Παρασκευή 24 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα η ενέργεια

Παρέμβαση της ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

«Ο ενεργειακός εφοδιασμός και η αξιοποίηση κάθε πηγής ενέργειας, είναι πολιτική επιλογή που πρέπει να στοχεύει στη συνδυασμένη αντιμετώπιση του συνόλου των λαϊκών αναγκών», σημείωσε η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, στην παρέμβασή της για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε ειδικότερα στη «μείωση της ενεργειακής εξάρτησης, της εξοικονόμησης ενέργειας, της διαφύλαξης της ασφάλειας των κατοίκων, της προστασίας του περιβάλλοντος, της κατοχύρωσης του ενεργειακού προϊόντος ως κοινωνικού αγαθού και όχι εμπορεύματος».

Συγκεκριμένα, στην παρέμβασή της κατήγγειλε την υποκριτική επίκληση της προστασίας του περιβάλλοντος από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις της, ακόμη και αυτές που εμφανίζονται με «εθνικό προστατευτισμό», ενώ στην πραγματικότητα μέσα από τέτοιους ισχυρισμούς, «προωθούν την πολιτική της απελευθέρωσης του στρατηγικού τομέα της ενέργειας, θυσιάζοντας την ικανοποίηση των προαναφερόμενων αναγκών των εργαζομένων στο βωμό της κερδοφορίας του ιδιώτη επενδυτή. Η απελευθέρωση, τόνισε χαρακτηριστικά η Δ. Μανωλάκου, φέρνει κέρδη στον ιδιώτη από την αύξηση της τιμής στον καταναλωτή».

Σχετικά με την Πράσινη Βίβλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ενέργεια, η Δ. Μανωλάκου, σημείωσε ότι «κινείται μέσα στο πλαίσιο της ανταγωνιστικότητας και της αντιλαϊκής στρατηγικής της Λισαβόνας, αξιοποιώντας ακόμη και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε όχημα για την είσοδο του ιδιωτικού κεφαλαίου στον ενεργειακό τομέα».

Καταλήγοντας η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, τόνισε ότι διέξοδος για το ενεργειακό πρόβλημα δεν είναι η απελευθέρωση των ενεργειακών αγορών που θα αποφέρει οφέλη μόνο για το μεγάλο κεφάλαιο, αλλά «ένας ενιαίος αποκλειστικός φορέας ενέργειας που θα αποτελεί λαϊκή περιουσία και θα λειτουργεί στο πλαίσιο μιας οικονομίας με κοινωνικοποιημένα τα βασικά μέσα παραγωγής. Ο φορέας αυτός απαλλαγμένος από τους νόμους του καπιταλιστικού κέρδους θα αντιμετωπίζει τα κρίσιμα θέματα και θα διασφαλίζει ότι η ενέργεια δε θα είναι εμπόρευμα, αλλά κοινωνικό αγαθό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ