομα της προστασίας της ειρήνης επιχειρείται η νομιμοποίηση των επεμβάσεων με την κάλυψη του ΟΗΕ και αιτιολογώντας την καταψήφιση του ΚΚΕ είπε:

«Η απόφαση της ΕΕ για αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων του ευρωστρατού στη ΛΔ του Κονγκό σχετίζεται με τον ανταγωνισμό των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τον έλεγχο των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών του Κονγκό και της ευρύτερης περιοχής της Αφρικής, η οποία έχει πληρώσει με εκατομμύρια νεκρούς αυτή την πολιτική.

Ο μανδύας της διασφάλισης της ειρήνης και της εκλογικής διαδικασίας χρησιμοποιείται από την ΕΕ για να καλύψει τους πραγματικούς στόχους και να δημιουργήσει δεδομένα και τετελεσμένα για μελλοντικές επεμβάσεις.

Αλλωστε αυτή η αποστολή του ευρωστρατού αποτελεί την πρώτη εφαρμογή της αντιδραστικής αναθεώρησης του ΟΗΕ, η οποία προβλέπει την ένταξη περιφερειακών οργανισμών (ΝΑΤΟ, ευρωστρατός) στους μηχανισμούς του ΟΗΕ, ώστε να "νομιμοποιούνται" οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι στο ψήφισμα γίνεται αναφορά στην ανάγκη ανοικοδόμησης της ΛΔ του Κονγκό σύμφωνα με το πρότυπο του Ιράκ που προβλέπεται από τη διακήρυξη του ΟΗΕ για τα 60 χρόνια.

Η δεύτερη οργανωμένη στρατιωτική αποστολή του ευρωστρατού μετά τη Βοσνία αποδεικνύει και τον επιθετικό, επεμβατικό χαρακτήρα του.

Οι λαοί του Κονγκό και της Αφρικής δε χρειάζονται "διεθνείς προστάτες" οι οποίοι άλλωστε είναι υπεύθυνοι για τους πολέμους και την απελπιστική κατάσταση που βιώνουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ