Παρασκευή 24 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανισότιμη σχέση

Πιο σφιχτά στο αμερικανικό άρμα, μετά την επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη στις ΗΠΑ

Αμοιβαίες υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις περί ενίσχυσης της «ελληνοαμερικανικής στρατηγικής σχέσης» δόθηκαν χτες στην Ουάσιγκτον, στις επαφές της Ντόρας Μπακογιάννη με την Αμερικανίδα ομόλογό της και άλλα στελέχη της αμερικανικής διοίκησης.

Ωστόσο, πέραν των δημόσιων διακηρύξεων, η «υλοποίηση» στην πράξη αυτού που έχει ονομαστεί «νέα ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση», συνεπάγεται κάποιες δεσμεύσεις από την πλευρά της Αθήνας, οι οποίες ενδεχομένως διατυπώθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες των συναντήσεων από την Ελληνίδα υπουργό και θα αρχίσουν να διαφαίνονται με το πέρασμα του χρόνου.

Δε θα πρέπει να λησμονηθεί ότι η εσπευσμένη «κλήση» της Ντόρας Μπακογιάννη για να συναντηθεί με την Κοντολίζα Ράις ήρθε την περασμένη βδομάδα, μία μόλις μέρα μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην προχωρήσει στην αγορά των 10 επιπλέον αμερικανικής κατασκευής πολεμικών αεροσκαφών F-16. Διπλωμάτες που γνωρίζουν την αμερικανική «λογική» θεωρούν ότι το ισχυρότερο μήνυμα που επιδόθηκε στην Ντόρα Μπακογιάννη είναι πως η Ουάσιγκτον θα θεωρήσει ότι ένας ενδεχόμενος αποκλεισμός της αμερικανικής βιομηχανίας από την προμήθεια των αεροσκαφών τέταρτης γενιάς, που έτσι κι αλλιώς θα αγοράσει η Ελλάδα, δε θα συνάδει με αυτό που έχει οριστεί «νέα ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση».

Αξιοσημείωτη, σε σχέση με τον τρόπο που η αμερικανική διοίκηση περιγράφει το πλαίσιο των επαφών της Ντόρας Μπακογιάννη, είναι η δήλωση του βοηθού υπουργού Εξωτερικών, Ντάνιελ Φριντ, ο οποίος υπογράμμισε ότι «για το θέμα των υποκλοπών δε γίνονται δηλώσεις».

Το θέμα των υποκλοπών και η «ατμόσφαιρα ανάμειξης των Aμερικανών», την οποία άφησε να δημιουργηθεί η ελληνική κυβέρνηση, έχoυν ενοχλήσει την Ουάσιγκτον. Καθώς, λοιπόν, γι' αυτό το θέμα δε γίνονται δηλώσεις, θα πρέπει να περιμένουμε για να διαπιστώσουμε αν η Κοντολίζα Ράις ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να διαλύσει τα σύννεφα που η ίδια βοήθησε να μαζευτούν πάνω από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα...

Αξιοσημείωτη είναι μια ακόμη τοποθέτηση του Αμερικανού βοηθού υπουργού Εξωτερικών, η οποία περιγράφει τις ανέξοδες αμερικανικές υποσχέσεις. Ο Φριντ χαρακτήρισε εξαιρετικές τις σημερινές ελληνοαμερικανικές σχέσεις και, με δεδομένο ότι το Κυπριακό είναι το πρώτο θέμα των διαβουλεύσεων της Ελληνίδας υπουργού, τόνισε ότι η Ουάσιγκτον δε θα αναγνωρίσει ποτέ δύο κράτη στην Κύπρο.

Κατά τον Φριντ, η αμερικανική πολιτική είναι εναντίον της διχοτόμησης του νησιού αλλά και υπέρ της συνεργασίας με τα Κατεχόμενα επειδή, όπως είπε, οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν επανένωση και λύση του Κυπριακού. Βέβαια, την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον προχωρά σταδιακά στις απευθείας εμπορικές συναλλαγές με τα Κατεχόμενα, συμβάλλοντας έμπρακτα στην αναγνώριση του ψευδοκράτους...

Η ΠΓΔΜ

Το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ βρέθηκε και αυτό στην ατζέντα των συνομιλιών που είχε η Ντόρα Μπακογιάννη με την Κοντολίζα Ράις και άλλους παράγοντες της αμερικανικής διοίκησης. Οι Αμερικανοί δεν είχαν κανένα πρόβλημα να καλέσουν τα Σκόπια να συμφωνήσουν με την Ελλάδα για το όνομα, εάν θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Το αμερικανικό ευχολόγιο περί των Σκοπίων, όπως σημειώνουν Ελληνες διπλωμάτες, απλώς αποτελεί επανάληψη της θέσης της Ουάσιγκτον για τη λύση της «διπλής ονομασίας»...

Η υπουργός θα συναντηθεί αύριο, Σάββατο, στη Νέα Υόρκη, με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ για το όνομα της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, γεγονός που οδηγεί στην εκτίμηση ότι τις εκλογές στη γειτονική χώρα θα ακολουθήσει μια ακόμη πρόταση των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της ονομασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ