Τετάρτη 28 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Πάει Χαλκιδική;

Επικαλούμενη λόγους ασφαλείας η κυβέρνηση, μετά από απαίτηση του υπουργείου Εξωτερικών και τις επιφυλάξεις που έχουν εκφραστεί από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδη, μεταθέτει τελικά από τη Θεσσαλονίκη στη Χαλκιδική τον τόπο όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον Ιούνη του 2003.

Η κυβέρνηση υποχρεώθηκε για άλλη μια φορά να τα «μαζέψει». Οι επίσημοι λόγοι που προβάλλει ότι ο χώρος της ΔΕΘ δεν πληροί τους όρους ασφαλείας της Συνόδου, λόγω της άρνησης της συγκλήτου του ΑΠΘ να κλείσει τους χώρους του Πανεπιστημίου που γειτνιάζουν με τη ΔΕΘ στη διάρκεια της Συνόδου, δε φαίνεται να πείθουν, αν μάλιστα ληφθεί υπόψη η δήλωση του πρύτανη του ΑΠΘ ότι «ουδέποτε ετέθη γραπτό ερώτημα στο Πανεπιστήμιο σχετικά με τη λειτουργία του τις ημέρες κατά τις οποίες θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής και προφανώς το Πανεπιστήμιο ουδέποτε απάντησε σε αυτό το ερώτημα».

Οι ουσιαστικοί λόγοι αλλαγής του χώρου διεξαγωγής της Συνόδου πρέπει να αναζητηθούν στην έντονη ανησυχία της κυβέρνησης για τη δυναμική που έχει δημιουργήσει στην πόλη το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ενάντια στην παγκοσμιοποίηση και η προοπτική συγκέντρωσης μεγάλου πλήθους διαδηλωτών στην πόλη, που θα αποτελούσαν μεγάλο «αγκάθι» για την κυβέρνηση όχι τόσο για την ασφάλεια των συμμετεχόντων όσο για το δυσάρεστο γι' αυτούς κλίμα λαϊκής αντίστασης και εναντίωσης στα σχέδιά τους, που θα είχαν να αντιμετωπίσουν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Φρόντισαν, λοιπόν, εναγωνίως να εξασφαλίσουν καταλληλότερο μέρος που σ' αυτό θα είναι δύσκολη η πρόσβαση δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών. Ηδη κυβερνητικά κλιμάκια μηχανικών και ειδικών σε θέματα ασφαλείας ερευνούν προσεκτικά τρία μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα της Χαλκιδικής. Τα συγκροτήματα αυτά είναι τα «Πόρτο Καρράς», «Σάνη» και «Αθως - Παλλήνη». Είναι μάλλον βέβαιο ότι σε ένα από αυτά τα ξενοδοχεία θα πραγματοποιηθεί τελικά η πολυδιαφημισμένη Σύνοδος Κορυφής, μακριά, όπως νομίζουν οι άνθρωποι της κυβέρνησης, από τους ενοχλητικούς διαδηλωτές.

Από τα τρία ξενοδοχεία που εξετάζονται το «Πόρτο Καρράς» βρίσκεται στη Σιθωνία και τα άλλα δύο στην Κασσάνδρα. Πολλοί από τους ειδικούς σε θέματα ασφάλειας συγκλίνουν στη λύση Κασσάνδρας («Σάνη» ή «Αθως - Παλλήνη»), επειδή εκτιμούν ότι αν αποκλειστεί από μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις η γέφυρα της Ποτίδαιας θα είναι πολύ δύσκολο για τους διαδηλωτές να πλησιάσουν το χώρο διεξαγωγής της Συνόδου.

Η στάση όμως αυτή, που υποδηλώνει τον πανικό των κυβερνώντων μπροστά στην προοπτική να αντιμετωπίσουν τη δύναμη του κινήματος αντίστασης στη Θεσσαλονίκη και την αδυναμία τους να διασφαλίσουν συνθήκες ομαλής διεξαγωγής της συνόδου, αποτελεί την πρώτη μεγάλη ήττα τους. Το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, οι δυνάμεις της αντίστασης έχουν ήδη κερδίσει μια σημαντική μάχη, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση σε αναγκαστική αναδίπλωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ