Τετάρτη 28 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Αγωνιζόμαστε για νομαρχία λαϊκό μετερίζι

Συνέντευξη του Βασίλη Ασπρούλια, υποψήφιου νομάρχη με τη ΝΑΣ στην Αχαΐα, ενόψει των εκλογών της 13ης Οκτώβρη

Ο υποψήφιος νομάρχης της ΝΑΣ για το νομό Αχαΐας Βασίλης Ασπρούλιας
Ο υποψήφιος νομάρχης της ΝΑΣ για το νομό Αχαΐας Βασίλης Ασπρούλιας
Η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» αγωνίζεται μαζί με το λαό, για να οικοδομηθεί ένα ευρύτατο λαϊκό ρεύμα, που δε θα σταματήσει στις εκλογές, αλλά θα συνεχίσει και μετά από αυτές στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και θα αποτρέψει κάθε συμβολή στη διαχείρισή της, διεκδικώντας λύσεις προς όφελος του λαού και σε βάρος των μονοπωλίων. Αυτό είναι το πολιτικό μήνυμα που στέλνει μέσα από τη συνέντευξή του στο «Ρ», ο υποψήφιος Νομάρχης Αχαΐας, Βασίλης Ασπρούλιας. Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

--Ποια είναι η πολιτική σημασία των εκλογών του Οκτώβρη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;

--Οι εκλογές, στις 13 Οκτώβρη, για την εκλογή νέων αιρετών Αρχών στη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν τη δική τους ξεχωριστή πολιτική σημασία και τη δική τους ιδιαιτερότητα για τη συγκεκριμένη περίοδο. Ο λαός μας, γενικότερα, και ιδιαίτερα ο λαός της περιοχής μας είναι θύμα της πλέον σκληρής, ανάλγητης και απάνθρωπης αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόστηκε και εφαρμόζεται, εναντίον της οποίας πρέπει να εκφράσει την αντίθεσή του. Να δώσει ένα σκληρό μάθημα στους εφαρμοστές και τους εκφραστές της, διαφορετικά το αντίθετο αποτέλεσμα θα μετρήσει ως συναίνεση και υποταγή.

Γίνεται επιτακτικό το καθήκον μας να δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα στις εκλογές, που να εκφράζει την αντίθεση και διαμαρτυρία του λαού μας στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Αλλά και την απόφασή μας να διεκδικήσουμε φιλολαϊκά μέτρα.

-- Πώς κατά την άποψή σας θα δοθεί αυτό το μήνυμα;

-- Με την ενίσχυση της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας, έτσι ώστε ο λαός να έχει πιο πολλούς νομαρχιακούς συμβούλους συμπαραστάτες στους αγώνες του μέσα και ιδιαίτερα έξω από το Νομαρχιακό Συμβούλιο. Καταψηφίζοντας και στους δύο γύρους τους συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ, που εφαρμόζει την αντιλαϊκή πολιτική και τους υποψηφίους της ΝΔ, η οποία συναινεί και πλειοδοτεί στην εφαρμογή της ίδιας πολιτικής. Καταψηφίζοντας, επίσης, και τους άλλους συνδυασμούς, οι οποίοι εμφανίζονται με το μανδύα του αριστερού ή του προοδευτικού στα λόγια, ενώ στην πράξη στηρίζουν τα ίδια αντιλαϊκά μέτρα και την ίδια αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ.

Ευθύνες για αντιλαϊκά μέτρα

-- Αλλά ποια είναι η ευθύνη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για την πολιτική που ασκείται;

-- Είναι γεγονός ότι η ΝΑ δεν είναι ο βαθμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έτσι όπως τον διεκδικούσε ο λαός μας. Δηλαδή β΄ βαθμός με αρμοδιότητες και οικονομικούς πόρους εξασφαλισμένους από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς επιβάρυνση των κατοίκων του νομού, με επιπλέον φόρους και τέλη.

Ετσι, η κυβέρνηση τη χρησιμοποίησε και τη θέλει φορέα που θα επικυρώνει τις κυβερνητικές αποφάσεις, που έχουν παρθεί ερήμην του λαού. Και, μάλιστα, χωρίς πόρους και το αναγκαίο προσωπικό, χρήσιμο άλλοθι για την κάλυψη της αντιλαϊκής πολιτικής, μακριά και εναντίον των αναγκών που αντιμετωπίζουν τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Τη θέλει πολλές φορές «κυματοθραύστη» των λαϊκών αγώνων. Περιορίζει δηλαδή το ρόλο της σε θυγατρικό οργανισμό εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής της.

Ομως, αρμοδιότητες να επιβάλλει στους κατοίκους του νομού φόρους, τέλη και άλλες υποχρεώσεις, έχει και μπορεί να της δοθούν και άλλες από την κυβέρνηση, για να εφαρμόσει την αρχή της ανταποδοτικότητας που επιδιώκει, στα πλαίσια λειτουργίας της περιφερειακής οργάνωσης, όπως τη θέλει η Ευρώπη των ενωμένων μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, για να υλοποιεί την ουσία της πολιτικής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Εχει, επίσης, αρμοδιότητες συμμετοχής στην κατάρτιση των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης, στις διαπραγματεύσεις για τη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων κλπ. Τέτοιο ρόλο της επιφυλάσσουν...

Ειδικότερα στο δικό μας νομό είναι πολλά τα παραδείγματα, από τα οποία αποδεικνύεται ότι η κυβερνητική πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αχαΐας, με τη σύμφωνη θέση των συμβούλων της ΝΔ και τη σύμφωνη ή μεσοβέζικη θέση του εκπροσώπου του ΣΥΝ, αποφάσισε σύμφωνα με τις επιταγές της κεντρικής εξουσίας. Ετσι:

- Συμφώνησαν με την καταστροφική απόφαση της κυβέρνησης, με την οποία προβλέπονται στον Πείρο - Παραπείρο μόνο έργα ύδρευσης της Πάτρας και καμία πρόβλεψη για έργα άρδευσης. Αδιαφορούν για το καθολικό αίτημα χιλιάδων αγροτών, τουλάχιστον από 40ετίας, για φράγμα με προορισμό την άρδευση εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων.

Η απόφαση αυτή μαζί με τα άλλα αντιαγροτικά μέτρα της ΚΑΠ οδηγεί καθαρά στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς της περιοχής μας και της αγροτιάς μας γενικότερα.

- Γνωμοδότησε θετικά για την έγκριση περιβαλλοντικής μελέτης, η οποία επιτρέπει την εγκατάσταση οχλούσας βιομηχανίας (ΑΒΥΤ) σε πολυάνθρωπη και επιβαρυμένη κατοικημένη περιοχή της Πάτρας, ενώ στην περιοχή μας λειτουργεί βιομηχανική ζώνη, παρά τις καταγγελίες και τους φόβους των κατοίκων για εκπομπή ραδιενέργειας, από τις δραστηριότητες του εργοστασίου.

- Δεν αντέδρασε στην εγκατάσταση μεγαλοκαταστημάτων, τα οποία οδήγησαν στο κλείσιμο ή τον οικονομικό μαρασμό χιλιάδες εμπορικά καταστήματα με αντίστοιχη επιδείνωση του προβλήματος της ανεργίας.

- Για τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες των χειμάρρων που δυστυχώς στις μέρες μας θρηνήσαμε ζωές, παραπέμπουν αδιάφορα στα καιρικά φαινόμενα αντί να αξιώσουν και να διεκδικήσουν λύσεις των σχετικών προβλημάτων που βασανίζουν την περιοχή μας πολλές δεκαετίες.

Από την άλλη, δε συμπαραστάθηκαν στους αγώνες που αναπτύχτηκαν από λαϊκά στρώματα όπως εργαζομένων, αγροτών, συνταξιούχων, ή στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των μαθητών, του φιλειρηνικού κινήματος. Απλώς, ελάχιστες φορές, αρκέστηκαν σε ανώδυνα ψηφίσματα ή ευχολόγια. Ούτε ακόμη συμπαραστάθηκαν σε αγωνιστές που παραπέμφθηκαν στα δικαστήρια και πολλές φορές καταδικάστηκαν, γιατί είχαν πρωτοστατήσει, σε κινητοποιήσεις για το διώξιμο των πυρηνικών και της βάσης του Αραξου και γενικότερα του αντιπολεμικού, φιλειρηνικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

Επίσης, οι νομαρχιακές αρχές δε διεκδίκησαν τα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα υποδομής και ανάπτυξης, που έχουν ανάγκη τα πληττόμενα λαϊκά στρώματα, αντίθετα συμφώνησε σε μέτρα που εξυπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο.

Δεν επεξεργάστηκε και πολύ περισσότερο δε διεκδίκησε ένα συνολικό πλαίσιο μέτρων για την ανάπτυξη του νομού σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων.

Νομαρχιακή Αρχή αγωνιστική

-- Ποιοι είναι οι κύριοι στόχοι της ΝΑΣ Αχαΐας;

-- Η ΝΑΣ θέλει, επιδιώκει και θα αγωνιστεί μεταξύ άλλων για μια ΝΑ:

  • Φορέα πάλης και αντίστασης στα αντιλαϊκά μέτρα
  • Φορέα που θα συμμετέχει στους αγώνες του λαϊκού κινήματος, θα είναι εμπνευστής και διοργανωτής παρόμοιων αγώνων για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.
  • Να είναι μαζί με τους χιλιάδες Ελληνες απεργούς και διαδηλωτές, μαζί με τους ναυτεργάτες στους καταπέλτες της αξιοπρέπειας και του αγώνα.
  • Να αντιστέκεται, να μάχεται και να διεκδικεί τη μη εφαρμογή της προωθούμενης ιδιωτικοποίησης των λειτουργιών της ΝΑ
  • Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με ουσιαστικές αρμοδιότητες και πόρους από το κράτος, που θα στηρίζεται στο λαό και θα στηρίζει τις ανάγκες του.
  • Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση που θα λειτουργεί με δημοκρατικό νομοθετικό πλαίσιο, θα έχει διοικητική αυτοτέλεια, που θα εκλέγονται στα όργανά της με την ανόθευτη απλή αναλογική και θα καθιερώσει την αντιπροσώπευση στα όργανα και στις επιτροπές του ΝΣ, επίσης με την απλή αναλογική.

-- Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των υποψηφίων που στελεχώνουν το ψηφοδέλτιο της ΝΑΣ;

-- Ολοι και όλες τους έχουν διακριθεί στους κοινωνικούς αγώνες του λαού μας, όπως του εργατικού κινήματος, του κινήματος των αγροτών, του φιλειρηνικού - αντιπολεμικού και γενικότερα του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Του κινήματος για την υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Του κινήματος της νεολαίας. Του κινήματος των μεταναστών κ.ά.

Φιλοδοξία μας ήταν και είναι ο αγώνας για ένα καλύτερο αύριο, ο αγώνας για να σταματήσει η τρομοκρατία του λαού, για να σταματήσει αυτή η λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων της σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής, η οποία σαρώνει όσες κατακτήσεις κατοχύρωσε ο λαός μας με αίμα και θυσίες στο παρελθόν.

Θα παλέψουμε η ΝΑΣ να συνεχίσει από καλύτερες θέσεις πιο ισχυρή και πιο δυναμωμένη να υπερασπίζεται τα λαϊκά συμφέροντα μέσα και έξω από το Νομαρχιακό Συμβούλιο.

Η ΝΑΣ είναι το ψηφοδέλτιο της Αριστεράς της ανατροπής και όχι της υποταγής ή της συναίνεσης, το ψηφοδέλτιο της ανυπότακτης νέας γενιάς και αυτό αντανακλάται στη φιλοσοφία, την πολιτική αντίληψη και κρίνεται στην πρακτική μας. Πιστεύουμε ότι η πάλη και ο αγώνας του λαού θα μπορέσει να αναδείξει λαογέννητους τοπικούς θεσμούς που θα έχουν λόγο και ρόλο στην τοπική, περιφερειακή ανάπτυξη προς όφελος του λαού και σε βάρος των μονοπωλίων. Γι' αυτά θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και ζητάμε να μας ψηφίσει ο λαός της Αχαΐας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εγγύηση για τα λαϊκά συμφέροντα(2006-04-15 00:00:00.0)
Ενίσχυση του συνδυασμού της λαϊκής αντεπίθεσης(2002-07-18 00:00:00.0)
Δυναμικά στην πρώτη ανοιχτή συγκέντρωση(2002-06-06 00:00:00.0)
Αντίσταση, απειθαρχία, λαϊκή κινητοποίηση(2002-06-02 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1998-10-11 00:00:00.0)
"Πρόσκληση συνεργασίας" για δημιουργία εντυπώσεων(1998-08-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ