Τετάρτη 28 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Αμυνας με ίσκιο του τον... Μίλερ

Συνάντηση του Ελληνα υπουργού Αμυνας με τον Αμερικανό πρέσβη

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου συναντήθηκε χτες με τον Αμερικανό πρέσβη Τόμας Μίλερ. Οπως δήλωσε ο Ελληνας υπουργός, η συνάντηση έγινε «στο πλαίσιο της άσκησης από την Ελλάδα της Προεδρίας στα θέματα Ευρωπαϊκής Αμυνας. Κεντρικό θέμα των συζητήσεων ήταν η ενημέρωση της αμερικανικής πλευράς και το πρόγραμμα της Ελλάδας στο θέμα της Ευρωπαϊκής Αμυνας».

Αναφερόμενος στη συγκρότηση και λειτουργία της Ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης μέσα στο 2002, τόνισε πως «είναι ο στόχος ο πολιτικός που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση με αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων. Για το λόγο αυτό θα προσπαθήσουμε να καλυφθούν τα κενά που σήμερα υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης, ώστε να είναι απόλυτα λειτουργική και να μπορέσει να αναλαμβάνει επιχειρήσεις στο τέλος αυτού του χρόνου. Είναι μείζων στόχος της Ελληνικής Προεδρίας. Και θα είναι και ένα από τα αντικείμενα στην Ατυπη Σύνοδο των Ευρωπαίων Υπουργών Αμυνας, στην Κρήτη, στο Ρέθυμνο, που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο». Γίνεται φανερό από την παραπάνω αναφορά του Ελληνα υπουργού Αμυνας πως Ευρωπαϊκή Ενωση και ΗΠΑ επιθυμούν σφόδρα - ενόψει πιθανών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή - να είναι έτοιμος επιχειρησιακά αυτός ο επιθετικός βραχίονας των Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών που τον ονομάζουν «Ευρωπαϊκή Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης» και η ελληνική κυβέρνηση καλείται - και ευχαρίστως αποδέχεται - να συμβάλει τα μέγιστα στην ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας.

Για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΝΑΤΟ - που εστιάζεται στο γνωστό πρόβλημα του Ευρωστρατού - σημείωσε πως «στη Σεβίλλη η Ελλάδα πέτυχε να γίνουν δεκτά από την Ευρωπαϊκή Ενωση ορισμένα κείμενα που καλύπτουν και το εθνικό συμφέρον της Ελλάδας, αλλά και γενικότερα καλύπτουν την ισορροπία των σχέσεων που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ σε θέματα αμυντικής πολιτικής. Τα κείμενα αυτά δεν προχώρησαν προς το παρόν. Εκτιμώ ότι θα συνεχιστεί μια προσπάθεια να καταλήξουμε, αλλά βεβαίως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το πρόβλημα της υφιστάμενης πολιτικής ρευστότητας στην Τουρκία ενόψει των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι ο κ. Σολάνα και οι άλλοι αρμόδιοι και στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ θα επιτύχουν στις διαβουλεύσεις τις οποίες διεξάγουν, αλλά ασφαλώς δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε την τελική έκβαση, και μάλιστα έγκαιρα μέσα στους επόμενους ένα με δύο μήνες, ακριβώς λόγω των αβεβαιοτήτων που περιβάλλουν τις τουρκικές εκλογές, όπως και κάθε εκλογές σε οποιαδήποτε χώρα. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα, από τη δική της πλευρά, ως προεδρεύουσα χώρα θα αναλάβει μία παράλληλη προσπάθεια, η οποία θα έχει τον εξής στόχο: Σε περίπτωση που δε βρεθεί μια γενική λύση κοινής αποδοχής για το θέμα το θεσμικό των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και με το ΝΑΤΟ, να εξευρεθεί από την Ελλάδα μια ad hoc ρύθμιση, η οποία θα επιτρέψει τη συγκρότηση και αποστολή μιας Ευρωπαϊκής Ειρηνευτικής Δύναμης στα Σκόπια, όταν λήξει η εντολή για την παρούσα δύναμη που υπάρχει εκεί, περί το τέλος του χρόνου». Εκείνο λοιπόν που διαφαίνεται από την ως άνω αναφορά του Γ. Παπαντωνίου είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται τη διαταγή των ιμπεριαλιστών «ευρωπαϊκός στρατός στα Σκόπια στο τέλος του χρόνου και τα σκυλιά δεμένα». Αποφασίζει μάλιστα να αφήσει για «λύση» στο απώτερο μέλλον τις διαφορές που έχει με την Τουρκία για τη συγκρότηση και τη συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων δράσης του Ευρωστρατού και η ίδια η ελληνική κυβέρνηση να βρει τρόπο ώστε να δράσει ο Ευρωστρατός χωρίς να λυθούν όλα αυτά τα ζητήματα, που σημειωτέον μόνον η ίδια η ελληνική κυβέρνηση, από όλες τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα έχει εγείρει και για τα οποία οι κυβερνητικοί προπαγανδιστές δεν τσιγκουνεύτηκαν - μήνες τώρα - σε πατριωτικές κορόνες.

Οπως είπε επίσης ο Γ. Παπαντωνίου, «συμφωνήσαμε με τον κ. Μίλερ, ενόψει του γεγονότος ότι η Ελλάδα θα ασκεί την Προεδρία για 12 μήνες, να υπάρχει μια συστηματική επικοινωνία και συνεργασία με τις ΗΠΑ σε θέματα ασφάλειας που αφορούν τον αμυντικό τομέα». Απ' ό,τι γίνεται αντιληπτό, τίποτα δε θα γίνεται αν δεν το γνωρίζει - εγκρίνει η αμερικανική πλευρά.

Θέμα συζήτησης υπήρξε επίσης και το θέμα των εξοπλισμών. Οπως είπε ο Ελληνας υπουργός «είναι φυσικό, όσο εκτελούμε το εξοπλιστικό μας πρόγραμμα, οι μεγάλες διεθνείς δυνάμεις να ενδιαφέρονται για τα δικά τους προϊόντα. Δεν υπήρχε κάτι το ιδιαίτερο, απλώς ενημερώθηκε ο κ. Μίλερ για τα προσεχή θέματα για τα οποία θα αποφασίσει η Κυβέρνηση και θα έχουμε μια συνεχή επικοινωνία και με την αμερικανική πλευρά και με όλους τους άλλους ενδιαφερομένους σε ισότιμη βάση. Αλλά πρέπει να γνωρίζουν οι πάντες ότι η Ελλάδα λαμβάνει τις αποφάσεις της με βάσει το εθνικό συμφέρον και την ανταγωνιστικότητα και την ποιότητα των αμυντικών προϊόντων τα οποία προσφέρονται».

Ενημερώνεται λοιπόν η αμερικανική πλευρά «για τα προσεχή θέματα για τα οποία θα αποφασίσει η κυβέρνηση». Μπορεί έτσι να πάρει έγκαιρα τα μέτρα της να ασκήσει τις πιέσεις της με θεμιτά και αθέμιτα μέσα και να επηρεάσει τις αποφάσεις προς όφελός της. Αν μάλιστα ισχύει αυτό το «σε ισότιμη βάση με τους άλλους ενδιαφερόμενους», τότε έχουμε μια μοναδική ομολογία Ελληνα υπουργού που λέει απλά πως μόνη της η ελληνική κυβέρνηση θα δώσει τα όπλα που χρειάζονται όλοι οι ιμπεριαλιστές για να την πιέσουν στη συνέχεια μέχρι ασφυξίας. Και έτσι η Ελλάδα θα λαμβάνει τις αποφάσεις με βάση το εθνικό συμφέρον!!!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ